07. svibanj 2019.

Job shadowing u Španjolskoj

avatar
Autor: Sanja Kočiš

U sklopu projekta PoUči (Learn2Teach) kojeg financira Europska unija, a u sklopu Eramsus+ KA1 projekta, učiteljice osnovne škole Zmijavci, Ivana Rako Vuksan i Matea Znaor, provele su tjedan dana u Španjolskoj na job shadowingu.

Od 25. ožujka do 28. ožujka ove godine promatrale su rad kolega na engleskom i francuskom jeziku u osnovnoj školi C.E.I.P. El Santo u Alcazar de San Juanu. Radi se o dvojezičnoj školi koju financira država, a učenici neke predmete slušaju i na engleskom jeziku (prirodoslovni predmeti i Likovna kultura). Francuski jezik uči se od 4. do 6. razreda i obavezan je za sve učenike. Nastava u toj školi počinje u 9h, a završava u 14h. Nastavni sati traju 45 minuta, bez petominutne pauze između sati, a nakon 4. sata imaju veliki odmor od 30 minuta.

 

Matea  je promatrala  rad kolega iz Francuskoga jezika koji predaju od 4. do 6. razreda. Ivana je promatrala rad kolega koji predaju Engleski jezik, Likovnu kulturu i prirodoslovne predmete na engleskom jeziku. Jedan je dan pratila nastavu i kod učenika predškolske dobi jer El Santo pruža obrazovanje od 3. do 12. godine života. Svaki dan vrijeme su provodile u školi od početka do kraja nastave. Prvi dan imale su sastanak s ravnateljem, tajnicom i šefom osoblja gdje ih je ravnatelj upoznao sa školstvom u Španjolskoj općenito. Nakon sastanka, ravnatelj ih je proveo kroz školu i upoznao s ostalim kolegama nakon čega su išle na nastavne sate koje su trebale pratiti u tom tjednu.

 

 

Oblici rada koje su učitelji koristili uglavnom su bili frontalni rad ili rad u grupi. Korištene su metode čitanja, pisanja, prepisivanja, slušanja, ponavljanja. Učenici imaju nastavu francuskoga jezika dva sata tjedno, engleski jezik 3 puta. Primjetan je odmak u pristupu radu - učenici i učitelji su smireni, spontani, međusobno se poštuju te nisu opterećeni zvonom, naime ono se u njihovoj školi ni ne koristi.

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja