19. ožujak 2018.

Šareni kišobrani

Autor: Abel Brčić

Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli i njihov mentor likovne kulture Abel Brčić temu kiše, kao i kišoviti početak proljeća dočekali su veselim, šarenim kišobranima. 

Kiša nije samo naša ovogodišnja otočka svakodnevica i nije više samo karakteristika veljače, nego se kišno vremensko razdoblje proširilo gotovo posvuda. Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli i njihov mentor likovne kulture Abel Brčić temu kiše dočekali su veselim, šarenim kišobranima. Kako stare polomljene kišobrane nalazimo posvuda, naročito nakon vjetrometina, nismo ih odbacili, nego zgodno upotrijebili za novi likovni uradak. Još jedan korak prema jačanju ekološke svijesti, ali i spoznaje da recikliramo i odbačeno još jednom iznova upotrijebimo.

Ukrasimo učionicu kišobranima

Potreban pribor za rad je osim starih odsluženih kišobrana (ako je koji i bio polomljen, pokrpali smo ih žicom i ljepljivom trakom), novinski papir, štirka, kistovi, tempera boje, bijela akrilna boja za podlogu, paleta, posuda za štirku (vodu) i zaštita klupe.

U izradi su sudjelovali učenici petih i šestih razreda, a rješavali su razne likovne probleme, poput lokalne boje, tonskog stupnjevanja boje, optičkog miješanja boja, simetrije i asimetrije plošnih oblika, komplementarnog kontrasta, čiste boje, kontrasta toplo – hladno. Rad je organiziran u skupinama, po nekoliko njih na svaki od kišobrana. Novinski papir se kida na male komadiće koji se premazuju štirkom u nekoliko slojeva na otvoreni kišobran. Postupak se ponavlja u nekoliko slojeva dok se postojeće platno od kišobrana posve ne ukruti i očvrsne. Naravno, kišobrane ne možemo koristiti više da bismo se zaštitili od kiše, nego njima ukrašavamo prostore škole i učionice.

Nakon što se štirka osušila, kišobrani očvrsnu i nanosi se bijela akrilna boja kao podloga kojom prekrivamo slojeve novina. Novinska slova mogu se ostaviti neobojana, a može ih se ukomponirati u konačno dekoriranje i bojanje kišobrana. Korelacija s drugim predmetima je moguća, naročito sa prirodom, jer se nađe i poneki leptir, riba, pauk ili cvijet. Može se i neka nota kao korelacija sa glazbenom kulturom također pojaviti kao ideja za oslikavanje.

Tako završeni kišobrani mobilni su i moguće ih je okačiti na razapeti konop u učionici, hodniku škole, a zgodni ukrasi mogu poslužiti i na školskim priredbama za ukrašavanje pozornice.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Reciklirana moda: ReFashion

Izložba reciklirane mode učenika OŠ Nikole Andrića, Vukovar

Tema projekta Re-moda / ReFashion nastala je iz ideje o spoju umjetnosti, kulture življenja, oblačenja i okoliša. Mali modni dizajneri i modeli napravljene kreacije predstavili su na ReFashion modnoj reviji u Eko tjednu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, a preko eTwinning platforme surađivali su i s Osnovnom školom Prevez u Grčkoj.

Riječ žirija likovnog natječaja ŽELIM, STVARAM, OBLIKUJEM

Žiriranje učeničkih radova, foto: Sanjin Kaštelan

Kao i svakom žiriju izbor nije bio lagan. Pristigao je velik broj izuzetno kvalitetnih radova koji su svaki na svoj način bili likovno zanimljivi. No na kraju smo uspjeli odabrati najbolje radove vodeći se kriterijima: dob djeteta i njegove mogućnosti, tehnička izvedba, osobna emocija vidljiva u radu te estetska kvaliteta. Navedeni kriteriji spojili su se u jedan doživljaj koji je pomogao odabrati najbolje radove.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ