Rođendanski darovi najdražem gradu | Profil Klett

20. prosinac 2021.

Rođendanski darovi najdražem gradu

avatar
Autor: Vesna Stipić

Prosinac je mjesec darivanja, slavlja, dobrih djela, veselja... Tijekom prosinca obilježava se i rođendan jednoga grada. Riječ je o gradu koji je sedmi po veličini  u Republici Hrvatskoj. To je grad Velika Gorica.

Radim u najvećoj školi Velike Gorice, OŠ Nikole Hribara, učiteljica sam savjetnica i s odgajateljicom DV Ciciban Katarinom Šeravić Lovrak pokrenula sam  međunarodni eTwinning projekt Dan moga grada 2. Suradnja koja je nastala u okviru projekta povezala je djecu različitih dobnih skupina: od jaslica i dječjih vrtića pa sve do viših razreda osnovne škole. Ovim smo projektom povezale ljude koji od najmlađih dana nastoje graditi mlade, uspješne, pametne ljude.

Projektnim partnerima predložile smo brojne aktivnosti koje su se na razini različitih gradova nadograđivale posebnim lokalnim sadržajima. Grad Velika Gorica svoj rođendan slavi 13. prosinca na blagdan Svete Lucije, zaštitnice Turopolja. Prvih dana prosinca, uoči Dana grada Velike Gorice, najmlađi su Velikogoričani bili aktivni, posvećeni brojnim radovima, kreativni, inovativni i nastojali su ostvariti postavljene ciljeve projekta.

 

Logo projekta

Projektni partneri zajedničkim su odabirom izabrali logo projekta koji predstavlja sve aktivnosti ove školske godine. Dominiralo je govedo tur, simbol po kojem je zavičaj i dobio ime.

Himna grada

Odgajateljica Višnja Orešković napisala je tekst i glazbu za dječju himnu Himna moga grada. Pjesma pjeva o pojedinim dijelovima zavičaja, znamenitim ljudima, prirodnim ljepotama i povijesnim znamenitostima te ljubavi prema gradu. Pjesma je uvijek poticaj, veselje, način na koji i najmanji mogu aktivno sudjelovati u projektnim aktivnostima, plesati i oblikovati vlastitu tjeloglazbu.

Maketa grada

Povezanost projektnih aktivnosti s kurikulima pojedinih nastavnih predmeta dolazi do izražaja i u nastavi prirode i društva. Spoj likovnih aktivnosti i snalaženja u prostoru prikazano je na umanjenom prikazu, maketi okolice Osnovne škole Nikole Hribara koju su izradili učenici trećih razreda.

Zvonjalica

Dvije prosinačke emisije za djecu i mlade City Radija 4. i 11. prosinca 2021. godine posvećene su predstavljanju projekta. Na njima se moglo doznati više o najavi projektnih aktivnosti, upoznavanju sa značenjem Plemenite općine turopoljske koju je predstavio župan Juraj Odrčić, likom i djelom sv. Lucije koju je utjelovila vjeroučiteljica Marija Patrlj. Sve je bilo prožeto informacijama o ovogodišnjem obilježavanju i manifestaciji Prosinac u Gorici detaljno predstavljeno od  direktorice Turističke zajednice Velike Gorice Milade Mesarić.

Dijalektalna književnost

Učenici su upoznali poznate književnike iz prošlosti zavičaja (August Šenoa, Juraj Habdelić, Slavko Kolar) te književnike današnjice – Jadranka Čunčić Bandov, Željka Horvat Vukelja, Miljenko Muršić, Jasminka Tihi, Stipo Bilić, Slavica Sarkotić i drugi. Recitiranje i čitanje dijalektalne književnosti posebno je zainteresiralo učenike od kojih su se neki po prvi puta susreli s takvim oblikom govornog izričaja. Posebnu pozornost posvetili smo djelu Božidara Prosenjaka Sveta Lucija koja priča o životu i legendama vezanim uz zaštitnicu Turopolja čiji se dan obilježava 13. prosinca na rođendan Velike Gorice.

Izložba dječjih likovnih radova

Krunska projektna aktivnost bila je izložba u Pučkom otvorenom učilištu pod nazivom Dan moga grada. Autorice projekta okupile su partnere iz Velike Gorice i u zajedničkoj suradnji nastala su divna likovna djela kao rođendanski poklon našem gradu. Radove su oslikala, nacrtala, modelirala i predstavila djeca različite dobi: od jasličke skupine do viših razreda osnovne škole. Likovna tehnika i format nisu bili zadani. Motivi su bili karakteristični za kraj i obuhvaćali su grb grada, podgutnicu, poculicu, drveno graditeljstvo, stari grad Lukavec, govedo tur, sv. Luciju, muzej, narodnu nošnju i drugo. Radovi su povezali davnu prošlost grada i osuvremenili je svakodnevnim prepoznatljivim elementima. Nizom fotografijama su popraćene etape nastanka likovnih djela. Izložba je otvorena 12. prosinca 2021. godine u 18 sati.

Ciljevi i rezultati

Tijekom projektnih aktivnosti izrađivane su digitalne i tradicionalne čestitke gradu, pisale su se pjesme, obilazila prepoznatljiva mjesta, sijala pšenica i još brojna prosinačka  događanja.

Glavni su ciljevi projekta očuvanje i razvoj  kulturne baštine svoga kraja, promišljanje o budućnosti, osvještavanje vlastitog identiteta i pripadnosti zavičaju. Provedbom aktivnosti ciljevi su uspješno ostvareni, očekivanja su premašena, a zadovoljstvo učenika, njihov osmijeh i osjećaj pripadnosti najveća je nagrada svakom učitelji i odgajatelju.

Može li grad dobiti ljepšu čestitku od otvorenog srca najmlađih? Grade naš, još jednom, sretan rođendan! Velika Gorica je zaista velika najmanjima!

Detaljnije o projektu pročitajte se na poveznicama:

https://soundcloud.com/city-radio-hr/11122021-zvonjalica-os-nikole-hribara

https://soundcloud.com/city-radio-hr/04122021-zvonjalica-os-nikole-hribara

https://vgradu.hr/foto-povodom-dana-grada-sv-lucija-otvorila-djecju-izlozbu/?fbclid=IwAR23ZvwwqGiTAlEG3OruB280rqmwSvdGpHgiMxXfrWLmW-QahLnsGUDJOM4

https://www.youtube.com/watch?v=eJbgzyusm-E&list=TLGGI86FW4S5ELYxNDEyMjAyMQ&t=22s&ab_channel=VGradu

http://www.kronikevg.com/foto-otvorena-izlozba-djecjih-radova-dan-moga-grada/?fbclid=IwAR31CXnx4w1jmoLYetSb-p9dhR6A4J3b7FTy54CiZixkZ7AqdkbpkEHri88

https://www.vgdanas.hr/dogadanja/foto-dan-moga-grada-pogledajte-kako-mali-goricani-vide-svoj-grad/?fbclid=IwAR1xoXWVCGI_BbEJdQ1sr5cD9NDKDBITrEZrFRTJWzVqK7cnwsf2zZoEKsA

https://gorica.info/2021/12/10/povodom-dana-grada-izlozba-likovnih-radova-djece-velikogorickih-vrtica-i-osnovnih-skola/?fbclid=IwAR01Apb1ewrGAPLXVum0JVtm4i1tj8whsblT9NIxirlTFF0cQYvD1NDhB9I

https://www.facebook.com/100063835350187/posts/292248766246300/

http://www.pouvg.hr/kultura/koncerti-i-izlozbe/izlozba-djecjih-radova-dan-mog-grada/?fbclid=IwAR1Cc642_JR9nGw-vHlrLk3pGtPxa8VSYYDnUpofHYQLdMzJXPBb0xhaSzo

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Dramskom igrom do ljubaznosti među učenicima

Svjetski dan ljubaznosti, 13. studenoga, obilježava se od 1998. godine širom svijeta, a i mi ga se u školi možemo prisjetiti i obilježiti  ga pokušavajući uljepšati dan jedni drugima. Naravno, važno je pritom i razvijati svijest o tome da dan ljubaznosti bude svaki dan; osmijeh i lijepa riječ: hvala, molim, izvoli i oprosti, pristojnost i podrška.

Od „Želim, stvaram, oblikujem“ do novog međupredmetnog likovnog natječaja „Predstavljam se svijetu“

Dok sa znatiželjom čekamo nove radove njenih učenika koje je već prijavila na ovogodišnji međupredmetni likovni natječaj „Predstavljam se svijetu!“, s učiteljicom Hodja Kukovačec razgovarali smo o motivaciji, temama koje su poticajne za rad, te što je samim učiteljima važno pri izboru tema i motiva pri sudjelovanju u natječaju.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja