Europski dan jezika | Profil Klett

28. rujan 2017.

Europski dan jezika

Autor: Doroteja Vojedilov

Svi mi „ljubitelji“ i poznavatelji stranih jezika, ponosni smo što imamo svoj dan u godini: 26. rujna slavi se Europski dan jezika. Teacheri i teacherice, Lehrer i Lehrerinnen uglavnom taj dan obilježe u učionici sa svojim učenicima kako bi ukazali na važnost poznavanja stranih jezika.

Ove godine Osijek je odlučio ovaj dan obilježiti javno i na nešto višoj razini. U manifestaciji obilježavanja Europskog dana jezika, koji se održao u osječkoj Tvrđi, sudjelovalo je 12 osnovnih i srednjih škola. Učenici, nastavnici i slučajni prolaznici  uživali su u specijalitetima raznih europskih kuhinja, rješavali križaljke, razmjenjivali najdraže riječi na stranom jeziku te slušali kraće koncerte koje su pripremili učenici i njihovi nastavnici. Našu školu predstavljali su učenici 6.c razreda koji su za sve posjetitelje našeg štanda pripremili zanimljivu igricu. Posjetitelji su bacali kocku i na taj način dobili određenu rečenicu koju su trebali reći na što više jezika. Kao nagradu za trud dobili su letak s tom istom rečenicom, ali na više europskih jezika.

 

Osim toga, naši učenici su ohrabrivali posjetitelje da riješe kviz, koji možete preuzeti ovdje, a točno rješenje kviza otkrilo je najčešće korištenu imenicu u engleskom jeziku (a koja je to – otkrit ćete ako i sami riješite kviz u prilogu).

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Teachers Talk: Alenka Miljević

Ususret Svjetskom danu učitelja donosimo vam intervju s Alenkom Miljević, autoricom niza članaka o eTwinningu. Kao ambasadorica te platforme spremna je pomoći svakome u tome novom obliku vođenja projektne nastave. Na pitanje koja joj je najveća motivacija, odgovorila je: Koja nagrada može biti ljepša i veća i izazvati osjećaj ispunjenosti, nego kad vam se bivši učenici vrate tražeći još.

It's Halloween, it's Halloween!

Praznik Halloween slavi se uvečer 31. listopada, kako i govori njegov naziv, skraćenica od All Hallows’ Evening, noći uoči Svih svetih. Rasprostranjeno je mišljenje da su mnoge tradicije Halloweena potekle od keltskih žrtvenih obreda, naročito od drevnog keltskog festivala Samhain (izgovara se sah-win), što je stari irski naziv za svršetak ljeta. Samhain se slavio 1. studenog u Irskoj, Škotskoj i na otoku Man, a obilježavao je kraj žetve i početak nove godine.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Mari Carmen Ocete
udzbenik
Marinko Uremović, (Daška Domljan)
udzbenik
Sanja Ivančić, Andrea Thess, Suzana Sklepić-Šarić