Budi čovjek – baš čovjek | Profil Klett

20. prosinac 2016.

Budi čovjek – baš čovjek

Autor: Maja Jelić Kolar

Tekst napisala: Irja Kren, učiteljica, Osnovna škola Remete, Zagreb

 

Na samom kraju 2016. godine, u pozitivnom božićnom ozračju, učiteljica Irja Kren upoznaje nas s projektom Baščovjek kojeg je osmislila Nataša Bjelan Macolić, prof.

Projekt Baščovjek je kulturno-multimedijski i odgojno-poticajni društveni projekt za općeljudske vrijednosti. Baščovjek dramske skupine i natjecanja za djecu i mlade spoj su drame, glazbe i etike. Teme su zanimljive i bave se problematičnim situacijama iz života s vrijednim porukama (moral, poštenje, tolerancija, kolegijalnost, prevencija ovisnosti, negativnih oblika ponašanja, otuđenja, koristoljublja…). Učenici su slobodni, kreativni, sami se snalaze i izgrađuju svoje stavove. Svi se slobodno natječu i navijaju, kolege interaktivno sudjeluju i navijaju za skupnu iz svoje škole, uključuju se roditelji i nastavnici, škole i javnost. Mjerilo je volja, snalažljivost, trud i umijeće dosezanja općeljudskih vrijednosti u životnim situacijama.

Učenici na izvedbama iznenađuju, intrigiraju, originalno su otkačeni i duhoviti. Djeca i mladi izvedbama potiču svoje kolege, roditelje i cijelo društvo na prave vrijednosti. Program se realizira uz pozitivno stručno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Projekt Baščovjek radi na prevenciji negativnih oblika ponašanja s ciljem uključenja što više djece, mladih, roditelja, nastavnika, odraslih u svrhu podizanja vedrine i elana i zajedništva, te poticanja općeljudskih vrijednosti.

U lipnju 2016. godine organizacija Baščovjek održala je natjecanje u snalaženju u životnim situacijama u prostorijama župe sv. Leopolda Mandića u Zagrebu. Sudjelovali su učenici 3., 4. i 5. razreda OŠ Voltino, OŠ Ljubljanica i OŠ Rudeš. Odaziv publike bio je jako velik. Gledatelji su uživljeno pratili dinamičnu i zanimljivu radnju, te bodrili mlade glumce pljeskom, smijehom i zanimanjem.

Djeca su, uz pomoć voditeljica, osmislila mnoge složene situacije u kojima se mladi današnjice često nalaze, te rješenja brojnih problema. Predstave su prštale dječjom energijom, zanimljivim preokretima radnje, glazbeno-plesnim točkama, humorističnim scenama i nadasve originalnošću ideja i izvedbe, a ujedno su predstavile dio programa rada s djecom i mladima organizacije Baščovjek.

U stručnom žiriju bili su gđa Marija Miličević, novinarka, g. Juraj Primorac, redatelj i gđa Natalija Pećarina, osnivačica i voditeljica kazališta za djecu Lutonjica. Žiri je ocjenjivao originalnost  i kvalitetu izvedbe, umjetnički dojam i prenošenje poruke publici. Obje skupine nagrađene su simboličnim nagradama i pohvaljene kao izvrsne te su im dani stručni savjeti.

Nakon događanja slijedilo je lijepo druženje uz sok i kolače.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Ekologija, turizam, ekološki turizam

Uz rastući utjecaj medija na naše potrošačke potrebe, ubrzani ritam života i napredak tehnologije, postupno gubimo dodir s okolišem i prirodom. Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja promišljamo o zamki zvanoj hiperturizam. Kao izrazito turistička zemlja koja, nažalost, sve više ovisi o bogatoj turističkoj, a sve manje o bogatoj poljoprivrednoj žetvi, Hrvatska može postati ekološki osjetljiva.Što možemo učiniti?

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ružica Ambruš Kiš, Ana Janković, Željkica Mamić
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik