07. kolovoz 2019.

Razglednica Korčule okom djeteta

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Korčula je i ove godine bila izvrstan domaćin zabavnog i kreativnog događanja „Color, run, swim & fan“, dječje manifestacije koju već četvrte godine donosi i organizira zaljubljenica u Korčulu Sanda Šeparović.

Aktivirajući i ujedinivši gotovo čitav otok, manifestacija je okupila male Korčulane, ali i posjetitelje ovog srednjovjekovnog grada te ih spojila u smijehu, likovnosti i kreaciji.

Veliki interes djece različitog školskog uzrasta pobudila je likovna radionica Razglednica Korčule okom djeteta koju je osmislila i vodila koautorica Profil Klettovih udžbenika za likovnu kulturu dr. art. Dijana Nazor. Djeca su uživala  slikajući karakteristične dijelove grada, ono po čemu je Korčula za njih prepoznatljiva, posebna, zanimljiva i lijepa. U tehnici kolaža osmislili su podlogu kromatskim i/ili akromatskim bojama po izboru. Nakon motivacije voditeljice radionice, nacrtali su crnim flomasterima crtež Korčule ili detalj grada, dio kulturne i/ili prirodne baštine. Potom su stvarali rub razglednice u ritmu ploha, kolažom u boji i folijom. Za sam je kraj trebalo osmisliti i posebnu poruku koju razglednica prenosi.

Mala izložba radova postavljena je kao šarena instalacija u pokretu koja spaja zidove starih korčulanskih kuća, a pritom otkriva zanimljive detalje, slike i poruke te ih  spremno šalje u svijet dalekim prijateljima i poznanicima, baš kao prava razglednica.

Četveročlani žiri je odabrao tri najuspješnija rada i dodijelio simbolične nagrade. Predloženo je turističkoj zajednici Grada Korčule da prvonagrađeni rad tiska kao razglednica. S obzirom na kreativnost i likovnu svježinu dječjih radova vjerujemo da će se tisak realizirati. Dječji će se radovi sljedeće godine koristiti za izradu torbi, majica i suvenira, a svaki sudionik radionice će kao priznanje za svoj rad dobiti majicu sa svojim radom.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor