02. prosinac 2019.

Adventski kalendar kroz božićne slikovnice i knjige

avatar
Autor: Barbara Zlatar

Pred vama je čitav mjesec i sve su kućice adventskoga kalendara još zatvorene. Zašto bi u njima uvijek bila kockica čokolade? Slatkog u prosincu ionako nikome ne manjka.

Božićno je vrijeme golem izazov za sve koji su u svakodnevnom kontaktu s djecom. Nije riječ samo o čišćenju čizmice (to, navodno, i dalje naprave djeca) i darovima, nego čitavom mjesecu koji je uvertira za veliko finale ispunjeno čarolijom, obiteljskim ugođajem i usađivanjem nekih tradicionalnih vrijednosti.

Svaki dan adventa istražite neku knjigu s božićnom temom

 

Dakle, predlažemo da se poigrate s tradicijom.

To je divan način da konačno skinete jednogodišnju prašinu s polica za knjige. Možete otići i do knjižnice posuditi nekoliko knjiga ili ih istražiti na internetu. Sve je dopušteno, ali u društvu djece. Važno je da ona u tome sudjeluju. Pretražite police školske knjižnice, popričajte o naslovima i naslovnicama božićnih knjiga i slikovnica. Prošećite do obližnje gradske knjižnice, pretražite kataloge.

Naravno, nitko ne očekuje da se svaki dan pročita po jedna knjiga. Dovoljno ju je prolistati te izvući koji savjet ili rečenicu, neku čaroliju, osjećaj. Možda će se u tom obilju uistinu pronaći naslov koji dijete zainteresira za čitanje, ali bez pretjeranog optimizma. Budući se čitatelj rađa i za to je potrebno više od mjesec dana, ali čarolija Božića mogla bi djelovati tako da knjige u budućnosti ne izazivaju baš toliki otpor. Poigrajte se pitanjem što se skriva iz pojedinog naslova, koju priču knjiga otkriva?

Topla božićna tradicija i čitanje knjiga

 

No to je tek drugi razlog za otvaranje ovoga neobičnog adventskog kalendara, prvi je stvaranje i održavanje tople, božićne tradicije.

Stranice knjiga predstavljaju motor mašte, različiti vas naslovi mogu potaknuti na stvaranje blagdanskoga ugođaja u okolini, ali i u samome sebi.

Neka dobro obrađena božićna tema može rezultirati fantastičnim ukrasima i poslasticama. Snježne kugle, ukrasi za božićno drvce, kape i šalovi s prigodnim aplikacijama, kaputići za kućne ljubimce, dekoracije za stol ili kolači, sve to može biti nadahnuto nekim dobro odabranim božićnim naslovom.

Neke vas knjige neće potaknuti na kreativnost, ali zbog njih ćete poželjeti pogledati neku božićnu predstavu, posjetiti koncert ili izložbu. One mogu biti poticaj da prošetate gradom koji je odjeven u blagdansko ruho, navučete klizaljke ili pod dekicom zajednički pogledate neki obiteljski film. Božić je izvor nepresušnih filmskih zapleta, iskoristite ih jer filmaši zasigurno znaju kako stvoriti atmosferu ispunjenu iščekivanjem i čarolijom.

Ipak, ono najljepše što se krije na stranicama božićnih naslova poruka je dobrote, humanosti i zajedništva.

Božić je vrijeme kada dijete na najbolji mogući način može shvatiti da oko njega žive i usamljeni, tužni, bolesni i siromašni ljudi, ali i nešto još važnije – da i samo može itekako pomoći. Darovanje igračke nekom manje sretnom djetetu ili odlazak na čaj i razgovor staroj i usamljenoj susjedi većinu će ekspresno uvesti u atmosferu kojom bi ovo doba trebalo obilovati... i zato će knjige pomoći.

 

Nudimo vam 24 naslova, ali možete istraživati i sami, ovisno o dobi i interesima vaših učenika. Materijala vam zasigurno neće nedostajati.

1. Božićna priča, Charles Dickens

2. Pisma Djeda Božićnjaka, J. R. R. Tolkien

3. Orašar i kralj miševa, E. T. A. Hoffmann

4. Findusov Božić, Sven Nordqvist

5. Dnevnik dobrih anđela, Sanja Polak

6. Za Božić sam sigurno doma, Holly Hobbie

7. Najljepše božićne priče, ur. S. Andrić i N. Rizvanović

8. Polarni ekspres, Chris van Allsburg

9. Prutimir, Julia Donaldson

10. Krojač iz Gloucestera, Beatrix Potter

11. Maša i Božić, Sanja Pilić

12. Istinita priča o Djedu Mrazu, Armand Spicher

13. Djevojčica sa šibicama, Hans C. Andersen

14. Božićna zagonetka, Jostein Gaarder

15. Male pripovijetke, I. B. Mažuranić

16. Božićna kaša, Sven Nordqvist

17. Priča o živom božićnom drvcu, Marija Miletić Dail

18. Božićni snjegović, Ela Peroci

19. Čudo u 34. ulici, Valentine Davies

20. Dolazi nam Božić, Nada Iveljić

21. Medvjedići spašavaju Božić, Stan i Jan Berenstain

22. Fina Nina i divotan Božić, Jane O'Connor

23. Božić Herculea Poirota, Agatha Christie

24. The Snowman, Raymond Briggs

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja