Dani vještina | Profil Klett

13. rujan 2021.

Dani vještina

avatar
Autor: Sandra Tomić

Jesu li se vaši učenici kada pitali što su sve radili njihovi predci? Kako su nastajala šarena i maštovita tkanja u prošlosti? Ovim su se pitanjima bavili učenici 2. a razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje iz Zadra uz vodstvo učiteljice Sandre Tomić.

Dobro osmišljen projekt poticao je suradničko učenje, učenje istraživanjem i čitanjem raznovrsne literature vezane uz razvoj vještina potrebnih za izradu predmeta. Učenici su mogli vidjeti koliko je truda potrebno uložiti da bi nastali razni predmeti od tkanina. Uključenje roditelja u projekt doprinijelo je veselom okružju za rad i stvaralaštvo.

Zajedno smo svladavali tehnike šivanja, tkanja, konstruiranja, građenja, mriškanja, oblikovanja. Zajedno smo uvidjeli koliko je važno da se uključimo i da potičemo vrijednosti istraživačkog načina učenja. Da bismo izradili didaktičke materijale za igru, morali smo se organizirati i prikupiti materijale za izradu predmeta. Da bismo ostvarili projekt, organizirali smo radne skupine i radili kroz osam koraka, odnosno radionica.

Na prvoj radionici zajedno smo tkali, na drugoj smo reciklirali i ponovnom uporabom predmeta izradili ukrasna ogledalca, a na trećoj smo krojili i šivali. U preostalih pet radionica igrali smo se i vježbali motoriku, izrađivali igračke, bavili se STEM aktivnostima. Na posljednoj smo radionici postavili izložbu radova.

 

Ovaj je projekt u razredu stvorio kreativno ozračje, povezao djecu, omogućio stjecanje znanja i vještina na praktičan način i pokazao učenicima da zajedničkim promišljanjem i radom možemo pokazati našu različitost i ostvariti zajednički cilj.

Nadam se da ćete se i vi odvažiti na ovakvu avanturu. Pogledajte na video uratku kako je izgledao naš zajednički rad, a pripremu i opis projekta preuzmite u privitku članka.

Kako je sve izgledalo pogledajte na poveznici Dani vještina.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Podignite energiju razreda!

Budući da smo već ranije napomenuli da je princip dramskih i grupnih igri uglavnom kružna komunikacija, a svjesni da je ponekad nemoguće trošit vrijeme na razmicanje klupa, predložit ćemo Vam prvo nekoliko energetskih igri koje se rade s mjesta ili samo dizanjem iz klupe.

Naša glazbena priča

Početni impuls nastanku projekta Naša glazbena priča dale su vesele, razigrane i znatiželjne okice novih prvašića koji su kročili početkom školske godine 2013./14. u razred učiteljice razredne nastave Silvane Crljen. Bila je to skupina izrazito muzikalnih učenika, kristalne intonacije i izvrsnih ritamskih sposobnosti.

Volim Novu Gradišku

 

Projekt „Volim Novu Gradišku“ realizirali su učenici 3. razreda OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške. Ishodište su bile nastavne teme iz Prirode i društva Nizinski zavičaj i Moja županija. Dan grada Nove Gradiške obilježava se 8. prosinca, pa nam je i to bio motiv da projekt realiziramo u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca. Otkrijte kako su učenici izrazili ljubav prema svojem gradu i možda pronađete inspiraciju za slične projekte u svojem razredu. 

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanda Marjanović
udzbenik
Kristian Novak, Doroteja Vojedilov