Nina i Tino - tajne mudrih sova

26. rujan 2016.

Nina i Tino - tajne mudrih sova

Autor: Maja Križman Roškar

Lako i uspješno do cjelovitog učenja uz radnu bilježnicu Nina i Tino 3

Istražujemo!

 • polazišta za učenje dio su djetetova okruženja, poznati pojmovi, događaji i predmeti koji su uporište za nova učenja
 • zadaci potiču na istraživanje, otkrivanje novih spoznaja i uporabu u svakodnevnim životnim situacijama
 • dječja znatiželja polazište je za dodatne razrade problemskih zadataka, usmjeravanje novih aktivnosti i projekata
 • različiti tipovi zadataka omogućuju uporabu različitih metoda učenja i oblika rada

 

Povezujemo!

 • zadatci u radnoj bilježnici povezuju područja nastavnih predmeta i međupredmetnih tema
 • brojni grafikoni, tablični prikazi i informativni tekstovi upoznaju učenike s različitim oblicima uporabe podataka te načinima njihova usustavljivanja i korištenja pri učenju
 • teme prate sadržaje područja učenja, povezuju ih i osiguravaju lakše, prirodnije, zabavnije i funkcionalnije učenje

 

Procjenjujemo!

 • problemski zadatci, mozgalice, zamišljene životne situacije i tekstualni zadaci motiviraju učenike na procjenjivanje, određivanje mogućnosti i nemogućnosti nekog događaja 
 • određivanje veće ili manje vjerojatnosti događaja osnažuje učenike za dodnošenje odluka stvarnim životnim situacijama
 • češćim procjenjivanjem osigurava se kvalitetnija i točnija procjena u svakodnevnim životnim aktivnostima učenika
 • odabirom različitih strategija rješavanja zadataka učenje se obogaćuje i postaje svakodnevna potreba 

 

Zaključujemo!

 • aktivnosti u radnoj bilježnici obogaćuju učenje tijekom cijele školske godine bez obzira na to koje udžbenike koristite
 • zadatci potiču znatiželju, istraživački duh i pozitivan stav prema učenju
 • motivira, ohrabruje i stvara potrebu za komunikacijom i samoprocjenom
 • rješenja svih zadataka omogućuju laku provjeru i samovrednovanje

 

Uz vas smo cijele školske godine...

Tijekom cijele školske godine, mentore očekuje podrška uredništva, stručni skupovi i interaktivne radionice te pomoć u realizaciji i evaluaciji uspješnosti.

Na našoj mrežnoj stranici objavljujemo mjesečna ponavljanja, zadatke za evaluaciju i interaktivne mjesečne kvizove.

Našu urednicu uvijek možete kontaktirati, a veselimo se i vašem sudjelovanju u sastavljanju zadataka za mjesečna ponavljanja.

Nina i Tino pišu Dnevnik mudrih sova, a vas i vaše učenike pozivamo da sudjelujete u njegovu stvaranju.

Dokumentirajte učeničke aktivnosti, pošaljite nam ih, a mi ćemo ih objaviti na našoj mrežnoj stranici! Omogućite svojim učenicima da vide svoje, ali i radove učenika iz cijele Hrvatske koji će svakodnevno pristizati na našu mrežnu stranicu.

Veliki kviz održat će se 17. svibnja 2017. godine u 12:30 diljem Hrvatske

Svakog sudionika očekuje dar, atraktivne nagrade dobit će pobjednici u svakom razredu, a bogata nagrada očekuje i najuspješniji treći razred!

Iz recenzija...

Zadaci su različitih težina i oblika: od jednostavnijih nadopunjavanja i uspoređivanja i sređivanja do izazovnih osmosmjerki, sudokua i drugih ozbiljnih mozgalica. Sve ih odlikuje prilagođenost dječjem životnom iskustvu i njegovo nadograđivanje putem stalnog povezivanja sa životom u obitelji, školi, zavičaju i s prirodom općenito. Dodatna im je vrijednost što povezuju sadržaje matematike, likovnog odgoja, hrvatskoga jezika te prirode i društva i tako potiču djecu na cjelovito učenje, rješavanje problema i razumijevanje svijeta u kojem žive.

prof. dr. sc. Dubravka Miljković

 

Ova je radna bilježnica edukativna nadogradnja sadržajima obrađenim u samom nastavnom procesu. Učenici spontano upoznaju osnove kombinatorike i vjerojatnosti, a rezultate prikazuju tablično i grafikonom. Raznolikost zadataka je čini zanimljivom svakom učeniku bez obzira na njegove osobne interese i predznanje. Zadaci su jasni i razumljivi, izvrsno sistematizirani i pedagoški prezentirani.

Anita Dragičević, mag. prim. educ. 

 

Rad s ovom radnom bilježnicom priprema učenike za cjeloživotno učenje tako što ih kroz pažljivo osmišljene zadatke uči kako učiti i razvija njihovo kritičko mišljenje. Koncepcija radne bilježnice vrlo je strukturirana i jednostavna, ali pruža niz različitih mogućnosti za poučavanje - uporabom različitih oblika i metoda rada te strategija poučavanja. Sadržaji su utemeljeni na suvremenim znanstvenim spoznajama razvojne psihologije i metodika nastavnih predmeta koji se prožimaju. Kroz sve navedeno očituje se i široka educiranost te bogato praktično iskustvo autorica, koje nam osim klasičnih metoda poučavanja nude mogućnost izbora metoda poučavanja usmjerenih na dijete.

Silvija Jurković, mag. prim. educ.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Mi u razredu

Učenici 3.a razreda s učiteljicom Ružicom Sabo u suradnji s knjižničarkom Biljanom Krnjajić pridružili su se akciji #BudiFrend koji promiče ljubaznost, ravnopravnost i prijateljstvo među učenicima. Cilj projekta je upoznati djecu s pojmom RAZLIČITOST  i da različitost nosi pozitivan, a ne negativan predznak.

Lijepo im se nadovezala tema Mi u razredu iz radne bilježnice Nina i Tino

Rezultati prvog kviza Nina i Tino

Stigli su rezultati prvog hrvatskog kviza Nina i Tino nastalom prema principu cjelovitog učenja. Oko dvije tisuće trećaša iz 110 škola diljem Hrvatske učili su čitavu školsku godinu kako bi 17. svibnja svoje znanje mogli provjeriti na kvizu Nina i Tino. Zadaci su bili interdisciplinarni i obuhvaćali su gradivo svih predmeta, a učenici su trebali dobro mućnuti glavom kako bi našli točan odgovor. Svi od reda odlično su riješili kviz, ali ipak su neki bili najodličniji!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

Komentari

Slika korisnika Slavka

Čestitam svima.