Projekt Slatko je pomagati u OŠ Grabrik, Karlovac | Profil Klett

18. listopad 2021.

Projekt Slatko je pomagati u OŠ Grabrik, Karlovac

avatar
Autor:

Tekst napisale: Gordana Bešenić, učiteljica mentorica; Jadranka Žugčić, učiteljica savjetnica

U našoj školi Dan jabuka obilježavamo od davne 1999. godine i taj dan postao je neizostavan u našem Godišnjem planu i programu škole.

Sve do ove godine Dan jabuka obilježavali smo u obliku humanitarne akcije na način da smo po simboličnim cijenama od 1 kn do 5 kn prodavali slastice od jabuka i jabuke koje su donijeli naši učenici.

Sav donirani novac svake godine podijeljen je potrebitim učenicima naše škole za terensku nastavu, izlete, ekskurzije i sl.

Ova školska godina 2020./2021. bila je drukčija zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID 19. Unatoč posebnim uvjetima koje je od nas zahtijevala trenutna situacija, humanitarna akcija nije izostala. Pokazali smo da su dobrota, humanost, volja i želja za pomaganjem jači i od najjače bolesti. Iako nismo mogli pripremiti kolače, pite i torte, pronašli smo način da brojni recepti pronađu svoja mjesta u mnogim domovima. Pripremili smo „Slatku kuharicu Grabricu“ koja je prepuna različitih recepata za pripremu slastica od jabuka. Recepte su napisali i uredili naši učenici razredne nastave uz pomoć svojih ukućana.

Kako je nastala kuharica?

Prvo su učenici više razreda uz pomoć svojih učiteljica prikupili mnogo recepata raznih slastica.

Recepte smo uz pomoć nastavnice informatike Zdravke Mrežar skenirale i posložile kuharicu u pdf formatu. Roditelji i ravnateljica Darija Begedin pomogli su nam u pronalaženju sponzora. To je bio način na koji smo tiskali kuharicu u nakladi od 300 komada bez naknade.

 

Kuharicu smo predstavili 22. ožujka 2021. godine na Dan osnovne škole Grabrik.  Predstavljanje „Slatke kuharice Grabrice“ popratio je radio Prvi karlovački poštujući sve epidemiološke mjere.

Učenici su kupovali kuharicu po simboličnim cijenama od 5 kn i više, koliko je tko mogao dati.

 

Na ovaj je način naše tradicionalno obilježavanje Dan jabuka unatoč svim preprekama pronašlo put do realizacije i, još važnije, do mnogih srca kojima je trebala pomoć.

Ovim projektom uključili smo se i u eTwinning projekt Dan jabuka 2020. gdje smo predstavili naše aktivnosti.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Malim tragovima iz školskih klupa u svemirske visine

Pri planiranju takvih projektnih sadržaja brojne sate posvetim osmišljavanju aktivnosti koje će djeci biti nove, a opet prepoznatljive, originalne, a ujedno i provedive, a poruke koje proizlaze aktualne, ali i svevremenske.

Sve te sadržaje potrebno je vješto povezati s ishodima pojedinoga nastavnog predmeta i međupredmetnih tema uključenih u Kurikulum.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik