Budi čovjek – baš čovjek | Profil Klett

20. prosinac 2016.

Budi čovjek – baš čovjek

Autor: Maja Jelić Kolar

Tekst napisala: Irja Kren, učiteljica, Osnovna škola Remete, Zagreb

 

Na samom kraju 2016. godine, u pozitivnom božićnom ozračju, učiteljica Irja Kren upoznaje nas s projektom Baščovjek kojeg je osmislila Nataša Bjelan Macolić, prof.

Projekt Baščovjek je kulturno-multimedijski i odgojno-poticajni društveni projekt za općeljudske vrijednosti. Baščovjek dramske skupine i natjecanja za djecu i mlade spoj su drame, glazbe i etike. Teme su zanimljive i bave se problematičnim situacijama iz života s vrijednim porukama (moral, poštenje, tolerancija, kolegijalnost, prevencija ovisnosti, negativnih oblika ponašanja, otuđenja, koristoljublja…). Učenici su slobodni, kreativni, sami se snalaze i izgrađuju svoje stavove. Svi se slobodno natječu i navijaju, kolege interaktivno sudjeluju i navijaju za skupnu iz svoje škole, uključuju se roditelji i nastavnici, škole i javnost. Mjerilo je volja, snalažljivost, trud i umijeće dosezanja općeljudskih vrijednosti u životnim situacijama.

Učenici na izvedbama iznenađuju, intrigiraju, originalno su otkačeni i duhoviti. Djeca i mladi izvedbama potiču svoje kolege, roditelje i cijelo društvo na prave vrijednosti. Program se realizira uz pozitivno stručno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Projekt Baščovjek radi na prevenciji negativnih oblika ponašanja s ciljem uključenja što više djece, mladih, roditelja, nastavnika, odraslih u svrhu podizanja vedrine i elana i zajedništva, te poticanja općeljudskih vrijednosti.

U lipnju 2016. godine organizacija Baščovjek održala je natjecanje u snalaženju u životnim situacijama u prostorijama župe sv. Leopolda Mandića u Zagrebu. Sudjelovali su učenici 3., 4. i 5. razreda OŠ Voltino, OŠ Ljubljanica i OŠ Rudeš. Odaziv publike bio je jako velik. Gledatelji su uživljeno pratili dinamičnu i zanimljivu radnju, te bodrili mlade glumce pljeskom, smijehom i zanimanjem.

Djeca su, uz pomoć voditeljica, osmislila mnoge složene situacije u kojima se mladi današnjice često nalaze, te rješenja brojnih problema. Predstave su prštale dječjom energijom, zanimljivim preokretima radnje, glazbeno-plesnim točkama, humorističnim scenama i nadasve originalnošću ideja i izvedbe, a ujedno su predstavile dio programa rada s djecom i mladima organizacije Baščovjek.

U stručnom žiriju bili su gđa Marija Miličević, novinarka, g. Juraj Primorac, redatelj i gđa Natalija Pećarina, osnivačica i voditeljica kazališta za djecu Lutonjica. Žiri je ocjenjivao originalnost  i kvalitetu izvedbe, umjetnički dojam i prenošenje poruke publici. Obje skupine nagrađene su simboličnim nagradama i pohvaljene kao izvrsne te su im dani stručni savjeti.

Nakon događanja slijedilo je lijepo druženje uz sok i kolače.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Željkica Mamić, Ana Janković, Ružica Ambruš Kiš