eTwinning korak po korak #1: registracija i kreiranje profila | Profil Klett

25. travanj 2017.

eTwinning korak po korak #1: registracija i kreiranje profila

avatar
Autor: Alenka Miljević

Sigurno ste već nešto čuli o eTwinningu, eTwinning projektima, eTwinning mobilnostima ili eTwinning nagradama. Ako ste ikada pomislili da se radi o nečem kompliciranom ili da to možda nije za vas jer ne predajete engleski ili neki drugi strani jezik, na pravom ste mjestu kako bi vas razuvjerili i dokazali da vam treba tek malo digitalne pismenosti – koju zasigurno posjedujete ako čitate ovaj članak, u kojem ćemo vam pokazati kako se registrirati na eTwinning i na što obratiti pozornost pri kreiranju vašeg profila.

 

Što je eTwinning?

eTwinning je besplatna online platforma kreirana od strane Europske komisije s ciljem povezivanja odgojno obrazovnih djelatnika od vrtića do završetka srednje škole.

U Republici Hrvatskoj za aktivnosti u vezi s eTwinningom zadužena Agencija za mobilnost i programe EU-a, a više informacija o eTwinningu u Republici Hrvatskoj pronaći ćete na ovoj mrežnoj stranici.

Prije nego krenemo istraživati mogućnosti eTwinninga, korisna je informacija da na svim mrežnim stranicama eTwinninga (eTwinning Portal, eTwinning Live i Twinspace) možete mijenjati jezik u padajućim izbornicima koji se nalaze na vrhu stranica s desne strane.

Upoznajte se s eTwinning portalom

Na naslovnoj fotografiji prikazana je početna stranica eTwinninga odnosno eTwinning portal kojem možete pristupiti na sljedećem linku.

eTwinning portal nudi opće informacije o eTwinningu, novosti, inicijative koje eTwinning podržava, broj korisnika i škola po državama i može mu pristupiti bilo tko tko ima internetsku vezu.

Niže na stranici nalazi se karta, a koje su škole već registrirane na eTwinningu, provjerit ćete prelaskom miša preko karte te odabrati zemlju koja vas zanima:

Kada odaberete Hrvatsku, možete pretraživati korisnike eTwinninga po nazivima škola. Prije nego krenete s registracijom, provjerite je li vaša škola možda registrirana. U tom slučaju nećete morati upisivati podatke o školi, nego je samo odabrati s popisa registriranih škola.

To učinite tako da kliknete na narančasti odjeljak „Pretražujte po školama“ u koji ćete upisati naziv škole koja vas zanima.

Brojevi s lijeve strane navode koliko je projekata, korisnika (učitelja) i škola registrirano na eTwinning portalu u trenutku kada ga pregledavate.

Svi brojevi su u stalnom porastu što dokazuje koliko je eTwinning prepoznat kao kvalitetno i sigurno internetsko mjesto za umrežavanje i suradnju na nacionalnim i međunarodnim projektima uz aktivno sudjelovanje učenika.

Klikom na „Projekti“ na portalu možete pogledati sažetke nagrađenih eTwinning projekata po raznim kategorijama kao što su teme koje obrađuju, dob učenika ili jezik koji je korišten u provođenju projekta te na taj način dobiti dodatan uvid i informacije o mogućnostima provođenja projekata kao i inspiraciju za osmišljavanje i vođenje svojih novih projekata.

Međutim, kako biste dobili kompletan uvid u projekte sa svim aktivnostima koje su provođene i načinima na koje je ostvarena suradnja među partnerskim školama, što znači pristup Twinspace-u, što je naziv za virtualni prostor eTwinning projekata, trebate se registrirati.

Pred-registracija

Registracija na portal je jednostavna i sastoji se od dva koraka: pred-registracije (pred-prijave) do koje ćete doći klikom na „LOGIRAJTE SE ili PRIJAVITE“ nakon čega će se na zaslonu pojaviti dvije opcije: da se ulogirate na svoj račun (ukoliko ste već registrirani) te da se registrirate („počnite“).

Odabirom opcije „Počnite“ na zaslonu će se pojaviti obrazac za pred-registraciju:

Ne zaboravite označiti kvadratić, čime prihvaćate izjavu o privatnosti i kodeks ponašanja na eTwinningu.

Važno je da vaši osobni podaci budu u potpunosti točni jer se, u svrhu sigurnosti učenika, identitet svih korisnika provjerava od strane Agencije za mobilnost i programe EU-a, prije nego oni mogu pristupiti Twinspace-u. Napominjemo da se korisničko ime, koje ste napisali pri pred-registraciji, kasnije ne može mijenjati, dok lozinku možete promijeniti.

Registracija

Nakon pred-registracije slijedi registracija u kojoj ćete upisati dodatne informacije o sebi te o svojoj školi. Ukoliko je već netko iz vaše škole registriran na eTwinningu, u padajućem izborniku ćete odabrati školu kojoj pripadate.

Ako ste vi prva osoba iz vašeg kolektiva koja će se registrirati na eTwinning, trebat će vam ime, prezime i adresa elektronske pošte ravnatelja.

U prvom koraku odabirete gdje se nalazi vaša škola. Imate mogućnost odabrati državu, regiju i grad, odnosno mjesto.

U drugom koraku ćete odabrati predmet(e) koji predajete i interese. Na taj način dajete do znanja ostalim korisnicima čime se želite baviti kroz suradnju na eTwinningu. Osim u sklopu redovne nastave, možete organizirati i projekte koje planirate provoditi s interesnim skupinama ili u izvannastavnim aktivnostima.

U trećem koraku možete predstaviti svoju projektnu ideju ili općenito navesti čime se u projektima želite baviti, odnosno kakve projekte želite provoditi. Ovdje ponovno bilježite predmete i sadržaje koji vas zanimaju u projektima. To može biti šire od onoga što sami predajete, posebno ako želite sudjelovati ili kreirati interdisciplinarne projekte pa se želite povezati s partnerima koji se bave drugačijim područjima od vašeg.

Prije slanja registracije, možete još jednom provjeriti sve upisane podatke koje možete promijeniti ukoliko ste uočili pogrešku ili podatak koji nedostaje:

Potraga za eTwinning partnerima

Nakon što ste obavili pred-registraciju i registraciju, postat će vam dostupan eTwinning Live, mjesto gdje ćete kreirati svoj eTwinning profil. Kada pretražujete korisnike na eTwinning Live-u kako biste pronašli odgovarajuće partnere za zajednički rad, zanimat će vas što osoba predaje, koju funkciju ima u školi u kojoj radi te dob učenika. Stoga su to podaci koje svakako nemojte izostaviti kada kreirate svoj profil.

(Napominjemo da svoj profil u bilo kojem trenutku možete urediti i promijeniti s obzirom na vaše radno okruženje koje je podložno promjenama. To se posebno odnosi na osobe koje rade na zamjenama, a koje također ispunjavaju uvjete za rad na eTwinningu.)

Mogućnost proširene pretrage pomoći će vam da pronađete upravo one korisnike koji bi bili prikladni za vašu projektnu ideju. Na isti način će i drugi korisnici moći pronaći vas. Pretragu ćete proširiti na sljedeći način:

Kada odaberete opciju proširene pretrage, na zaslonu će se prikazati kategorije po kojima možete pretraživati korisnike:

Prije nego s nekim osnujete projekt ili ako nekoga želite dodati u već započet projekt, trebate mu poslati zahtjev za uspostavljanjem kontakta. Naime, suosnivača projekta, a jednako tako i partnere na projektu, možete dodati isključivo s popisa svojih kontakata.

 

Dodatan savjet za sve koji žele sudjelovati, a u školi rade na zamjeni: obavijestite administratora školske web stranice da upiše vaše ime na popis djelatnika, kako bi vas Nacionalna služba za podršku pri provjeri mogla pronaći, validirati i omogućiti vam ulazak na Twinspace te sudjelovanje u projektima.

Ovakva kontrola je nužna budući da na Twinspace (virtualni prostor projekta) mogu pristupiti i učenici.

Vaš profil

Vaš profil ćete otvoriti tako da prelaskom miša preko profilne slike odaberete opciju „Moj profil“, a nakon toga ikonu „Uredi“.

S lijeve strane možete vidjeti koji elementi vašeg osobnog profila su vam na raspolaganju za uređivanje.

Važno je kod opcije „MOJI INTERESI“ odabrati „DA“. To znači da ste zainteresirani za sudjelovanje u eTwinning projektima i da vas korisnici mogu pronaći kada traže prikladne partnere za osnivanje ili sudjelovanje u projektu.

Također možete odabrati „DA“ i za eTwinning Plus opciju. Ova opcija pružit će vam mogućnost da vas pronađu i pozovu u projekt korisnici iz zemalja koje nisu članice EU-a npr. Armenija, Gruzija, Tunis, Azerbejdžan itd.

Više informacija o ovoj inicijativi možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Do sljedećeg čitanja, kada će biti riječi o eTwinning Live-u , želim vam uspješnu registraciju i dobrodošlicu u međunarodnu zbornicu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno mi se obratite putem eTwinning inboxa (nakon što ste se registrirali) ili na adresu elektronske pošte: alenkamiljevic@yahoo.com.

 

Ovdje pogledajte sve članke vezane uz eTwinning.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Upoznajte "kul" izraze u edukaciji

  • Koliko god “kul” i sjajno zvučao, STEM je zapravo akronim za prirodoslovlje, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Odnosi se na skupinu disciplina koje prakticiraju prirodoslovci i inženjeri, koje bi se trebale poučavati na obuhvatan i interdisciplinaran način. Nasreću, skorašnji dodatak “A” koji se odnosi na “umjetnosti” (Arts), preinačio je STEM u još sjajniji akronim: STEAM.

Važnost edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika za pružanje prve pomoći

Budući da odgojno-obrazovni djelatnici, odnosno učitelji i profesori vrlo često nisu dovoljno educirani za pružanje prve pomoći učenicima u hitnim situacijama, odnosno kada im se dogodi nezgoda u školi, radionice na kojima mogu steći teoretska i praktična znanja vezana uz pružanje prve pomoći nužne su i izrazito korisne jer u školama nemamo zaposleno medicinsko osoblje koje bi moglo pravodobno i pravilno intervenirati i pomoći djeci, a vrlo često i spasiti im život.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja