11. 12. – Međunarodni dan planina | Profil Klett

10. prosinac 2020.

11. 12. – Međunarodni dan planina

Autor: Uredništvo STEM područja

Opća skupština UN-a 11. prosinca 2003. godine proglasila je Međunarodni dan planina. Imajući na umu izuzetno važnu ulogu planina u održavanju ekosustava i njihovu osjetljivost na klimatske promjene, cilj obilježavanja ovog međunarodnog dana je podizanje svijesti o važnosti planina.

 

Planine nastaju i oblikuju se tektonskim procesima koje dijelimo na endogene ili unutarnje (seizmička i vulkanska aktivnost) i egzogene ili vanjske (erozija – odnošenje zemlje uzrokovano kretanjem voda, denudacija – ogoljivanje stijena zbog razlika temperatura i atmosferilija ili širenja korijena biljaka, korazija (ne korozija!) – mehaničko oblikovanje stijena i dr.).

 

Na planinama su izvori, potoci, rijeke, ledenjačka jezera, stijene i vrhovi, pećine, šume, pašnjaci, sela... U Hrvatskoj od velikih zvijeri na planinama žive vuk, ris i medvjed, a na njima rastu i brojni biljni endemi, posebice na Biokovu i Velebitu. Najviši vrh Republike Hrvatske jest Sinjal na Dinari koji doseže 1831 metara nadmorske visine. Hrvatske planine ne prelaze visinu od 2000 metara. Stoga Hrvatska nema iznimno visokih vrhova i većina vrhova planinarski relativno je dostupna, što hrvatske planine čini prikladan za planinarenje.

 

Planinarska oprema i njezin izbor ovise o vrsti planinarskoga izleta, odnosno trajanju, očekivanim okolnostima i o osobnim potrebama svakoga planinara. Osnovnu osobnu opremu za planinare čine planinarske cipele (gojzerice), štapovi za hodanje (ovisno o terenu), mobitel, naočale za sunce, novčanik s osobnom i planinarskom iskaznicom (ako je posjedujete), dovoljno rezervne odjeće u naprtnjači (kratke/duge hlače, čarape, donje rublje, brzosušeća majica, majica/košulja, flis-majica ili jakna, vjetrovka ili jakna za kišu i vjetar).

Boravak na planinama i gorama ima ljekovito, ali i čarobno djelovanje. Planine i gore predstavljaju slobodu, širinu pogleda, ali i povratak sebi, miru i harmoniji.

 

U nastavku slijede opisi poznatih planina i gora na kojima sam provodila najviše svoga slobodnog vremena.

 

Medvednica ili Zagrebačka gora

 

Medvednica ili Zagrebačka gora nalazi se sjeverno od Zagreba, a visinom se ubraja u sredogorja. Najviši je vrh Sljeme (1033 m) duž kojega je podignuto nekoliko planinarskih domova i ugostiteljskih objekata. Duga je 42 km, a proteže se u smjeru sjeveroistok – jugozapad. Veći je dio Medvednice od 1981. godine zaštićen kao park prirode. Cijela Medvednica bogata je vegetacijom, a šume pokrivaju cijeli planinski pojas iznad 350 m, uglavnom zajednice hrasta kitnjaka s grabom i pitomim kestenom do 600 m.

Pogled iznad Medvedgrada
Bjelašnica

 

Bjelašnica je smještena u središnjemu dijelu Bosne i Hercegovine, jugozapadno od grada Sarajeva i pripada dinarskomu planinskom sustavu. Obiluje prirodnim ljepotama i bogatstvima koje treba vidjeti i doživjeti neovisno o sezoni. To je krška planina oblikovana i radom ledenjaka. U prosjeku je prekrivena snijegom nekoliko mjeseci i otuda dolazi njezino ime. Najviši je istoimeni vrh Bjelašnica (2017 m). Bjelašnica je popularno sarajevsko izletište, atraktivno i zbog  planinarenja, brdskoga biciklizma i aktivnosti na vodi (rafting i kanjoning na obližnjim rijekama), u zraku (paraglajding) te na snijegu. Za potrebe 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu na Bjelašnici su izgrađeni brojni sportski i turistički objekti kojima se posjetitelji i danas djelomice koriste.

Snježna idila na Bjelašnici
Rtanj

Rtanj je planina smještena u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, između gradova Boljevac na sjeveru i Sokobanja na jugu. Pripada srpskim Karpatima. Njegov je najviši vrh Šiljak (1565 m), prirodni fenomen krškoga terena. Planinski vrh Rtnja u obliku piramide već je godinama zagonetka velikomu broju turista iz zemlje i inozemstva.

Pogled sa samog vrha Rtnja

Unutar planinskoga područja nalazi se i specijalni rezervat Rtanj, zaštićeno područje nacionalnoga, ali i međunarodnoga značaja prve kategorije. Biljka Satureja montana, od koje se pravi poznati rtanjski čaj, samo ondje živi i zakonom je zaštićena. 

 

članak priredila:
Iva Juršić Uravić, učiteljica biologije i kemije

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Molekula deoksiribonukleinske kiseline

Deoksiribonukleinsku kiselinu (DNA) izolirao je J. F. Miescher 1869. godine iz jezgara ljudskih stanica, a zatim iz riblje sperme te ju nazvao nuklein. Tek je u razdoblju između dvaju svjetskih ratova objašnjena primarna polimerna struktura nukleinskih kiselina. Zanimanje za nukleinske kiseline poraslo je nakon 1944. godine kad je O. T. Avery pokazao da je DNA nositelj genske informacije.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja