Jane Goodall, Miroslav Radman, Ivica Đikić

14. ožujak 2019.

Biologija kroz likovni mikroskop

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Nije ništa neobično da su biolozi fascinirani živim svijetom ispod mikroskopa, ali je svakako neobično i nadasve zanimljivo da ta mala živa bića oduševe likovne umjetnike.

Kako bi pokazali učenicima kako se nadopunjuju likovna umjetnost i znanost učenici viših razreda Osnovne škole Fran Koncelak Drnje pod vodstvom učitelja Maria Dimića pripremili su izložbu. Izložba je rađena za potrebe županijskog natjecanja iz biologije, ali vrlo brzo se pokazalo da je puno više od pukog ukrasa.

Portret Sydneya Brennera
Vrijedna suradnja biologije i likovne kulture uz koju svi uče!

Učenici biološke grupe pripremili su mikroskopske fotografije organizama koji ih oduševljavaju, a to su većinom alge kremenjašice, praživotinje i neizostavni kromosomi. Također za potrebe natjecanja učenici su odabrali neke od najutjecajnijih biologa današnjice, čiji nevjerojatno vjerni portreti također krase ovu izložbu. Mnogi od portretiranih znanstvenika su dobitnici Nobelove nagrade. Nakon što su marljivi učenici izradili portrete biološka grupa je pripremila QR kodove sa životopisima ovih utjecajnih, ali slabo znanih biologa.

Učenici iz cijele županije koji su sudjelovali na natjecanju iz biologije imali su tako priliku kroz vizualno primamljive izvore naučiti još više.

Ova suradnja biologa i likovnjaka OŠ Fran Koncelak Drnje urodila je divnom, ali i poučnom izložbom koja će nadamo se dugo vremena ostati u trajnom postavu učionice iz biologije.

"Suradnja sa kolegicom Dunjom je bila sjajna i jedno novo veliko iskustvo. Kroz odabrana područja biologije učenici 5. razredi su crtačkom tehnikom tuša i flomasterima prikazali praživotinje (skupinu jednostaničnih organizama), 6. razredi optičkim miješanjem boja alge kremenjašice, 7. razredi tonskom modelacijom  kromosome a 8. razredi vještim portretima prikazali znanstvenike-biologe.", zadovoljno zaključuje učitelj likovne kulture, Mario Dimić.

 

S radošću očekujemo i radove njegovih učenika prijavljenih na međupredmetni likovni natječaj "Predstavljam se svijetu"!

Tekst i radove pripremili Mario Dimić, prof. likovne kulture i Dunja Valenčak, prof. biologije.

 

 

 

 

Galerija: 
Barre Sinoussi

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Govor mog zavičaja u slikama

Već nekoliko godina zaredom Turistička zajednica grada Korčule i korčulanska Gradska knjižnica „Ivan Vidali“ priređuju literarno-likovni natječaj. Učenici osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli, vođeni svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem, spremili su raznovrsne, maštovite i kreativne radove na ovogodišnju temu „Govor mog zavičaja“.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor