Edukativni skup u Brežicama – Nina i Tino u Sloveniji | Profil Klett

26. travanj 2017.

Edukativni skup u Brežicama – Nina i Tino u Sloveniji

avatar
Autor: Stela Vukojević

Nina i Tino odveli su učitelje na edukativni izlet u Brežice. Zašto smo odabrali to maleno mjesto koje broji svega 7856 stanovnika? Unatoč malenom broju stanovnika, Brežice imaju gradsku, moderno opremljenu osnovnu školu s oko 820 učenika. Osnovna škola Brežice ima odličnu organizaciju i nastavni program.

U Brežicama smo imali priliku iz prve ruke vidjeti kako su slovenski kolege implementirali Ninu i Tina u svoju razrednu nastavu. Dinamičan tempo održavanja nastave koji spaja digitalnu tehnologiju, prostorno kretanje i samovrednovanje jednostavno nas je oduševio.

 

Nina i Tino, u slovenskoj inačici Lili i Bine, provode se u Sloveniji već šestu godinu. Zanimljivo je da digitalna platforma Lilibi, kakvu će Nina i Tino dobiti uskoro, ne služi samo kao platforma za dodatnu edukaciju učenika već i kao platforma za edukaciju učitelja te kao pomoć učiteljima prilikom planiranja programa razredne nastave. Putem platforme učitelji mogu pripremiti ne samo nastavne listiće za izvođenje nastave već mogu uz pomoć posebnog programa kreirati testove, s obzirom na ishode učenja, u relativno kratkom roku. Svi se zadatci već nalaze na platformi, raspoređeni po predmetima, težini i ishodima učenja. Na učitelju je samo da odabere što želi i složi redoslijed zadataka. Osim toga, radna bilježnica nalazi se u digitalnom obliku na platformi, tako da preko projektora na pametnoj ploči učenici mogu pratiti i sami potvrditi točnost rješenja zadataka tijekom nastave.

 

U Sloveniji je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno i traje devet godina. Podijeljeno je na tri trogodišnja razdoblja. U prvom razdoblju (1. ‒ 3. razred) većinu predmeta poučava razredni učitelj. U prvome je razredu uz učitelja prisutan i odgojitelj. 
Motiviranost i zadovoljstvo učitelja na prvom im je mjestu. Stoga mnogo ulažu u njihovu edukaciju i profesionalno usavršavanje. Osim učitelja, naravno, bitno je i zadovoljstvo učenika, iz tog razloga školski kurikulum obiluje izvannastavnim aktivnostima poput učenja vožnje bicikla na poligonu kraj škole, gimnastike, penjanja po stijeni, školskog zbora, plesa i sličnih aktivnosti. 
Svrha odlaska u Brežice nije bila da demotiviramo naše učitelje i pokažemo što mi nemamo, već da pokažemo što možemo postati i kako oni mogu tome pridonijeti.

 

 

Upravo nam je to bila zaključna misao završne rasprave. Motiviran učitelj može napraviti veliku promjenu jer učitelji su ta promjena koju želimo vidjeti u školstvu! Vjerujemo da zajedno možemo biti predvodnici promjene!
Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

ESCAPE (CLASS) ROOM

Escape (class) room je tematski zadana misija, u kojoj u određenom vremenskom roku skupina učenika treba riješiti niz neobičnih zadataka, zagonetki, dekodirati kodove, otključati brave lokota…U učionici su skriveni predmeti, poruke, putokazi, slike koje treba pronaći. Rješavanjem zadataka otkrivaju se tragovi koji upućuju gdje dalje tražiti. Posljednji zadatak je vrhunac igre – njegovo rješenje je ujedno izlaz iz učionice.

Još samo malo do velikog kviza Nina i Tino

Učenici trećih razreda osnovnih škola ove su školske godine upoznali drukčiji pristup učenju –  zabavan, istraživački, problemski pristup koji je usmjeren na cjelovito učenje potaknuto dječjom znatiželjom. U tome im je pomogla radna bilježnica za cjelovito učenje Nina i Tino 3.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege, Suzana Delić