07. kolovoz 2019.

Razglednica Korčule okom djeteta

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Korčula je i ove godine bila izvrstan domaćin zabavnog i kreativnog događanja „Color, run, swim & fan“, dječje manifestacije koju već četvrte godine donosi i organizira zaljubljenica u Korčulu Sanda Šeparović.

Aktivirajući i ujedinivši gotovo čitav otok, manifestacija je okupila male Korčulane, ali i posjetitelje ovog srednjovjekovnog grada te ih spojila u smijehu, likovnosti i kreaciji.

Veliki interes djece različitog školskog uzrasta pobudila je likovna radionica Razglednica Korčule okom djeteta koju je osmislila i vodila koautorica Profil Klettovih udžbenika za likovnu kulturu dr. art. Dijana Nazor. Djeca su uživala  slikajući karakteristične dijelove grada, ono po čemu je Korčula za njih prepoznatljiva, posebna, zanimljiva i lijepa. U tehnici kolaža osmislili su podlogu kromatskim i/ili akromatskim bojama po izboru. Nakon motivacije voditeljice radionice, nacrtali su crnim flomasterima crtež Korčule ili detalj grada, dio kulturne i/ili prirodne baštine. Potom su stvarali rub razglednice u ritmu ploha, kolažom u boji i folijom. Za sam je kraj trebalo osmisliti i posebnu poruku koju razglednica prenosi.

Mala izložba radova postavljena je kao šarena instalacija u pokretu koja spaja zidove starih korčulanskih kuća, a pritom otkriva zanimljive detalje, slike i poruke te ih  spremno šalje u svijet dalekim prijateljima i poznanicima, baš kao prava razglednica.

Četveročlani žiri je odabrao tri najuspješnija rada i dodijelio simbolične nagrade. Predloženo je turističkoj zajednici Grada Korčule da prvonagrađeni rad tiska kao razglednica. S obzirom na kreativnost i likovnu svježinu dječjih radova vjerujemo da će se tisak realizirati. Dječji će se radovi sljedeće godine koristiti za izradu torbi, majica i suvenira, a svaki sudionik radionice će kao priznanje za svoj rad dobiti majicu sa svojim radom.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Uključi se likovnom kulturom

Rekompozicija, kombinirana tehnika kolaž i lavirani tuš, učenik K. B., 8. r.

Djeca s posebnim edukacijskim potrebama u likovnom se stvaralaštvu najčešće izražavaju u crtačkim medijima kao što su olovka, drvene bojice ili flomasteri. Ti mediji ih najviše smiruju i opuštaju i najpraktičniji su za rad. Mogu se prepoznati i istaknuti djeca koja posjeduju izrazitu vještinu i talent.

 

Šarena biciklijada u Karlovcu

Ove godine Karlovac slavi 440. rođendan i sve do 13. srpnja,, kada  je glavni rođendanski događaj, održavaju se mnogobrojna zanimljiva događanja po cijelom gradu: predstave, koncerti, plesni događaji, radionice i izložbe naziva „Zvjezdano ljeto“. Osnovna škola Grabrik, u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac, rođendan grada Karlovca proslavila je po treći put izložbom „Biciklirajmo gradom“ u dvorištu muzeja, koja je otvorena do 31. listopada 2019.

More maski, more društvene zabave i kritike u Samoboru

Ovogodišnji fašnik u Samoboru predstavlja more maski, more društvene zabave i kritike pod sloganom: Panonsko more u Samoboru te Sve operi na Srakinoj rivijeri. Na poziv Turističke zajednice grada Samobora, kao glavnog pokrovitelja uređenja dekoracija na javnim površinama, uređenje je koordinirao Slaven Jurić, učitelj likovne kulture u OŠ Samobor uz odabir suradnika iz likovne struke.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor