Dizajniram plakat Stablo mojeg zavičaja | Profil Klett

22. studeni 2017.

Dizajniram plakat Stablo mojeg zavičaja

Autor: Maja Trinajstić

Treća tema našega likovnog natječaja Želim, stvaram, oblikujem posvećena je grafičkom dizajnu kao sredstvu proučavanja i njegovanja naše prirodne baštine te njezine povezanosti sa suvremenim životom i kulturom: 3. Dizajniram plakat Stablo mojeg zavičaja. Pogledajte video o tehnici linoreza, inspirirajte se stablima oko sebe i prijavite se na likovni natječaj otvoren za sve učitelje razredne nastave i likovne kulture te učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole do 15. siječnja 2018.

Hundertwasser, Noina arka, 2000. - Ti si gost prirode, ponašaj se tako, 1980. (str. 35, udžbenik za 7. r. OŠ Pogled, potez 7, skupina autora, Profil Klett, 2017.)
Hundertwasser, Noina arka, 2000. - Ti si gost prirode, ponašaj se tako, 1980. (str. 35, udžbenik za 7. r. OŠ Pogled, potez 7, skupina autora, Profil Klett, 2017.)
Pripremila Martina Kosec

Plakat je naziv za likovno oblikovanu obavijest koja se pojavljuje na javnim mjestima. Plakat nam služi da bi gledateljima prenijeli informaciju o nekom događaju, novom proizvodu, da s gledateljima podijelimo svoja razmišljanja. Nekada se koristi i za izražavanje kritičkog stava prema određenim situacijama ili događajima u društvu. Plakat se najčešće koristi u reklamne (promidžbene) svrhe.

 

Iako se najčešće oblikuje pomoću elemenata slike/fotografije i teksta, može biti oblikovan i samo od jednog elementa. Tako na plakatu može biti samo slika/fotografija ili samo tekst.

 

Plakat je oblik grafičkog dizajna i njega oblikuje grafički dizajner. Grafički dizajner poznaje zakonitosti izrade plakata. Dok oblikuje plakat, on razmišlja o njegovoj čitljivosti, odnosno da gledatelj koji promatra plakat zaista i dobije informaciju koju je želio prenijeti.

Uživite se u ulogu grafičkog dizajnera i zajedno sa svojim učenicima poslužite se grafičkim dizajnom kao sredstvom upoznavanja, proučavanja, čuvanja i njegovanja naše prirodne baštine i njezine povezanosti sa suvremenim životom i kulturom.

Da bi vaš plakat bio lijepo oblikovan i da bi bio čitljiv obratite pažnju na sljedeće:

- prvo napravite skicu plakata kako bi bolje odredili koje dijelove ćete oblikovati u tehnici kolaža, a koje u tehnici linoreza.

- skica će također poslužiti da bolje uočite odnos slike i teksta. Važno je da poruka koju šaljete bude čitljiva i razumljiva.

- također je potrebno pripaziti i na kompoziciju elemenata – raspored dijelova  u cjelini.

- pokušajte da tekst (slova i riječi) ne razbacujete slobodno po podlozi. Potrebno je pripaziti na poravnavanje bridova riječi ili vertikalno ili horizontalno. Ako želite da riječi budu slobodno  raspoređene onda pripazite na optičku ravnotežu, da raspored slova oku bude ugodno za gledanje.

Drvo, tehnika linoreza, Uvod u likovne tehnike, skupina autora, Profil Klett, 2011.
Drvo, tehnika linoreza, Uvod u likovne tehnike, skupina autora, Profil Klett, 2011.
Likovna tehnika

Plakat možete izraditi u kombiniranoj tehnici linoreza i kolaž-papira.

 

LINOREZ je tehnika visokog tiska u kojem se matrica linoleuma otiskuje na podlogu (papir). Matrica se može obraditi na dva načina. 

1. Od linoleuma izrezujemo željene oblike koje takve otiskujemo.

2. U linoleumu posebnim nožićima za linorez odstranjujemo dijelove linoleuma.

Cijeli postupak pogledajte u videu o likovnoj tehnici linoleuma.

U stvaranju plakata za naš natječaj slobodno odaberite jedan od načina tretiranja matrice. A ako želite, možete ih i  kombinirati.

 

KOLAŽ je tehnika u kojoj od papira izrezujemo željene oblike i ljepilom ih lijepimo na podlogu.

Vizualno izgleda slično kao i prva tehnika izrade linoreza, samo što je likovno djelo dobiveno različitim postupkom izražavanja.

 

U izradi plakata STABLO MOG ZAVIČAJA slobodno kombinirajte ove dvije tehnike.

Moguće je da od kolaž papira napravite podlogu preko koje ćete otiskivati matricu, a možete od kolaža oblikovati i slova. Od linoleuma možete oblikovati i slova i motiv stabla.

Igrajte se, kombinirajte tehnike, oblikujte plakat Stablo mojeg zavičaja.

Motiv: stablo, postupak izrade linoreza, Uvod u likovne tehnike, skupina autora, Profil Klett, 2011.
Motiv: stablo, postupak izrade linoreza, Uvod u likovne tehnike, skupina autora, Profil Klett, 2011.
Motiv: stablo mojeg zavičaja

Ovim plakatom želimo promicati održivi razvoj prirodne baštine. Prirodna baština podrazumijeva elemente prirode koji su nekim aktom države stavljeni pod zaštitu kako bi se očuvale njegove izvorne prirodne vrijednosti. Tako drveće, koje je stavljeno pod zaštitu, također može biti prirodna baština.

U Hrvatskoj postoje mnogobrojne vrste drveća. Raspitajte se kojih vrsta stabla ima najviše u vašem kraju. Proučite oblik stabla, koje je debljine, kako izgleda kora drva.  Zatim pogledajte kako se i u kojem ritmu rasprostranjuju grane. I na kraju obratite pažnju na oblik i boju lista te je li po nečemu specifično.

Na plakatu možete prikazati cijelo stablo, a možete se poigrati samo pojedinim dijelovima kao i detaljima.

 

I na kraju, osmislite tekst kojim pozivate ljude da očuvaju prirodnu baštinu. To može biti i poziv na izložbu, predavanje o odabranom stablu. Spojite tekst i sliku te oblikujte originalan i maštovit plakat!

 

Motiv: stablo, postupak izrade linoreza, Uvod u likovne tehnike, skupina autora, Profil Klett, 2011.
Motiv: stablo, postupak izrade linoreza, Uvod u likovne tehnike, skupina autora, Profil Klett, 2011.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Stiže Božić

Stiže Božić i u Osnovnu školu Julija Klovića. Učenici marljivo uređuju školske prostore. Najviše vremena, truda i ljubavi posvećuje se kićenju školske jelke. Ukrasi su svake godine posebni jer ih sami izrađuju. Ove godine izrađivali su kućice od drveta i zvona u tehnici paper machea. Naše ideje slobodno iskoristite. Božić će vam sigurno biti još posebniji.

Zanima nas

Nove ideje za pozitivno školsko ozračje

Stručni posjeti inozemnim školama u sklopu mnogobrojnih projekata koje Osnovna škola Jurja Dobrile iz Rovinja provodi unutar programa Erasmus+ pokazali su se vrlo uspješnima u osmišljavanju novih načina i metoda poučavanja učenika. Jedna od takvih svakako je i zornost u nastavi pa smo ove školske godine u sklopu projekta Dvije strane Gaussa, po uzoru na sjevernoeuropske škole, našim stepenicama dodijelili i vizualnu ulogu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Danijela Janda Abbaci, Ksenija Ćosić, Nada Hižak, Edita Sudar
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić