Edukativni skup u Brežicama – Nina i Tino u Sloveniji | Profil Klett

26. travanj 2017.

Edukativni skup u Brežicama – Nina i Tino u Sloveniji

avatar
Autor: Stela Vukojević

Nina i Tino odveli su učitelje na edukativni izlet u Brežice. Zašto smo odabrali to maleno mjesto koje broji svega 7856 stanovnika? Unatoč malenom broju stanovnika, Brežice imaju gradsku, moderno opremljenu osnovnu školu s oko 820 učenika. Osnovna škola Brežice ima odličnu organizaciju i nastavni program.

U Brežicama smo imali priliku iz prve ruke vidjeti kako su slovenski kolege implementirali Ninu i Tina u svoju razrednu nastavu. Dinamičan tempo održavanja nastave koji spaja digitalnu tehnologiju, prostorno kretanje i samovrednovanje jednostavno nas je oduševio.

 

Nina i Tino, u slovenskoj inačici Lili i Bine, provode se u Sloveniji već šestu godinu. Zanimljivo je da digitalna platforma Lilibi, kakvu će Nina i Tino dobiti uskoro, ne služi samo kao platforma za dodatnu edukaciju učenika već i kao platforma za edukaciju učitelja te kao pomoć učiteljima prilikom planiranja programa razredne nastave. Putem platforme učitelji mogu pripremiti ne samo nastavne listiće za izvođenje nastave već mogu uz pomoć posebnog programa kreirati testove, s obzirom na ishode učenja, u relativno kratkom roku. Svi se zadatci već nalaze na platformi, raspoređeni po predmetima, težini i ishodima učenja. Na učitelju je samo da odabere što želi i složi redoslijed zadataka. Osim toga, radna bilježnica nalazi se u digitalnom obliku na platformi, tako da preko projektora na pametnoj ploči učenici mogu pratiti i sami potvrditi točnost rješenja zadataka tijekom nastave.

 

U Sloveniji je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno i traje devet godina. Podijeljeno je na tri trogodišnja razdoblja. U prvom razdoblju (1. ‒ 3. razred) većinu predmeta poučava razredni učitelj. U prvome je razredu uz učitelja prisutan i odgojitelj. 
Motiviranost i zadovoljstvo učitelja na prvom im je mjestu. Stoga mnogo ulažu u njihovu edukaciju i profesionalno usavršavanje. Osim učitelja, naravno, bitno je i zadovoljstvo učenika, iz tog razloga školski kurikulum obiluje izvannastavnim aktivnostima poput učenja vožnje bicikla na poligonu kraj škole, gimnastike, penjanja po stijeni, školskog zbora, plesa i sličnih aktivnosti. 
Svrha odlaska u Brežice nije bila da demotiviramo naše učitelje i pokažemo što mi nemamo, već da pokažemo što možemo postati i kako oni mogu tome pridonijeti.

 

 

Upravo nam je to bila zaključna misao završne rasprave. Motiviran učitelj može napraviti veliku promjenu jer učitelji su ta promjena koju želimo vidjeti u školstvu! Vjerujemo da zajedno možemo biti predvodnici promjene!
Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Veliki kviz Nina i Tino održan u 280 škola u Hrvatskoj!

Ove godine s Ninom i Tinom cjelovito su učili svi razredi od prvog do četvrtog. Svoje znanje provjerili su 17. svibnja na velikom kvizu, u kojem je sudjelovalo 7600 djece iz 280 hrvatskih škola sa 650 mentora. Vrijedni učenici zajedno sa svojim učiteljima mentorima pripremali su se uz pomoć radnih bilježnica Nina i Tino za veliki kviz koji spaja zabavu i znanje.

U galeriji vam donosimo smo djelić odlične atmosfere koja je vladala u Nina i Tino učionicama ove godine!

Rad s Ninom i Tinom

Rad na ovom projektu započela sam s pripremom roditelja. Sastav mog razreda je takav da uglavnom imam roditelje kojima je ovo prvo dijete u školi i koji kao roditelji školarca stječu svoja prva iskustva. Na roditeljskom sastanku koji sam održala upravo zbog ovog projekta, roditelje sam upoznala s radnom bilježnicom za cjelovito učenje „Nina i Tino“. Roditelj su rado pristali na ovaj projekt.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov