23. listopad 2019.

Kako smo rasli uz Erasmus+

Autor: Helena Gustović Ljubić

Erasmus Days ili Dani Erasmusa godišnja su proslava Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu namijenjena obilježavanju važnosti i proslavi dobrobiti programa. Ove godine su se obilježavali od 10. do 12. listopada.

Dani Erasmusa prvi su put održani 2017. godine na inicijativu francuske nacionalne agencije za program Erasmus+. Godine 2018. održano je 1435 događaja u 39 europskih zemalja, dok je ove godine brojka porasla na 3994 događanja. Svim korisnicima Erasmus+ programa omogućeno je organizirati događanja kojima mogu motivirati i inspirirati kolegice i kolege da se uključe u Erasmus+.

 

Erasmus+ dan u I. osnovnoj školi Bjelovar

S obzirom na bogato iskustvo provođenja Erasmus+ programa u ovu proslavu se uključila I. osnovna škola Bjelovar i njezin školski Erasmus+ tim. Organiziran je Erasmus+ dan na kojemu su sudjelovali učenici sudionici Erasmus+ projekata, njihovi roditelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici iz Bjelovarsko-bilogorske županije, osnovnih i srednjih škola, ali i škole iz grada Zagreba. Na taj je način naš školski Erasmus+ dan postao međužupanijski.

Cjelokupni je događaj bio namijenjen odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima te ravnateljima osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića zainteresiranih za provođenje Erasmus+ programa.

U uvodnom predavanju naziva “Erasmus+ projekti - prozor u svijet” Erasmus+ ambasadorica Danijela Takač, prof. održala je interaktivno predavanje o Erasmus+ projektima na kojemu je, oko pedeset prisutnih odgojno - obrazovnih djelatnika moglo saznati kako osmisliti, napisati, provesti, evaluirati i diseminirati Erasmus+ KA1 i KA2 projekt.

Svi naši Erasmus+ projekti

U drugom dijelu programa održan je Teach Meet pod nazivom “Svi naši Erasmus+ projekti”. TeachMeet u Hrvatskoj je novi način prezentiranja i diseminiranja projektnih rezultata. Na našem prvom TeachMeetu održanom u našoj školi, gradu i županiji i ujedno prvom TeachMeetu Live, sudjelovalo je devet učiteljica, učitelja i nastavnica koji su predstavili svoje uspješno provedene Erasmus+ projekte.

 

Sudionici TeachMeet-a i predstavljeni projekti:

 

  1. Daniela Nejašmić, IV. osnovna škola Bjelovar: Erasmus+ KA1 projekt “Bolja škola za bolju budućnost”
  2. Andrea Tukša, II. osnovna škola Bjelovar: Erasmus+ KA1 projekt “Linkom do kvalitete”
  3. Danijela Šajtar, OŠ Čazma: Erasmus+ KA1 projekt “Izvan zidova učionice”
  4. Jasmina Damjanović, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar: Erasmus+ KA2 projekt “The 4S - Study, Support, Share, Succeed”
  5. Ana Špoljar, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar: Erasmus+ KA1 projekt “Znanje je moć!”
  6. Đurđa Valinčić, Obrtnička škola Bjelovar: Erasmus+ KA1 projekt “Korak prema suvremenoj školi”
  7. Martina Supančić, I. osnovna škola Bjelovar: Erasmus+ KA1 projekt “Let's VolunPeer!”
  8. Helena Gustović Ljubić, I. osnovna škola Bjelovar: Erasmus+ KA2 projekt “Bits and Pieces of Culture”
  9. Tihomir Razum, Osnovna škola Pantovčak: Erasmus+ KA2 projekt “Sustainability - everyone's responsibility”

 

Kako smo rasli uz Erasmus+” naziv je održanog okruglog stola na kojemu su sudjelovali učenici naše škole, sada već bivši, ali neposredni sudionici naših Erasmus+ projekata, njihovi roditelji i učiteljice koje su s učenicima realizirale ili realiziraju Erasmus+ projekte.

 

Okrugli stol je moderirala mr. Nataša Ljubić Klemše, iskusna voditeljica i koordinatorica Erasmus+ projekata i eTwinning ambasadorica koja je u svakom od predstavljenih projekata otkrivala eTwinning kao osnovu i početak međunarodne projektne suradnje. Učenici Marta Pocrnčić, Nikola Mamić, Matija Štiglić i Nina Šignjar su podijelili svoja iskustva, osjećaje, želje i mišljenja o uključenosti u eTwinning projekte uz koje su rasli te Erasmus+ projekte u kojima su sudjelovali na međunarodnoj razmjeni.

Gđa Ivana Štiglić i gđa Mira Mamić, majke učenika Matije i Nikole, podijelile su svoja iskustva, strahove, situacije i preporuke sa sudionicima. Učiteljice Martina Supančić, Petra Turković i Jelena Halgaš govorile su o svojim iskustvima sudjelovanja u Erasmus+ projektima.

 

Sudionici ovog Erasmus+ dana spoznali su dobrobiti programa Erasmus+ iz brojnih perspektiva: učenika koji su bili neposredni sudionici Erasmus+ projekata, njihovih roditelja, učiteljica i učitelja koji provode međunarodne programe te kolegica i kolege koji su nazočili ovom događanju, a koji su prisustvovanjem iskazali prihvaćanje, znatiželju i interes za novim međunarodnim projektima.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Europski tjedan programiranja u OŠ Strahoninec

Učiteljice Tea Horvatić i Snežana Nedelkovska stručno su se usavršavale u slopu Erasmus+ KA1 projekta “Iskorak u budućnost” OŠ Strahoninec na Malti te su nakon toga, u sklopu nastave engleskog i njemačkog jezika uspješno organizirale Code Week aktivnosti, povodom europskog tjedna programiranja. Više o njihovom iskustvu te o digitalnim kompetenicijama općenito možete saznati u članku.

Zanima nas

Erasmus+ KA1 – učiteljice OŠ Zmijavci na stručnom usavršavanju u Europi

Potaknuti pozitivnim iskustvima i povratnim informacijama učenika, roditelja i učitelja u tijeku i nakon uspješno završenog Erasmus + KA2 projekta, osmislili smo novi međunarodni projekt koji smo ovo ljeto započeli provoditi stručnim usavršavanjem u Bruxellesu i Dublinu. O kakvom se projektu i stručnim usavršavanjima radi piše učiteljica informatike i tehničke kulture Alma Šuto, koordinatorica Erasmus+ KA1 projekta škole.

 

Zanima nas

Chartres en lumières – osvijetlimo budućnost

Nakon dvije godine kvalitetnog provođenja, projekt Full STEAM Ahead uspješno je završen posjetom francuskom gradiću Chartresu. Učitelje i učenike iz Portugala, Irske, Italije i Hrvatske ugostili su francuski prijatelji iz Erasmus+ projekta, škola Collège Edouard Herriot.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja