Popularne igračke (fidget spinneri) u nastavi | Profil Klett

05. lipanj 2017.

Popularne igračke (fidget spinneri) u nastavi

Autor: Adrijana Leko

Nakon što su preplavili američke i europske prostore, trenutno vrlo popularne igračke za djecu i odrasle (fidger spinneri) na tiha su se vrata ušuljali i k nama. Postali su neizostavni modni trend među djecom i mladima. Kako svaka generacija ima svoje novitete i svoju zabavu (stariji se sjećaju masovne pojave slaganja Rubikove kocke) tako je došao red i na Z generacije. Ovu igračku imaju gotovo svi, vrte ih djeca u dobi od tri godine kao i oni punoljetni.  Naravno da se sve što je moderno treba (i mora) pokazati u školi. Tako su ti popularni predmeti postali nužna smetala u nastavi.

 

"Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se"

 

Nikada ne treba zanemariti narodne mudrosti, pa u ovom slučaju valja uzeti u obzir poslovicu koja kaže: „Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se.“ Kao učiteljica smatram da ovu masovnu pojavu ne trebamo ignorirati, možda samo malo bolje razmisliti kako ovaj trend iskoristiti u nastavi.  Interese i zanimanja učenika uvijek sam pokušavala uklopiti u svoju nastavu jer oni pomažu razvoju aktivnosti na satu, razvoju razredne zajednice i uključenosti učenika u sam rad. Moj prvi susret s ovom igračkom bio je površan i bez nekog posebnog zanimanja. Nakon nekog vremena uočila sam kako iskoristiti vrtnju ovog predmeta za igre poput Igre istine (zavrtimo bocu) koju ponekad igramo ili Kola sreće. Nekontrolirana igra popularnim igračkama u učionici ometa nastavu, no ako ih stavimo u službu ostvarivanja nastavnih ishoda onda su oni već posebna priča. Tu posebnu priču isprobala sam u učionici s učenicima 2. razreda.

Ideje za nastavu

 

Dio posla za koji sam kao učiteljica bila zadužena bio je izraditi nastavne materijale. To su nastavni listići koje sam uvećala i ispisala na veći papir. S obzirom na to da pred kraj školske godine ponavljamo nastavne sadržaje matematike, prirode i društva i hrvatskoga jezika pitanja su pokrivala ta područja. Na sredini nastavnog listića nalazi se krug podijeljen na dvanaest dijelova. U sredini je mjesto za spinner. Učenici koji se igraju ovom igračkom donijeli su je na nastavu. Budući da smo toga dana imali samo jedan spinner igrali smo svi zajedno kao skupina. Ovdje su moguće razne kombinacije: od rada u timovima, rada u paru do individualnog rada kada svaki učenik ima svoj listić i svoju igračku za vrtnju. Prije početka rada potrebno je na jedan krak spinnera zalijepiti trokutić, strelicu koja određuje krak koji će pokazivati pitanje. Igramo tako da učenik pokrene vrtnju, a kada se igračka zaustavi pročita pitanje koje pokazuje označeni krak. Vrlo jednostavno, atraktivno i suvremeno. Naravno da se u krug ne može staviti puno pitanja i da će zakonom vjerojatnosti neko pitanje biti više puta pročitano, a neko možda niti jednom, no tome će svaki nastavnik već u trenutku doskočiti. Mi smo to riješili dodavanjem trokutića druge boje na ostala dva kraka spinnera, a možete i na početku svakom kraku pridodati broj (1, 2 ili 3) jer će se često dogoditi da zadani krak pokazuje već odrađeni zadatak. Polja s riješenim zadatcima prekrivali smo praznim kružnim isječcima, te na taj način igru uspješno priveli kraju. Učenicima se toliko svidjela da nam sad ne preostaje ništa drugo osim igrom uz njihovu novu i popularnu igračku ponavljati i uvježbavati nastavne sadržaje.

 

Nadam se da sam ovom idejom potaknula barem dio nastavnika na razmišljanje o upotrebi tzv. spinnera u radu. U ovom slučaju igračka postaje nastavni alat, a ne igračka jer joj način uporabe mijenja ulogu.

Roditeljima također preporučam da igračke koje kupuju svojoj djeci iskoriste za poboljšanje rada motorike šake, prstiju i ruku općenito, a na raznim YouTube kanalima već postoje trikovi za vježbanje. Pregledajte ih zajedno sa svojom djecom, neka se vaši i naši malci potrude i vježbaju preko praznika. Eto jednog oblika ljetne zabave. Tko zna, možda se negdje organiziraju i natjecanja u spinner spretnostima.

 

Ljeto je dugo. Probajte, a u nastavku preuzmite listiće s kojima se možete igrati!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

ESCAPE (CLASS) ROOM

Escape (class) room je tematski zadana misija, u kojoj u određenom vremenskom roku skupina učenika treba riješiti niz neobičnih zadataka, zagonetki, dekodirati kodove, otključati brave lokota…U učionici su skriveni predmeti, poruke, putokazi, slike koje treba pronaći. Rješavanjem zadataka otkrivaju se tragovi koji upućuju gdje dalje tražiti. Posljednji zadatak je vrhunac igre – njegovo rješenje je ujedno izlaz iz učionice.

Ekološka poruka u boci

tNeki naslov blablabla

Svake godine 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša. Uz industrijske zagađivače vode, tla i zraka, veliki je izazov zbrinjavanje otpada. Kako bismo što uspješnije spriječili negativan utjecaj otpada na okoliš, naša je uloga odvajanje u svrhu recikliranja. Ekonomski rast iskušava granice ekologije i očuvanja okoliša te pred ljude postavlja ideju održivog razvoja kao mogućnost očuvanja svijeta za buduće generacije.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Charlotte Covill, Mary Charrington, Paul Shipton
udzbenik
Vesna Budinski, Suzana Delić, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik