Sagorijevanje na poslu - Burnout | Profil Klett

05. svibanj 2020.

Sagorijevanje na poslu - Burnout

avatar
Autor: Barbara Zlatar

Webinari za pružanje psihološke podrške pokazali su se kao pun pogodak. Karantena začinjena potresom, online nastava u koju su mnogi uključeni i noću i vikendom, rad od kuće, obiteljske situacije povezane s privremenim ili trajnim gubitkom posla jasno su pokazali koliko je takva podrška potrebna, makar i virtualno.

 

Prvi takav webinar okupio je nekoliko stotina zainteresiranih, već idući tjedan bilo ih je više od tisuću, a za susret koji pripremamo u petak 8. svibnja tražili smo dodatnu tehničku podršku. Očekivanja su velika, tema je dogovorena, a psihologinja i psihoterapeutkinja Sena Puhovski spremna i raspoložena. Njezin jednostavan, jasan, stručan i prijateljski pristup potaknuli su mnoge na zaključak da se, bez obzira na to koliko se činilo teškim i nemogućim, mogu suočiti s nagomilanim, neočekivanim problemima i od njih se obraniti. A ima li u ovome trenutku nešto vrednije?

U kojoj ste vi fazi?

 

Tema koju i sami s nestrpljenjem očekujemo je izgaranje na poslu. Nije riječ o poznatom kemijskom procesu povezanom s gorivom, nego stanju koje nastaje kao posljedica stresa.

Termin burnout prvi se put pojavio 70-ih godina prošlog stoljeća, a osmislio ga je američki psiholog Herbert Freudenberger. U početku se, uglavnom, odnosio na medicinske profesije, a uključivao je stanje u kojemu se netko žrtvuje u korist slabijih.

Potraje li takva situacija, ljudi se iscrpe, postanu ravnodušni i njihovi se obrambeni mehanizmi uruše, dožive burnout.

 

Opisana će se situacija, posebno ovih dana, mnogima činiti poznatom jer je izgaranje iskoračilo iz bolnica i pronašlo plodno tlo među svim visokostresnim radnim okruženjima i situacijama. Baš poput ove kojom brodimo već gotovo dva mjeseca.

 

Mnogi bi mogli zaključiti da je riječ o dobro poznatoj depresiji, ali iako imaju neke važne sličnosti, izgaranje na poslu uglavnom ne uključuje beznađe i nedostatak samopouzdanja. Radi se o stalnom pritisku, zbog kojega zanemarujemo vlastite potrebe, postajemo kronično iscrpljeni, lošeg raspoloženja, ravnodušni, negativni i sve manje učinkoviti. Poznato?

 

Pozitivno je što je to stanje proteklih pedesetak godina dobro proučeno pa ga uz stručnu pomoć možete na vrijeme prepoznati. Psiholozi su izgaranje tako podijelili u nekoliko faza.

Pojednostavnjeno, u prvoj fazi medenog mjeseca mnogi su se veselili što će raditi od kuće. Otvorili su prijenosna računala i bili puni radnog entuzijazma.

U drugoj fazi dogodila se realnost. Radno vrijeme sve se češće proteže do dugo u noć, ukućani se osjećaju zapostavljeno, zbog čega se osjećate sve lošije.

Treću fazu karakteriziraju umor, ljutnja, osjećaj bespomoćnosti i depresija.

Ukratko, savršena podloga za posljednju fazu u kojoj vam se sve čini besmisleno i osjećate se očajno.

U kojoj ste vi fazi?

 

Webinar u petak, 8. svibnja u 18 sati

 

Ipak, bez obzira na to u kojoj ste se fazi prepoznali, postoje načini kako se nositi s izgaranjem i kako se oporaviti. Sena Puhovski raspolaže s mnogim psihološkim alatima koje će već ovog petka podijeliti s vama. Stoga, želite li naučiti kako pronaći ravnotežu između privatnog i poslovnog života, podijeliti obveze, ali i probleme, isplanirati i organizirati život, reći ne, postaviti granice i zavladati svojim životom, prijavite se na vrijeme. Čekamo vas, i sami prilično zainteresirani i načeti.

 

PRIJAVITE SE NA WEBINAR  https://www.profil-klett.hr/edukacija/sagorijevanje-na-poslu-burnout

 

Vidimo se!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja