Teslin dan - kreativnosti i ideje | Profil Klett

20. siječanj 2020.

Teslin dan - kreativnosti i ideje

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

U povodu nedavne obljetnice smrti Nikole Tesle (7. siječnja), a u sklopu Erasmus+ projekta SLAM (STEM Learning Activities & Methods), u osnovnoj školi "Fran Koncelak" u Drnju 14. siječnja 2020. održan je projektni dan pod nazivom Teslin dan.

Među projektnim je aktivnostima SLAM-a i obilježavanje dana posvećenog znanstveniku iz svake partnerske zemlje - Estonije, Grčke, Cipra i Hrvatske. Drnjanska škola odabrala je  Nikolu Teslu.

Bogatstvo interdisciplinarne nastave

 

Cilj projektnog dana Nikole Tesle bio je suradnja predmetnih učitelja i provođenje interdisciplinarne nastave, kako bi učenici doživjeli međusobnu povezanost predmeta.

Erasmus+ tim organizirao je projektni dan za učenike od 1. do 8. razreda. Sa željom da im približe život i djelo Nikole Tesle, učitelji su organizirali mnoge aktivnosti. Kroz zanimljiv spoj biologije i hrvatskoga jezika, geografije i vjeronauka, informatike i prirode i društva, engleskoga jezika, povijesti, matematike, fizike i kemije učenici su upoznali mjesta i države u kojima je živio ili se školovao, naučili su nešto više o njegovim izumima i pokusima, privatnom životu i navikama, izrađivali su njegovu vremensku crtu, svjetiljke od papira, biserne ogrlice, stripove, igrali memory, pričali priče i gledali film.

Na jednoj od radionica učenici su koristeći se Web 2.0 alatima i pretražujući internet otkrili povezanost Tesle, broja tri, pametnih telefona i golubova. Tom su prigodom,  zahvaljujući gospodinu Mati Šimuniću koji je dao četiri para golubova pismonoša, učitelji učenicima predstavili golubove povezujući ih s Teslinom neprežaljenom golubicom. Radionica je završila puštanjem pismonoša, koji se uvijek sami vraćaju svojem vlasniku.

Aktivnosti su privedene kraju zajedničkim fotografiranjem učenika i učitelja formiranih u ime TESLA i puštanjem balona. Naime, svaki je razred na određeno slovo ili brojku od papira (Nikola Tesla 2020.) napisao Tesli poruku te je pričvrstio za balon punjen helijem.

Nikola Tesla himself

Teslin je dan završio igranjem Kahoot kviza, kojim su učenici provjerili naučeno, a najuspješniji su i nagrađeni. Projektni dan bio je uspješan i dobro prihvaćen, a učenicima i učiteljima omogućio je zanimljivo iskustvo i znanja koja će primjenjivati u daljnjem radu.

 

Predavanja i radionice financirane su sredstvima Erasmus+ projekta.

 

 

Galerija: 
Baloni s porukama

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Iako se sve više primjećuje da je biološka raznolikost globalna vrijednost, od velike vrijednosti za sadašnje i buduće generacije, broj vrsta značajno se smanjuje određenim ljudskim aktivnostima. Konvencija o biološkoj raznolikosti međunarodni je pravni instrument za „očuvanje biološke raznolikosti, održivo korištenje njegovim komponentama i poštenu i nepristranu raspodjelu koristi koje proizlaze iz korištenja genetskim resursima“, koju je ratificiralo 196 zemalja svijeta. U prosincu 2000.

Kako izvoditi problemsku nastavu primjenom IKT-a

Konačni “proizvod” tradicionalnih obrazovnih praksi, od dječjeg vrtića do fakulteta, uobičajeno su razočarani učenici i studenti kojima je cijeli taj edukativni proces dosadan jer su suočeni s golemim mnoštvom informacija za pamćenje od kojih je većina neodgovarajuća i nevažna za svijet izvan učionice. Zato učenici nerijetko zaboravljaju mnogo od naučenog.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja