21. prosinac 2017.

Božićni ReArt u Osijeku

Autor: Maja Trinajstić

Blagdani nam stižu a mi još nismo sigurni što pokloniti dragoj osobi za Božić, predlažemo kako na jednostavan i kreativan način napraviti nešto unikatno!

Pripremila Valentina Grubačević

Jedan od kreativnih prijedloga došao je i sa ovogodišnjeg ReArt festivala u Osijeku koji je imao zanimljivu radionicu pod nazivom „Otisak s porukom“.

Podsjetimo se kako je ReArt festival jedan od festivala koji spaja ekologiju i likovnost, kreativnost i umjetnost te promovira „Uradi sam kulturu“.

Festival stvara platformu za umjetnost, kreativcima daje mogućnost predstavljanja, promiče kulturu recikliranja i stvara ugodno društveno ozračje. Recikliranje i spoj grafike sa prirodom iznjedrili su u zanimljivu radionicu.

Otisak s porukom

Radionica „Otisak s porukom“ je grafička radionica, što znači da su se upotrebljavale grafičke tehnike. Grafika je područje likovnog stvaralaštva u kojemu se na različite načine izrađuje matrica koju naknadno otiskujemo. Otisak koji dobivamo otiskujući matricu nazivamo grafika što je umjetničko djelo i svaka zasebno je original. Otiskujemo najčešće na grafičkoj preši no možemo otiskivati i ručno.  Imamo mnoštvo grafičkih tehnika a matricu možemo izraditi od različitih materijala poput kartona, metala,  linoleuma, gipsa…

Linorez i teksture prirodnih materijala

Ono što se u radionici koristilo kao matrica je linorez i teksture prirodnih materijala. Možda smo još kao mali probali otisnuti neki list ili grančicu neke biljke a da nismo bili ni svjesni kako ono može biti izvrsna matrica za otisak. Prirodni materijali zimzelenog bilja mogu biti izvrsna matrica a vrlo je jednostavna grafička tehnika koja naglašava njihovu prirodnu teksturu. Za radionicu se skupilo mnoštvo zimzelenih grančica bora, smreke, čempresa koje se našlo u prirodi i na njih nanosilo boju kistom. Kada se obojio dovoljan omjer boje na grančicu okrenulo se obojanu stranu grančice i pritisnulo na platnenu torbu, na taj način se dobio otisak. Sve ono što se otisnulo je zapravo ispupčenje ili tekstura na grančici. Kao i u linorezu ispupčenje se zapravo otiskuje i zato je to tehnika visokog tiska. Linorez je grafička tehnika visokog tiska čija se matrica radi na linoleumu. U linorezu je moguće izvesti od jednostavnih do složenih likovnih formi vrlo zanimljive motive. Nožićima za linorez urezujemo željene motive koje na kraju nanoseći boju na matricu otiskujemo također na platnenu torbu. Kombinirajući linoreze i prirodne zimzelene grančice zapravo nam nije potrebna preša za otiskivanje grafike već samo naš prirodan stisak ruke na matricu. Možemo se igrati bojom, teksturom i raznim oblicima stvarajući svoj kreativan i unikatan rad. Otiskivati na tkaninu, papir i druge materijale, ovisno što želimo stvaramo svoj budući dar nekome. Na radionicu je došlo građana svih uzrasta od djece, mladih i starih no oni mlađi svakako će trebati pomoć onih malo starijih, jer treba pripaziti na omjer boje za otisak.

Mašti na volju

Ako uz sve to na našu platnenu torbu napišemo i lijepu poruku koju će svi  imati priliku vidjeti, s ponosom ćemo ju nositi i biti sretni kada ju možemo i nekome darovati! Na taj način naš pravi unikatan dar za sebe ili neku dragu osobu označava „Otisak s porukom“ ovome svijetu.

Što nam je potrebno:

  • platnena torba natur (koju možemo kupiti u najbližoj knjižari ili tko je spretniji iglom i koncem može je i sašiti)
  • linoleum i nožići za linorez sa motivima božićnih ukrasa (zvončići, kuglice, pahuljice)
  • prave borove grančice ili grane čempresa, tuje, jele, smreke ili drugog zimzelenog bilja
  • boje za crtanje i slikanje po tkanini uz kistove i vodu (mogu i akrilne boje)
  • gumene rukavice i podloga za stol
  • naša mašta i kreativnost.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Predstavljam se svijetu likovnom kulturom

Učiteljica Ivana Maradin, jedna od nagrađenih mentorica prošlogodišnjeg natječaja Želim, stvaram, oblikujem, osobno i iskustveno opisuje načine propitivanja identiteta na nastavi Likovne kulture uz primjere radova učenike. Upravo je novi likovni natječaj „Predstavljam se svijetu“ mogućnost prikazivanja bilo kojeg hrvatskog zavičaja s običajima i njegovim ljudima. Uključite se i vi sa svojim učenicima!

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor