Adventska čarolija u vašoj učionici | Profil Klett

20. prosinac 2018.

Adventska čarolija u vašoj učionici

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

U vaše škole i učionice, predbožićna čarolija već je stigla. Uzbuđenje i iščekivanje, povezano i s početkom zimskih praznika polako osvaja i učenike i učitelje.

I kao što nam okupljanje u obitelji u uređenju i kićenju doma te zajedničkim dragocjenim trenutcima omogućuje emocionalno povezivanje i dijeljenje vrijednosti i priča te umnožavanje radosti, isto tako zajedničkim stvaranjem predbožićne, svečane i tople čarolije u razredu povezujemo učenike, učitelje i roditelje u jednu vrijednu i pamtljivu priču.

 

Koje životne vrijednosti trebamo dijeliti s djecom u vrijeme došašća? Slavljenje života, ljubav prema sebi i bližnjima koje iskazujemo radošću dobrote i darivanja. Prigoda je to za posvetiti svoje vrijeme i osnažiti ljubav prema najbližima, ali isto tako senzibilirati djecu za darivanje bližnjih koji su potrebiti. 

Zapitajte se i iskreno si odgovorite osnažuje li vas ili iscrpljuje Božić: duhovno i/ili materijalno? Uvijek imate priliku za promjene koje će vratiti smisao ovoga vrijednog tradicijskog običaja koji je tu da nas poveže u ljubavi.

Advent ili došašće

Badnjak, Božić i blagdan sv. Stjepana u cijeloj su Europi, pa i u Hrvatskoj tri dana posebno važna kršćanskim vjernicima. Iako slavljenje Božića ima dugu tradiciju, tijekom povijesti taj se običaj nije obilježavao jednako svečano ni u isto vrijeme. Božićno je slavlje zanimljiva mješavina starih pretkršćanskih rituala i kršćanskih običaja, tako da današnje proslave Božića neke svoje korijene imaju i u starorimskim običajima. Uz to određeno vrijeme kršćani su dan Isusova rođenja smatrali ujedno i početkom nove godine. Tek je 1691. godine Katolička Crkva prihvatila 1. siječanj kao datum početka nove godine. Tijekom 19. stoljeća slavljenje Božića rasprostrlo se po svim kontinentima, a uz katolike, obilježavaju ga i mnoge druge vjerske tradicije, kao i mnogi ateisti i agnostici.

Vrijeme božićnih blagdana doba je kada se mnoge obitelji okupljaju oko blagdanskog stola i njeguju različite tradicionalne običaje poput sijanja pšenice, darivanja i kićenja božićnog drva.

Neka Advent uđe u sve školske predmete!

Uredništvo Profil Kletta i u ovo je blagdansko vrijeme s vama te smo za vas pripremili različite zanimljivosti za ovo doba godine.

Za povjesničare pripremili smo kratku priču o svetkovanju Božića tijekom povijesti. Rođenje Isusa Krista označava i početak računanja nove, kršćanske ere koju je prihvatila zapadna civilizacija te se tako računaju i godine – na one prije i poslije Kristova rođenja. Upoznajte svoje učenike sa zanimljivim razvojem običaja tijekom povijesti, sa značenjem datuma 25. prosinca te povijesnim širenjem božićne tradicije.

OVDJE

 

U Biologiji smo pripremili savjete za njegu božićne zvijezde. „Cvijet Badnjaka“ kako se božićna zvijezda naziva u Meksiku, odakle potječe, tropska je biljka koja u prirodnom staništu može doseći visinu i preko tri metra. Istražujte svoje božićne zvijezde s učenicima, a saznajte kako da božićna zvijezda opet procvjeta i dobije lijepo obojane listove? Donosimo vam naputke kako biste svoje trajnice imali i iduće godine u vrijeme došašća.

OVDJE

Donosimo vam i zanimljiv članak povezan s blagdanom svete Lucije kad tradicionalno sijemo pšenicu. No to ne mora biti samo tradicija već i prilika za istraživački pokus i natjecanje. Naš prvi uzgoj hrane! Otkrijte kako!

 

U zraku se širi miris cimeta, klinčića, citrusa, đumbira, bora!  Božić povezujemo s prepoznatljivim mirisima i božićnim začinima. Neka i u Kemiji, putem mirisnih zanimljivosti, miriše na Božić!

OVDJE

Hrvatski jezik obogatimo adventskim kalendarom. Donosimo vam odličnu ideju za vježbanje pravopisa putem pravopisnog adventskog kalendara koji bi trebao postati dio učeničkoga jezičnog znanja.

Pripremili smo vam i vježbe slušanja, kao važan dio strategije učenja. Učimo, slušajući o Adventu!

OVDJE

Kombinacijom igre i znanja koju omogućava sudjelovanje u kvizu, obogatite sat engleskog jezika. Provjerite svoje znanje i znanje svojih učenika! Do the quiz to find out if you know these twelve things about Christmas?

OVDJE

Božić stvaraju i božićni zvuci, poznate pjesme i nezaboravne melodije. Koje božićne pjesme rado pjevate? Zapjevajte ih zajedno u glazbenoj kulturi.

OVDJE

Zapjevajte prigodno i na Njemačkom jeziku.

 

Jeste li ikada radili mramorne čestitke? Riječ je zapravo o drevnoj egipatskoj tehnici kojom su tadašnji umjetnici stvarali “mramorni efekt” na papirusima. U Likovnoj kulturi otkrijte vezu između kemije i likovnog izražavanja i stvorite mala umjetnička, čestitarska djela.

OVDJE

U razrednoj nastavi ponudite učenicima priče o blagdanima u drugim zemljama i zanimljive radne materijale.

OVDJE

Ovog adventa možete skoknuti i do Australije, gdje Božić nikad nije bijel! Kroz Geografiju istražite običaje zemalja u kojima je za Božić ljeto!

OVDJE

Kako bi predbožićna čarolija bila potpuna, pogledajte s učenicima dva divna i dirljiva animirana filma kao poticaj za promišljanje, empatiju i razgovor.

 

 

 

Vama i Vašim učenicima te njihovim roditeljima želimo sretne blagdane!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Od crte, točke, mrlje, šare do zanimljivih likovnih kompozicija

U likovnim mapama Profil Kletta nalaze se fotokolaži koji se mogu koristiti za razne likovne radove, a koji u ovo blagdansko vrijeme mogu poslužiti i za ukrašavanje učionica i domova. Bilo da se radi kolaž, rekompozicija, podloga za fotomontažu ili ovisno o dosjetljivosti mentora može se koristiti, kao što su učenici osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli vođeni svojim mentorom Abelom Brčićem učinili, kao podloga na koju će doraditi i docrtati svoju likovnu kompoziciju.

 

Uloga tehnologije u projektnom učenju

Uzmemo li u obzir ulogu koju bi tehnologija trebala odigrati u projektnom učenju, učiteljima bi morale biti jasne temeljne funkcije učenja kojima će poslužiti tehnološki alati. Umjesto formiranja projekta oko najnovijih ili najvećih gadgeta, učiteljima je bolje početi sa školskim sadržajem i vještinama za 21. stoljeće koje žele da učenici razumiju i primjenjuju. Tek tada će biti spremni razmotriti tehnološke alate koji će učenicima omogućiti ispunjavanje tih ciljeva.  
 

Zanima nas

Ljubav prema mudrosti

Prvi je korak k filozofiji znatiželja. Znatiželja vođena čuđenjem, oblikuje pitanje. Pitanje nas čini budnim, potiče na traganje, istraživanje, promatranje, proučavanje, otkrivanje, osvještavanje, povezivanje. Uvodi nas u razmišljanje o sebi, svijetu oko sebe, o odnosu sebe i svijeta, o životu, prirodi, dobru i zlu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja