Dani vještina | Profil Klett

13. rujan 2021.

Dani vještina

avatar
Autor: Sandra Tomić

Jesu li se vaši učenici kada pitali što su sve radili njihovi predci? Kako su nastajala šarena i maštovita tkanja u prošlosti? Ovim su se pitanjima bavili učenici 2. a razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje iz Zadra uz vodstvo učiteljice Sandre Tomić.

Dobro osmišljen projekt poticao je suradničko učenje, učenje istraživanjem i čitanjem raznovrsne literature vezane uz razvoj vještina potrebnih za izradu predmeta. Učenici su mogli vidjeti koliko je truda potrebno uložiti da bi nastali razni predmeti od tkanina. Uključenje roditelja u projekt doprinijelo je veselom okružju za rad i stvaralaštvo.

Zajedno smo svladavali tehnike šivanja, tkanja, konstruiranja, građenja, mriškanja, oblikovanja. Zajedno smo uvidjeli koliko je važno da se uključimo i da potičemo vrijednosti istraživačkog načina učenja. Da bismo izradili didaktičke materijale za igru, morali smo se organizirati i prikupiti materijale za izradu predmeta. Da bismo ostvarili projekt, organizirali smo radne skupine i radili kroz osam koraka, odnosno radionica.

Na prvoj radionici zajedno smo tkali, na drugoj smo reciklirali i ponovnom uporabom predmeta izradili ukrasna ogledalca, a na trećoj smo krojili i šivali. U preostalih pet radionica igrali smo se i vježbali motoriku, izrađivali igračke, bavili se STEM aktivnostima. Na posljednoj smo radionici postavili izložbu radova.

 

Ovaj je projekt u razredu stvorio kreativno ozračje, povezao djecu, omogućio stjecanje znanja i vještina na praktičan način i pokazao učenicima da zajedničkim promišljanjem i radom možemo pokazati našu različitost i ostvariti zajednički cilj.

Nadam se da ćete se i vi odvažiti na ovakvu avanturu. Pogledajte na video uratku kako je izgledao naš zajednički rad, a pripremu i opis projekta preuzmite u privitku članka.

Kako je sve izgledalo pogledajte na poveznici Dani vještina.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

eTwinning konferencija u Firenci

eTwinning zajednica europskih osnovnih i srednjih škole, dječjih vrtića i fakulteta nudi i mogućnost eTwinning mobilnosti za učitelje, nastavnike, profesore i odgajatelje iz Hrvatske. eTwinning mobilnost podrazumijeva odlazak na aktivnosti u organizaciji eTwinning Centralne službe za podršku i Nacionalne službe za podršku u neku od zemalja koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje.

Zanima nas

Nastava nakon potresa − primjena vježbi

Najavili smo u prošlom članku da nastavljamo s prijedlozima kako učenicima olakšati izazovan period nastave nakon potresa. Koje vježbe možete provoditi u razredu da biste učenicima pomogle da se lakše nose s osjećajem anksioznosti kao posljedicom traumatske situacije kojoj su bili izloženi radi potresa?

 

Obojimo svijet zajedno – Božićna humanitarna čarolija Profil Kletta

U ovoj teškoj i zahtjevnoj godini koja je na neki način oduzela boje svijetu, mi u Profil Klettu želimo učiniti nešto drugačije – želimo vratiti svijetu sve njegove divne, šarene i razigrane boje i pokazati kako svatko od nas može učiniti nešto dobro i plemenito. Zato smo pokrenuli jednu sasvim posebnu Božićnu čaroliju – našu humanitarnu akciju i čestitkom Vas pozivamo da sudjelujete u njoj!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika Šimić, Saša Veronek Germadnik, Ivana Lukas
udzbenik
Danijela Janda Abbaci, Ksenija Ćosić, Nada Hižak, Edita Sudar