04. ožujak 2019.

Fasching

Autor: Doroteja Vojedilov

Lieber Rosen am Montag als Asche am Mittwoch.

 

 

"Bolje ruže u ponedjeljak, nego pepeo u srijedu“, izreka je koja nam želi posvijestiti da je vrijeme maškara na vrhuncu i da bismo ga trebali što bolje iskoristiti. Dani su to kada svatko može postati ono što oduvijek želi, makar i na jedan dan. Da biste ovo vrijeme što ljepše proslavili na satovima stranih jezika, posebno Njemačkoga, nudimo vam nekoliko savjeta i ideja.

 

 

Budući da uz svaku proslavu vežemo i stol pun ukusne hrane, nudimo vam prijedloge za ukusne austrijske slastice, recepte za slana i slatka jela te pića koja biste uz njih mogli poslužiti, kao i zanimljive zalogajčiće koji će biti pun pogodak na vašoj zabavi pod maskama.

            Sav trud i vrijeme koje uložite u izradu svoje maske, svakako će se isplatiti: vašu kreativnost će zasigurno svi pohvaliti, a i vi sami ćete biti zadovoljni i ponosni na svoj uradak. Odvažite se i sami osmislite svoj kostim, a ako se odlučite predstaviti kao maskirani razred ili grupa, ideje možete pronaći ovdje.

Maximal 2, udžbenik za peti razred OŠ, 2. godina učenja, Profil Klett, 2019.
Maximal 2, udžbenik za peti razred OŠ, 2. godina učenja, Profil Klett, 2019.

 

Savjetujemo i nastavu pod maskama. Učenici će biti opušteni, a učenje će proći u zabavi i igri. Sat će biti još veseliji ako ga upotpunimo pjesmom i plesom. Ovdje pronađite prijedloge za različite igre i aktivnosti, a kada se vaši učenici umore, ponudite im jedan od listića koje smo pripremili za vas u našem Repozitoriju.

Za učenike od 1. do 4. razreda listiće preuzmite ovdje.

Za učenike od 5. do 8. razreda listiće preuzmite ovdje.

Osim toga, s učenicima možete uvježbati i razne pozdrave koji se koriste u vremenu karnevala. Tako ćete npr. u Kölnu čuti „Alaaf!“, u Mainzu „Helau!“, dok u Münchenu svi uzvikuju „Narri – Narro!“ Ovo su samo neki poznatiji uzvici, no budući da su karnevalski pozdravi specifični baš za Njemačku, svaki kraj ima svoj Narrenruf.

Pa krenimo, vremena je još sasvim malo: „Alaaf!“

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Ishodi učenja stranih jezika u Školi za život u odnosu na Europski referentni okvir za jezike

 

Strani jezik je predmet koji intenzivno prati europske i svjetske trendove, ne samo svojim sadržajem, nego se i metodama rada oslanja na najnovija dostignuća u nastavi drugih zemalja. Ponekad i sami autori tih udžbenika dolaze iz zemlje u kojoj je taj jezik materinji, pa već i koncepcijom nastavnih materijala u njih implementiraju najnovija dostignuća metodike i didaktike, a posebno glotodidaktike.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ágnes Einhorn, Ursula Esterl, Elke Körner, Eva-Maria Jenkins-Krumm (Grammatik), Aleksandra Kubicka, Ljubica Maljković, Dalibor Joler (1. -3. lekcija)
udzbenik
Gordana Barišić Lazar
udzbenik
Sanda Marjanović