29. kolovoz 2017.

5 likovnih ideja za početak školske godine

avatar
Autor: Ivana Krvarić

Opažajmo, oblikujmo i stvarajmo zajedno!                                                                                                                                                                                 U likovnim mapama za velika djela Profil Kletta od 1. do 8. razreda osnovne škole nalaze se najkvalitetniji papiri i materijali za kreativno izražavanje i likovno stvaralaštvo.

Izbjegnite napetost početka nove školske godine i prepustite se zajedno sa svojom djecom kreativnom izražavanju. Donosimo pet likovnih ideja za početak školske godine, a djela koja nastaju mogu poslužiti kao ukras za učionicu, dar za kolegu iz razreda ili prijatelja.

 

Nove likovne mape osiguravaju ostvarenje punog potencijala vašeg djeteta - u školi i kod kuće!

Oslobodimo kreativnost, pokažimo odvažnost, spojimo ideje - stvarajmo velika djela!

1. Oblikujemo papirom - primjenjujemo origami tehniku

Potreban pribor: obostrano obojeni kolaž-papiri, kolaž-papiri s rasterima i motivima iz prirode

Neki kolaž-papiri su dvobojni, što je izuzetno zanimljivo za kreativno trodimenzionalno oblikovanje papira ili za origami tehnike… Djeca s lakoćom usvajaju vještinu savijanja papira, trebaju se samo opustiti, prepustiti mašti i slijediti upute  Inspiracija također dolazi najčešće iz prirode i oblika koji nas okružuju.

Iscrtajte polovinu željenog lika. Rasklapanjem izrezanog oblika dobit ćete novi lik koji može okomito stajati.
Iscrtajte polovinu željenog lika. Rasklapanjem izrezanog oblika dobit ćete novi lik koji može okomito stajati.
2. Skiciramo i oblikujemo rasklopive slike ili kartice

Pribor: amber papir ili papir za čestitke

Pomoćni pribor: olovka, škare ili skalpel i karton kao podloga

Uočljivo najteži papir za čestitke fine glatkoće omogućuje zaista višestruku uporabu, a jedna od najzabavnijih je svakako stvaranje rasklopivih slika ili kartica. Presavijanjem papira po sredini otvara nam se nova mogućnost izrezivanja različitih jednostavnih oblika koje rasklopljene s lakoćom možemo postaviti u prostor.

 

3. Stvaramo gužvajući papir

Pribor: papir srednje tvrdoće (crtaći bijeli papir, šamoa reciklirani papir i sulfitni papir)

Pomoćni pribor: papirnata ljepljiva traka (krep-traka)

Gužvanje papira najjednostavnije je oblikovanje papirom, a djeci, posebno mlađoj i najdraže. Potrebno je samo malo mašte i kvalitetan srednje tvrdi papir iz likovne mape za velika djela. U kombinaciji s papirnatom ljepljivom trakom zgužvanci su dobro gradbeno sredstvo za oblikovanje različitih oblika, primjerice lutaka, drveća, životinja i sličnih organskih oblika iz prirode.

4. Izražavamo se bušenjem papira

Potreban pribor: natron-papir, paus-papir, deblji bijeli konac

Pomoćni pribor: olovka, deblja igla za šivanje

Darujmo cvijet, list, stablo… od papira kolegama iz razreda, učiteljima ili roditeljima koji su nam pomogli u izradi.

Odaberite motiv iz prirode te ga nacrtajte na paus-papir jer priroda je uvijek neiscrpan izvor inspiracije. Izrežite iscrtane oblike iz pausa te ih precrtajte na natron-papir. Izrežite iscrtane oblike iz natron-papira. Izrezane dijelove sašijte koncem na drugi komad papira.

5. Oblikujemo aluminijsku foliju

Potreban pribor: aluminijska folija

Pomoćni pribor: (za reljef) kemijska ili obična olovka, štapić; (za skulpturu) žica, škare, kliješta, papir

Aluminijska folija iz likovne mape za velika djela istodobno je podatna i čvrsta - pogodna za reljefne oblike ili pak male skulpture. Štapićem ili olovkom udubljujemo crte te oblikujemo razne motive: cvjetne uzorke, ornamente, starohrvatske motive, razne simbole… ili pak izrađujemo skulpture: ptice, kornjače, ribe, stabla, gljive, ljudske figure…

 

Svi primjeri preuzeti su iz knjige Uvod u likovne tehnike, skupine autora, Profil Klett, 2009.

 

Pogledajte galeriju dječjih radova na temu 'Stablo':

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Od rastera do ukrasa

U vremenu blagdana, kada se od likovnjaka s razlogom očekuje da ukrase prigodno učionice, školske panoe ili pozornicu za božićnu priredbu, učenici 6. razreda OŠ Petra Kanavelića u Korčuli sa svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem izradili su ukrase od kolaž-papira s rasterima.

Kako vezu i šivaju jedna djevojčica i dvanaest dječaka?

Na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije, u slavonskoj ravnici smjestila se općina Vrbanja, a u njoj osnovna škola utemeljena još 1831 godine, OŠ Mare Švel-Gamiršek. Ova bi se hrvatska književnica, koji mnogi smatraju najboljim perom hrvatske šokačke proze, zasigurno ponosila učenicima škole koja nosi njeno ime. Stoga nam je drago da možemo iz likovnog natječaja „Želim, stvaram, oblikujem“ izdvojiti priču o učenicima malog razreda, 3. a koji vodi učiteljica Katica Vareševac.

Započnite s umjetnošću

Umjesto da pruže odmor od učenja, satovi umjetnosti omogućuju učenicima prostor koji im je potreban da obrade i iskoriste ideje iz svih područja. Kritička analiza umjetnosti iz nekog razdoblja, primjerice, može poduprijeti lekciju iz povijesti. Analiziranje likovne umjetnosti i arhitekture može biti iskorišteno za ilustraciju matematičkih koncepata, poput Fibonaccijeva niza ili simetrije.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov