AD HOC TURNIR U RIJECI | Profil Klett

Prvo mjesto – Meštri

06. veljača 2017.

AD HOC TURNIR U RIJECI

avatar
Autor: Gordana Ljubas

Debata je raspravljačka natjecateljska aktivnost u kojoj se razvijaju komunikacijske i govorničke vještine te kritičko mišljenje. 

U debati se uči uvažavati sugovornika, uči se timskomu radu i razvija se tolerancija. Sve sam to željela potaknuti kod svojih učenika, stoga smo početkom školske godine uz veliku pomoć Darije Jeger, jedne od trenerica Hrvatskoga debatnog društva, pokrenuli Debatni klub Meštri.

 

 

Drugo mjesto – SSK 1
Početci

U listopadu smo na jednodnevnom seminaru u OŠ Zapruđe učili o osnovama debate. U studenom smo sudjelovali na prvom turniru sezone u OŠ Špansko Oranice te u Rijeci na drugome turniru.

Drugi osnovnoškolski turnir u šk. god. 2016./2017. održao se 21. siječnja 2017. u OŠ Vežica u Rijeci. Organizator turnira i ovaj je put bilo Hrvatsko debatno drštvo. Prvi je turnir bio na pripremljenu, unaprijed zadanu  tezu, a ovaj je bio AD HOC što znači da su debatanti tezu dobili samo 45 minuta prije same debate kao i stranu (afirmaciju ili negaciju) koju trebaju zastupati. Za tezu su se pripremali sami, bez pomoći mentora, knjiga ili moderne tehnologije.

Turnir se sastojao od tri kola na tri različite teze: Društvene mreže koje se baziraju na razmjeni fotografija imaju više prednosti nego mana, Zoološke vrtove treba zabraniti te Kim Kardashian dobar je primjer mladima.

U Rijeku je stigla 21 debatna ekipa, tj. 63 debatanta. Većina njih bila je iz Zagreba, a pridružili su im se i klubovi iz Zaprešića, Matulja i Rijeke.

 

Govornice turnira Cora, Gabrijela i Anđela
Rezultati

Rezultati nakon tri kola bili su sljedeći: u ekipnome dijelu prva je ekipa Meštri, drugi su SSK 1, a treći su Matulji 2.

Prvo mjesto u individualnoj kategoriji pripalo je Cori Borković (Meštri), drugo Gabrijeli Papec (Prudje 1), a treće Anđeli Jakiši (Meštri).

Debatanti se već pripremaju za sljedeće natjecanje – županijsko na kojem će debatirati u šest kola. Dva su na AD HOC teze, a četiri na već pripremljenu tezu: Treba uvesti minimalne kvote na broj žena u Hrvatskom saboru.

Čestitke svima na sudjelovanju i rezultatima postignutim na ovome turniru i sretno na županijskom natjecanju!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Dani hrvatskoga jezika

Mjesec ožujak diljem zemlje posvećen je hrvatskome jeziku te se na različite načine u školama i odgojno-obrazovnim institucijama obilježavaju Dani hrvatskoga jezika u razdoblju od 11. do 17. ožujka. U ožujku počinje proljeće, a na  proljetnu ravnodnevnicu obilježavamo i Svjetski dan pripovijedanja te Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade te 21. ožujka Svjetski dan lutkarstva i Svjetski dan pjesništva. 

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Dragica Dujmović Markusi, Vedrana Močnik, Tanja Španjić
udzbenik
J. Levak, I. Močibob, J. Sandalić, I. Skopljak Barić, D. Greblički-Miculinić, M. Horvatek Forjan, G. Ljubas , A. Radeljić