Likovna mapa za velika djela Profil Kletta

Likovna mapa za velika djela Profil Kletta

27. travanj 2017.

Crtajući oslobodite kreativnost i poboljšajte odnose

Autor: Maja Trinajstić

Naučite kako jednostavnom likovnom metodom možete pomoći sebi i drugima u kreiranju vlastitog života. Martina Kosec, učiteljica i art terapeutkinja, suautorica serije udžbenika za likovnu kulturu Pogled, potez i suradnica u izradi novih likovnih mapa Profil Kletta, u svojem radu s djecom i odraslima crtu i boju koristi kao alat za usklađivanje emotivnih stanja, oslobađanje kreativnog potencijala, razvoj kreativnosti i rješavanje konkretnih situacija.

 

Akvarel crtež stabla polaznika radionice
Akvarel crtež stabla polaznika radionice

Linija, boja, masa, ploha… likovni su elementi kojima oblikujemo uporabne predmete i umjetnička djela, a priroda oblike koji nas okružuju. Na svojim radionicama Martina Kosec spaja likovnost i prirodu te poučava tehniku crtanja koja se može koristiti u raznim životnim situacijama. Na ovoj je radionici skupina učenika od devet do jedanaest godina kombiniranom tehnikom akvarela i flomastera spontano crtala i bojala stablo. Tehniku akvarela izvodili su na novom akvarel papiru iz likovne mape za velika djela Profil Kletta.

 

Akvarel crtež stabla polaznika radionice
Akvarel crtež stabla polaznika radionice
Čarobni svijet boja

Učenici su prvo crtali zatvorenih očiju, a boje se biraju po određenim uputama. Različite crte i boje imaju određenu funkciju i značenje te se koriste u svrhu postizanja sklada i ravnoteže u svim životnim područjima.

Prvo se crtaju inicijalni crteži na temelju kojih dobivamo informacije o unutarnjem stanju osobe koja crta, a zatim se po određenim uputama crteži dorađuju, a cijeli proces djeluju terapeutski. U djece se na ovaj način oslobađa kreativni potencijal, razvija kreativnost, inovativnost i fina motorika, poboljšava se koncentracija, pažnja i samokontrola te se time poboljšava i pamćenje za učenje. Kako se crta u skupinama, djeca na taj način razvijaju samopouzdanje, ali i razvijaju toleranciju i fleksibilnosti prema drugima.

Akvarel crtež stabla jabuke polaznika radionice
Akvarel crtež stabla jabuke polaznika radionice
Druženje, terapija i zabava

Osim na radionicama, preporuča se da djeca crtaju prema zadanim uputama i kod kuće uz pomoć i podršku roditelja. Vrijeme koje će roditelj odvojiti za crtanje sa svojim djetetom omogućit će mu kvalitetnije povezivanje s djetetom, jačanje međusobnog povjerenja i osjećaja bliskosti. I tako će zajedničko crtanje biti terapija, obiteljsko druženje, ali i zabava.

Ostale radove pogledajte u galeriji, a sljedeći tjedan pripremamo i edukativan film u kojem je zabilježen cijeli proces.

Galerija: 
Akvarel crtež stabla s terapijske radionice

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

5 likovnih ideja za početak školske godine

Izbjegnite napetost početka nove školske godine i prepustite se zajedno sa svojom djecom kreativnom izražavanju. Donosimo pet likovnih ideja za početak školske godine, a djela koja nastaju mogu poslužiti kao ukras za učionicu, dar za kolegu iz razreda ili prijatelja.

 

Nove likovne mape osiguravaju ostvarenje punog potencijala vašeg djeteta - u školi i kod kuće!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja