09. rujan 2018.

Webinar: Zašto je ocjena imperativ i stres za učitelja i učenika

Autor: Maja Jelić Kolar

Profil Klett je još jednom napravio korak naprijed i pokazao kako s pomoću tehnologije spaja ljude, ideje i znanje. U četvrtak, 6. rujna, održao se webinar koji je spojio doc. dr. sc. Martinu Kolar Billege s učiteljicama na otoku Hvaru. Tako je na suvremen način zanimljivo, aktualno i znanstveno izlaganje otputovalo na Županijsko stručno vijeće na otoku Hvaru.

Docentica Martina Kolar Billege održala je izlaganje na temu ocjenjivanja i vrednovanja u razrednoj nastavi. Predavanje je bilo usmjereno na ocjene kao imperativ za učitelje i često stres za sve sudionike obrazovnog procesa. Istaknula je koji postupci mogu ublažiti stres i pomoći učiteljima da dobro procijene uspjeh učenika. Izlagačica je potaknula na razmišljanje o preteškim torbama o kojima je često riječ u javnom prostoru. Uz neke praktične mogućnosti rasterećenja učenika primjerice poput školskih ormarića za knjige, istaknula je i ključnu ulogu učiteljica i učitelja. Kad je riječ o učeničkim torbama, treba reći da njihovu težinu treba promatrati i s gledišta sadržaja.

U tom kontekstu, predavačica naglašava metodičko vodstvo i pomoć učiteljica/učitelja koji su ključni za njegovo razumijevanje. Količina sadržaja kojemu su izloženi nije opterećenje učenicima.

Opterećenje postoji zbog nesustavnog i međusobno nepovezanog izbora sadržaja koji ne poštuje znanost, odnosno nije znanstveno utemeljen (primjerice, niječnice -ne i -ni, te rječica -li poučavaju se prije glagola).

Uz znanstvenu teorijsku podlogu izlagačica je ponudila i brojne praktične primjere vrednovanja koji su primjenjivi u nastavnom procesu. Učiteljice/učitelji imali su priliku potvrditi, ali i preispitati svoju dobru praksu te se ohrabriti za buduće postupke vrednovanja koji su utemeljeni na novim znanstvenim spoznajama.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Mali medijatori u OŠ Vugrovec – Kašina, PŠ Vugrovec

Učiteljica Snježana Prusec-Kovačić iz OŠ Vugrovec – Kašina, PŠ Vugrovec pokrenula je izvannastavnu aktivnost Mali medijatori u svom 1. c razredu.Kroz male medijatore učenici su učili o dječjim pravima i o poštivanju prava drugih, što je vrlo pozitivno za svakodnevni život i stvaranje pozitivne sleke o sebi te stjecanje samopouzdanja.

Zanimljivi radovi za početak ljetnih praznika

Maja Biro, učiteljica iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Zdenci, ljetnim se praznicima približila izradom raznobojnih ribica koje su zaplivale na razrednom panou kroz morske mjehuriće i travu. Ove su ribice likovni rad učenika kojima je učiteljica Maja Biro čestitala na uspjehu veselim diplomama za kraj školske godine. I mi im čestitamo, a vama donosimo ove inspirativne radove.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas