S Erasmusom u Finskoj | Profil Klett

01. ožujak 2017.

S Erasmusom u Finskoj

Autor: Helena Gustović Ljubić

Vrijeme događanja: veljača 2017. godine. Mjesto događanja: Lappeenrant, Finska. Glavni „krivci“: Erasmus+ KA2 projekt i učiteljice iz I. osnovne škole Bjelovar.

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta „English Learning Friends“ boravili smo u Finskoj i stekli iskustvo i uspomenu za čitav život.

I. osnovna škola je jedina škola na području našeg grada koja ove godine realizira Erasmus+ KA2 projekt, a učenici su po prvi puta u povijesti ove škole sudjelovali u inozemnoj razmjeni. U pratnji učiteljica Helene Gustović Ljubić i Martine Supančić u Finskoj su čak 6 dana boravili učenici Marko Dončević, Nikola Mamić, Marta Pocrnčić i Matija Štiglić. Prisustvovali su drugom transnacionalnom sastanku učenja, poučavanja i osposobljavanja projektnih partnera iz sedam europskih osnovnih škola iz Hrvatske, Poljske, Češke, Italije, Finske, Grčke i Turske.

 

Naši učenici u Finskoj
Projekt „English Learning Friends“

Cilj je projekta „English Learning Friends“ unaprjeđenje jezičnih kompetencija učenika, odnosno učenje engleskog jezika uz upotrebu suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Projektom se žele unaprijediti i osnovne vještine učitelja koristeći inovativne metode podučavanja te utjecati na poboljšanje kvalitete poučavanja uporabom informacijske i komunikacijske tehnologije.

Sastanak je održan u osnovnoj školi „Lauritsalan koulu“, gdje su svi partneri dočekani srdačnom dobrodošlicom te prigodnim programom.

 

Boravak u obiteljima

Učenici su boravili u obiteljima svojih vršnjaka, gdje su iz prve ruke mogli upoznati finski način života. Komunicirali su na engleskom jeziku i time dobili priliku koristiti strani jezik u stvarnim situacijama, što će moći kao važnu stavku zabilježiti u svoj portfolio u Europass Language putovnici. U školi su prisustvovali nastavi svojih domaćina te mnoštvu zanimljivih radionica, kao što su snimanje službene himne i plesa projekta, izrada makete zamišljenog grada Elfvillea, pisanje članaka za e-časopis ELF Magazine i dr.

 

Ovako se to radi u finskoj školi

Učitelji partnerskih škola prisustvovali su nastavi svojih finskih kolegica i kolega tijekom koje su učili iz primjera dobre prakse. Tom su prilikom vidjeli kako funkcionira najbolji obrazovni sustav u Europi te se uvjerili da se nastava može održavati i bez klasičnog rasporeda, zvona, klasičnih ocjena te metoda rada. Tako su saznali da je u Finskoj profesija učitelja vrlo popularna i nadasve cijenjena. Roditelji i društvo im vjeruju, a oni sami imaju svu slobodu koristiti materijale i metode koje smatraju najprimjerenijima svojim učenicima.

Učenici provode puno vremena na svježem zraku te ih se potiče na što više različitih područja interesa. Tako učenici već u nižim razredima osnovne škole uče šivati na šivaćim mašinama i plesti, čitati note te svirati barem jedan instrument, a oni tek nešto stariji dizajnirati odjeću, tkati, kuhati te obrađivati drvo i metal u specijaliziranim učionicama. Najvažnija stvar koju ističu učenici, ali i njihovi učitelji, je naglasak na obrazovanju, a ne na natjecanju. Obrazovanje se cijeni te se potiče stjecanje novih znanja, kao i cjeloživotno učenje.

 

Tehnologija u nastavi

U nastavi se svakodnevno koriste inovativne metode te informacijsko-komunikacijska tehnologija koja se kombinira s igrifikacijom i klasičnim metodama učenja i poučavanja, što omogućava svakom učeniku da napreduje svojim tempom i u skladu s vlastitim mogućnostima.

 

Gdje smo još bili i što smo radili

Za vrijeme svog boravka u Finskoj učenici i učiteljice imali su priliku osim Lappeenrante posjetiti i Helsinki, vidjeti granicu s Rusijom te posjetiti zabavni park Angry Birds koji je najviše razveselio učenike iz partnerskih škola. Osim toga, dobili su priliku isprobati hodanje po zaleđenom jezeru, klizanje, nordijsko hodanje, sanjkanje te neizostavni boravak u sauni. Učitelji svih partnerskih škola susreli su se s pročelnicom ureda za obrazovanje u Lappeenrantiju koja je također podrobno objasnila funkcioniranje finskog obrazovnog sustava inozemnim gostima. Tjedan je završen oproštajnom zabavom i ELF tortom, razmjenom zagrljaja, e-mail adresa te pokojom suzom.

 

Važan projekt – za djecu, učitelje, grad

Voditeljice projekta mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica te Helena Gustović Ljubić i Martina Supančić, učiteljice mentorice izrazile su zadovoljstvo i ponos zbog realizacije ovog, za naš grad, vrlo važnog projekta tijekom kojeg su učenici imali priliku doživjeti iskustvo internacionalne suradnje, posjetiti stranu zemlju i upoznati druge kulture i običaje, proširiti svoje vidike, unaprijediti svoje jezične kompetencije i na kraju, steći prijatelje i uspomene koje će pamtiti cijeli život.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

eTwinning projekt „English Language Passport”

Učenici Osnovne škole „Josip Kozarac” Soljani, zajedno s nastavnicom engleskog jezika Adrijanom Roždijevac, obilježili su tijekom drugog polugodišta posebne datume i blagdane eTwinning projektom „English Language Passport”. U projektu je sudjelovalo 28 škola partnera iz 13 različitih europskih zemalja (Portugal, Španjolska, Slovenija, Ukrajina, Poljska, Češka, Grčka, Italija, Hrvatska, Armenija, Litva, Moldavija i Rumunjska).

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović
udzbenik
Vida Lukić, (Jasna Pavuna)
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović