Dani vještina | Profil Klett

13. rujan 2021.

Dani vještina

avatar
Autor: Sandra Tomić

Jesu li se vaši učenici kada pitali što su sve radili njihovi predci? Kako su nastajala šarena i maštovita tkanja u prošlosti? Ovim su se pitanjima bavili učenici 2. a razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje iz Zadra uz vodstvo učiteljice Sandre Tomić.

Dobro osmišljen projekt poticao je suradničko učenje, učenje istraživanjem i čitanjem raznovrsne literature vezane uz razvoj vještina potrebnih za izradu predmeta. Učenici su mogli vidjeti koliko je truda potrebno uložiti da bi nastali razni predmeti od tkanina. Uključenje roditelja u projekt doprinijelo je veselom okružju za rad i stvaralaštvo.

Zajedno smo svladavali tehnike šivanja, tkanja, konstruiranja, građenja, mriškanja, oblikovanja. Zajedno smo uvidjeli koliko je važno da se uključimo i da potičemo vrijednosti istraživačkog načina učenja. Da bismo izradili didaktičke materijale za igru, morali smo se organizirati i prikupiti materijale za izradu predmeta. Da bismo ostvarili projekt, organizirali smo radne skupine i radili kroz osam koraka, odnosno radionica.

Na prvoj radionici zajedno smo tkali, na drugoj smo reciklirali i ponovnom uporabom predmeta izradili ukrasna ogledalca, a na trećoj smo krojili i šivali. U preostalih pet radionica igrali smo se i vježbali motoriku, izrađivali igračke, bavili se STEM aktivnostima. Na posljednoj smo radionici postavili izložbu radova.

 

Ovaj je projekt u razredu stvorio kreativno ozračje, povezao djecu, omogućio stjecanje znanja i vještina na praktičan način i pokazao učenicima da zajedničkim promišljanjem i radom možemo pokazati našu različitost i ostvariti zajednički cilj.

Nadam se da ćete se i vi odvažiti na ovakvu avanturu. Pogledajte na video uratku kako je izgledao naš zajednički rad, a pripremu i opis projekta preuzmite u privitku članka.

Kako je sve izgledalo pogledajte na poveznici Dani vještina.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Priroda i društvo u prirodi

Prema istraživanju koje sam provela s učenicima četvrtog razreda većina je učenika kao najbolji i najzanimljiviji nastavni predmet izabrala Prirodu i društvo. To je nastavni predmet na čiji se spomen većini učenika ozare lica jer svaki put donosi nove načine poučavanja i rada.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Danica Ušćumlić
udzbenik
Ružica Ambruš Kiš, Ana Janković, Željkica Mamić
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić