28. rujan 2016.

Cjelovito učenje

Autor: Maja Križman Roškar

Organizacija cjelovitog učenja u rukama je učitelja koji prate suvremene dosege u odgojno-obrazovnom radu, unose nove spoznaje u svakodnevne aktivnosti učenja s djecom, mijenjaju se u skladu s interesima i mogućnostima učenika, prepoznaju i uvažavaju njihove potrebe.

Djeca uče od rođenja, njihovo je učenje cjelovito, a ne rascjepkano po predmetnim područjima, ona uče kroz izravno neposredno iskustvo, tj. „iz prve ruke“, kroz igru i aktivnim sudjelovanjem u procesu učenja, u interakciji s drugom djecom i podržavajućim odraslima, tj. odraslima koji ih razumiju i uvažavaju.
prof. dr. sc. Edita Slunjski, Tragovima dječjih stopa, 2012.

 

 

U suvremenom okruženju u kojemu su djeca svakodnevno „bombardirana“ brojnim informacijama, koje zbog brzine i količine njihova pristizanja ne stignu kvalitetno obraditi i pohraniti, cjelovito je učenje neophodno kako bi se dijete pripremilo i ojačalo za kvalitetno i funkcionalno cjeloživotno učenje. 

 

Pristup učenju u kojemu su polazišta za učenje izolirana unutar jednog područja djetetova učenja, bez doticaja i poveznica sa svim ostalim područjima, spoznajama djeteta i njihovim funkcionalnim osnovama, napušta se i zamjenjuje onime usmjerenim na djetetovu urođenu potrebu da svijet vidi kao cjelinu i da nove spoznaje oblikuje unutar te cjeline koja će spiralno rasti jedino uz ovakav pristup učenju. 

 

Aktivno sudjelovanje učenika u procesu učenja obuhvaća, između ostaloga, njegove istraživačke aktivnosti, prikupljanje podataka i baratanje njima, primjenu različitih oblika rada i strategija učenja, propitivanje, procjenu i samoprocjenu, vrednovanje i samovrednovanje, aktivnosti u kojima je omogućena refleksija i samorefleksija te mogućnost korigiranja faza aktivnosti kako bi u tako oblikovanom procesu došli do najviše razine učenja. 

 

Organizacija takvog učenja u rukama je učitelja koji prate suvremene dosege u odgojno-obrazovnom radu, unose nove spoznaje u svakodnevne aktivnosti učenja s djecom, mijenjaju se u skladu s interesima i mogućnostima učenika, prepoznaju i uvažavaju njihove potrebe, bez zadrške osuvremenjuju procese učenja, osnažuju i ohrabruju učenike za cjeloživotno učenje i s puno optimizma aktivno sudjeluju u promjenama koje će obrazovni sustav učiniti boljim za djecu i struku.  

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

KAKO SMO CJELOVITO UČILI S NINOM I TINOM

Naše je druženje s radnom bilježnicom „Nina i Tino“ do sada većinom bilo parcijalno. U određenoj smo etapi sata iskoristili zanimljive zadatke pomoću kojih smo ponavljali i sistematizirali sadržaje, pripremali se za obradu novih sadržaja, obrađivali nove sadržaje ili provjeravali usvojeno na satima uvježbavanja i ponavljanja.

Cjelovito učenje kroz priču u priči u OŠ Sesvete

Svoj dan učenici 4.a i b razreda odlučili su iskoristiti provodeći cjelovite aktivnosti uz Ninu i Tina. Tako su s učiteljicom Sandom Sabolić i Kristinom Podgorski  započeli Dan škole interaktivnim kvizom Zanimljiva lektira gdje su odgovarali na pitanja koja su bila vezana uz lektire koje su obrađivali.

Nakon uspješno odrađenog kviza svoje su aktivnosti premjestili u školsko dvorište te su temu lektire nastavili obrađivati uz pomoć tempera i plastične folije. 

 

Dan očeva

Svakom je djetetu važna uloga oca u životu i svakako se i sreća djeteta očitava u sigurnoj i stabilnoj očevoj ikoni. Mnogi su pjesnici ispjevali pjesme o očevima, a mnogo je i poznatih ljudi izjavilo rečenice i misli o očevima koji se godinama citiraju i u kojima se mnogi pronalaze.

 

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

Komentari

Slika korisnika filip.josipovic6@skole.hr

fora
Slika korisnika Teodobosic2@gmail

Hr
Slika korisnika Teodobosic2@gmail

Hr
Slika korisnika božocurkovic

volim jako ninu i tinu a jeli vi volite ninui tinu