Slikanje na svili | Profil Klett

09. lipanj 2017.

Slikanje na svili

Autor: Sanja Gjurčević

Drevna vještina, slikanje na svili našla je nove poklonike u učenicima OŠ Julija Klovića. Od početka se osjetilo uzbuđenje i znatiželja. Tako dragocjen materijal u rukama učenika postao je materijal stvaranja i izražavanja.

Svileni rubac se najprije razvuče. U nedostatku pravih okvira za razvlačenje svile, učenici su jedni drugima držali razvučeni rubac. Cijenila se mirna ruka i strpljenje živih „okvira“. Izmjenjivanje je svima olakšalo posao.

Najprije su se rubci debelim kistovima namočil vodom. Nakon toga nanosila se boja. Tad je počela čarolija. Dok se boja sušila na rubcu, učenici su intervenirali špricajući ju kapljicama vode i tako mijenjali sliku. Boja se zatim trebala osušiti.

Kada je oslikani rubac bio potpuno suh, na red je došla kontura. Kod slikanja kontura, svaki drhtaj ruke je vidljiv pa su se učenici usavršavali u mirnoći i preciznosti. Motiv crtanja bila su glagoljička slova, najstarije hrvatsko pismo, koja su pružila veliku mogućnost variranja.

Nakon sušenja i fiksiranja boje, svileni rubac postao je slika, uporabni predmet, suvenir i navažnije dragocjeni dar za majku malog umjetnika.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

5 likovnih ideja za početak školske godine

Izbjegnite napetost početka nove školske godine i prepustite se zajedno sa svojom djecom kreativnom izražavanju. Donosimo pet likovnih ideja za početak školske godine, a djela koja nastaju mogu poslužiti kao ukras za učionicu, dar za kolegu iz razreda ili prijatelja.

 

Nove likovne mape osiguravaju ostvarenje punog potencijala vašeg djeteta - u školi i kod kuće!

Crtajući oslobodite kreativnost i poboljšajte odnose

Likovna mapa za velika djela Profil Kletta

Naučite kako jednostavnom likovnom metodom možete pomoći sebi i drugima u kreiranju vlastitog života. Martina Kosec, učiteljica i art terapeutkinja, suautorica serije udžbenika za likovnu kulturu Pogled, potez i suradnica u izradi novih likovnih mapa Profil Kletta, u svojem radu s djecom i odraslima crtu i boju koristi kao alat za usklađivanje emotivnih stanja, oslobađanje kreativnog potencijala, razvoj kreativnosti i rješavanje konkretnih situacija.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Prepelić-Đuričković
udzbenik
Dragica Dujmović Markusi, Tanja Španjić
udzbenik
Ela Družijanić Hajdarević, Gordana Lovrenčić-Rojc, Zorka Lugarić, Valentina Lugomer
udzbenik
Julijana Levak, Iva Močibob, Jasmina Sandalić, Irena Skopljak Barić