22. svibanj 2019.

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Autor: Uredništvo STEM područja

„Od pojedinačnih vrsta u cijelome ekosustavu, biološka je raznolikost vitalna za ljudsko zdravlje i dobrobit. Kvaliteta vode koju pijemo, hrana koju jedemo i zrak koji udišemo ovise o održavanju prirodnoga svijeta u dobrome zdravlju.“ 
                                                                                                                                                                                          António Guterres, glavni tajnik UN-a

Iako se sve više primjećuje da je biološka raznolikost globalna vrijednost, od velike vrijednosti za sadašnje i buduće generacije, broj vrsta značajno se smanjuje određenim ljudskim aktivnostima. Konvencija o biološkoj raznolikosti međunarodni je pravni instrument za „očuvanje biološke raznolikosti, održivo korištenje njegovim komponentama i poštenu i nepristranu raspodjelu koristi koje proizlaze iz korištenja genetskim resursima“, koju je ratificiralo 196 zemalja svijeta. U prosincu 2000. godine Generalna skupština UN-a konačno je proglasila 22. svibnja kao Međunarodni dan biološke raznolikosti. Hrvatski sabor donio je 2003. godine odluku da se na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode.

Danas imamo pristup većoj raznolikosti hrane nego što su to imali naši roditelji, djedovi ili bake. Iako su ponude sve raznovrsnije, globalna prehrana u cjelini (ono što ljudi zapravo jedu) postaje sve homogeniziranija, što je opasno. Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnoga dana biološke raznolikosti usredotočuje se na biološku raznolikost kao temelj naše hrane i zdravlja i kao ključni katalizator za preobrazbu prehrambenih sustava i poboljšanje zdravlja ljudi. Cilj teme jest poticanje znanja i širenje svijesti o biološkoj raznolikosti i zdravim ekosustavima. Tema govori i o raznolikosti koju pružaju naši prirodni sustavi, bitni za ljudsko postojanje i dobrobit na Zemlji, istodobno pridonoseći drugim ciljevima održivoga razvoja, uključujući ublažavanje klimatskih promjena, obnovu ekosustava, čišću vodu i dovoljno hrane. U posljednjih sto godina više od 90 % sorti usjeva nestalo je s polja poljoprivrednika. Polovina pasmina mnogih domaćih životinja izgubljena je, a svih 17 glavnih ribolovnih područja na svijetu sada se lovi na svojim održivim granicama ili iznad njih. Lokalni su sustavi proizvodnje hrane ugroženi, uključujući srodna autohtona, tradicionalna i lokalna znanja. Uz ovaj pad agrobiodiverzitet nestaje, a time i bitno znanje tradicionalne medicine i lokalne hrane. Gubitak raznovrsne prehrane izravno je povezan s bolestima ili čimbenicima rizika za zdravlje, kao što su dijabetes, pretilost i neuhranjenost, te izravno utječe na dostupnost tradicionalnih lijekova.  

Što možete učiniti da biste bili "katalizator promjene"?

Pridružite se razgovoru, poduzmite akciju i budite katalizator promjene! U nastavku se nalazi popis stvari koje možete učiniti kako biste očuvali i održivo se koristili bioraznolikošću za svoje blagostanje.

-    smanjite potrošnju mesa 
-    jedite i kupujte sezonsku hranu
-    kupujte lokalnu hranu
-    smanjite rasipanje hrane
-    kompostirajte ostatke hrane
-    smanjite pakiranje hrane uporabom vreća za višekratnu uporabu ili ponovnim korištenjem staklenim posudama ili spremnicima
-    izbjegavajte plastiku za jednokratnu uporabu kao što su plastične slamke, šalice za kavu, plastični pribor za jelo, posude ili plastične boce s   vodom
-    promičite lokalnu i autohtonu biološku raznolikost za hranu i prehranu

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kako izvoditi problemsku nastavu primjenom IKT-a

Konačni “proizvod” tradicionalnih obrazovnih praksi, od dječjeg vrtića do fakulteta, uobičajeno su razočarani učenici i studenti kojima je cijeli taj edukativni proces dosadan jer su suočeni s golemim mnoštvom informacija za pamćenje od kojih je većina neodgovarajuća i nevažna za svijet izvan učionice. Zato učenici nerijetko zaboravljaju mnogo od naučenog.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja