09. travanj 2020.

Uskrs u matematičkoj online učionici

Autor: Uredništvo STEM područja

Tekst i priloge pripremila: Nataša Ostojić, prof. matematike

Pred nama je Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Unatoč izvanrednim okolnostima, užurbano se nabavljaju namirnice, tradicionalno se pripravljaju kolači, šunka i pisanice. A ove godine moraju biti još ljepše nego prošle. Vrijeme je velikih proljetnih čišćenja naših domova, ukrašavanja zečićima, pilićima, procvjetalim grančicama i pisanicama. Ove godine, nažalost, nismo u svojim učionicama, no ipak možemo unijeti dašak blagdanskoga ugođaja.

Kako kocka i kvadar postaju zečići?

 

Umjesto ukrašavanja panoa ili učionice matematike, možemo motivirati učenike da prigodno ukrase svoje domove, i to na drukčiji način – recikliranjem!

Učenici osmih razreda ovih dana obrađuju geometrijska tijela te zasigurno iz mreže tijela izrađuju modele prizmi, piramida, valjaka i stožaca. Neke od tih modela možemo iskoristiti tako da im nacrtamo ili nalijepimo neke detalje. Tako od kocke ili kvadra, uz dodavanje očiju, brkova, zubića i ušiju, nastane – zečić!

Tetraedar, piramida ili stožac uz dodatak očiju, kljuna i pokojega perca brzo se pretvori u stiliziranoga pilića.

 

Tko se želi malo više potruditi, od više izrađenih modela geometrijskih tijela spajanjem i lijepljenjem mogu se napraviti i složeniji zečevi i pilići, mogu se računati njihova oplošja i obujmi, pa napraviti cijeli projekt s tom temom.

 

Također, učenike možemo uputiti na izradu origamija. Tako vježbaju finu motoriku i koncentraciju, a njihov uradak pridonijet će uskrsnomu ugođaju u domu. Ima mnoštvo ideja i gotovih predložaka do kojih možemo jednostavno doći, a predlažem izradu pilića, kojega će i početnici jednostavno napraviti, a nalazi se na poveznici:

 

https://keepingbusy.com/kb-downloads/origami-easter-chick.pdf

 

U nastavi matematike za ponavljanje s temom Uskrsa možemo se koristiti raznim radnim listićima, bojalicama, crnilicama, križaljkama, kvizovima, otkrivanjem slika. Mogućnosti su beskrajne. U jednomu mojem takvom promišljanju, kako posljednji sat prije kratke uskrsne stanke učiniti malo neobveznijim, a ipak radnim, nastao je i ovaj uskrsni zadatak.

 

Radnome listiću u prilogu svrha je ponavljanje osnovnih pojmova vezanih uz koordinatni sustav u ravnini, kružnicu i krug u sedmome razredu. Učenici imaju zadatak u koordinatnome sustavu konstruirati pile. Zahtjevno, zar ne? Nije, dovoljno je samo pratiti upute! Nadam se da će se i vašim učenicima svidjeti ovaj izazov.

 

Svima vam želim ugodne blagdane, u toplome okruženju najmilijih, puno kvalitetnoga odmora i novih ideja kojima ćemo oplemeniti nastavu!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Matematika na daljinu - brzo, točno, spremno!

Na kraju prvoga tjedna nastave na daljinu svima uključenima neke su stvari postale jasne. Ovaj tip nastave će  potrajati, nastavnici su pokazali iznimnu spremnost i motiviranost, učenici pokušavaju sve pratiti i napraviti zadano. U razgovoru s učiteljicom matematike iz II. OŠ Bjelovar Milkom Fofonjkom saznajte što možemo napraviti bolje i konkretno, kako održavati nastavu matematike na daljinu. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja