OŠ FRA BERNARDINA TOME LEAKOVIĆA BOŠNJACI | Profil Klett

OŠ FRA BERNARDINA TOME LEAKOVIĆA BOŠNJACI

Likes: 
3524

Ispitivanje utjecaja automatskog zalijevanja na uspjeh biljke Kakovca (Coffea Arabica).
Imamo dvije dvogodišnje biljke Kavovca, jednako stare, sličnih karakteristika, koje su rasle u istim uvjetima.
Uvodimo ih u nove jednake uvijete, ali jednu zalijevamo automatski pomoću seta za zalijevanje, a drugu biljku zalijevamo ručno jednom tjedno.
Dva do tri puta tjedno bilježimo temperaturu prostorije i vrijeme kada je temperatura izmjerena, broj uključivanja pumpe pomoću microbita, te jednom tjedno visinu biljki i broj listova, sve dokumentiramo.
Učenici će kroz ovaj projekt upoznati egzotičnu biljku Kavovca, istražiti o njenom podrijetlu i staništu. Kroz mjerenja i brigu za biljke pratiti će njihov razvoj i voditi bilješke o njima.

Opišite nam kako je protekla provedba projekta: 

Naše su se dvije biljke Kavovca (Coffea Arabica) po zimi malo smrznule, jer su bile u nastavnikovom hodniku. Presadili smo ih u novu zemlju i stavili u topli informatički kabinet u nadi da će našom brigom biljke opet "oživjeti". Odredili smo kako ćemo raditi i što ćemo mjeriti, te počeli bilježiti podatke u tablicu.

 

Prvo nam je pumpica prečesto zalijevala pa smo morali izmijeniti program (natjerati microbit da nam pokaže svoja mjerenja) i ponovno presadili microbitom zalijevanu biljku, da se ne "uguši" od previše vode.

 

S izmijenjenim programom stvari su bolje išle, ali nam je onda tlo počelo praviti probleme. Naime vrijednost vlažnosti tla se znatno razlikovala ovisno o položaju elektroda, zaključili smo ne smijemo ih previše dodirivati, te nikako premještati.

 

Kada smo pomislili da smo dobro podeslili parametre za zalijevanje, ipak je vlažnost tla bila malo prevelika za microbit biljku pa su mali listići koji su krenuli rasti otpali.

 

Međutim to nas nije pokolebalo, opet smo podesili program, te su mjerenja i biljke konačno lijepo krenule s oporavkom.

 

Ponekad se dogodilo da nam se baterije isprazne, pa su nam mjerenja "pala u vodu". Ipak mi smo sve što smo mogli lijepo bilježili u našu tablicu.

 

Kako je svaki puta netko drugi bilježio podatke, tako su se i subjektivna mjerenja visine i broja listova razlikovala. Tijekom brojanja listova smo prijemetili da biljkama ne rastu samo novi listovi, već da istovremeno i stari otpadaju što prije nismo mogli ni zamisliti.

 

Kada smo se vratili sa proljetnog odmora primjetili smo da je pumpica prestala raditi. Tada smo počeli obje biljke ručno zalijevati.

 

Kao zaključak možemo iznijeti da je biljka zalijevana microbitom preživjela eksperiment, te smo uvidjeli da još moramo puno učiti, kako bismo tehnologiju mogli koristiti za boljitak nas i drugih bića. Iako nam je tehnika prijatelj i pomoć u životu, ona krije svoje tajne koje samo znanje i iskustvo može otkriti.

 

Naučili smo da su i biljke živa bića koja žive i mjenjaju se iz dana u dan, iako mi u prolasku ne vidimo da se gibaju i mjenjaju.

 

Kroz istraživanje smo upoznali biljku Kavovca, u čijim osušenim i samljevenim plodovima odrasli uživaju iako ni neznaju kako ona izgleda i gdje živi. Mi smo iz ovoga projekta izašli bogatiji u pogledu novih iskustava i sretni smo što su naše biljke preživjele.

 

Priložite fotografije, video ili Powerpoint prezentaciju provedbe projekta: 
TANJA BABIĆ
ALEKSANDAR BOJANC-ŠTEMBERGAR