08. kolovoz 2018.

Keep Up the Great Work!

Autor: Marta Užarević

Razgovarali smo s članicom stručnog žirija literarnog natječaja Let's Build a Story!, Paolom Accattoli. Zanimalo nas je zašto je čitanje i pisanje priča važno te što misli o pričama hrvatskih osnovnoškolaca.

 

Paola Accatoli, urednica je lingvističkih časopisa ELI izdavaštva i jedno od imena koje stoji iza iznimno uspješnih serija prilagođenih lektira na stranom jeziku. ELI lektire na engleskom podijeljene su prema dobi i jezičnoj kompetenciji čitača, opremljene su sjajnim ilustracijama i zadacima koji imaju za cilj obogatiti čitanje i olakšati razumijevanje i učenje, bez smanjenja užitka čitanja. Podsjećamo da će svi pobjednici natječaja dobiti jedan od nagrađivanih lektirnih naslova.

 

Kada se javila vaša ljubav prema jezicima?

Moj interes za jezike pojavio se još u ranom djetinjstvu. Obožavala sam priče i uživala sam u čitanju. Prvi puta kada sam čitala na engleskom otkrio mi se jedan posve novi svijet te sam polako shvatila ogromnu ulogu i važnost jezika i komunikacije u poimanju svijeta koji nas okružuje. 

 

Kako je započeo vaš iznimno uspješan projekt prilagođenih lektira na stranim jezicima?

To je bio velik izazov. Moje kolege i ja, naumili smo učiniti čitanje na stranom jeziku jednostavnim i dostupnim svakome. Htjeli smo naći način kako zapaliti tu iskru kod djece i probuditi njihovu strast za čitanjem i fikcijom. Krenuli smo prije deset godina i moram reći kako smo izuzetno ponosni na sav naš dosadašnji rad.

 

A zašto je čitanje na stranom jeziku važno?

Čitanje na stranom jeziku vrlo je bitno jer u čitača razvija samopuzdanje te pruža priliku da usvajamo strukture i riječi te razvijamo cjelokupnu jezičnu kompetenciju. Potiče na drugačije razmišljanje o jeziku koji učimo. To je način da sigurno učvrstimo svoje znanje. Osim toga, približava nas autorima koje počinjemo čitati u njihovom originalnom izričaju, na njihovom materinjem jeziku...

 

 

Kojim ste se kriterijima rukovodili prilikom čitanja priča hrvatskih osnovnoškolaca?

Slijedila sam vaše naputke izvedene iz rubrike o 6 svojstava kreativnog pisanja. Vrlo je teško ocjenjivati kreativno pisanje pa su se ti naputci pokazali vrlo korisnima jer su objektivni, jednostavni i široko primjenjivi. Moram vam čestitati na odlično odrađenom poslu i sjajnoj inicijativi. 

 

Za kraj, imate li kakav savjet za naše mlade autore?

Prvo moram reći da su vam priče prekrasne - maštovite, originalne i pune zanimljivih riječi i struktura. Vjerujem da ste se zabavili i mnogo naučili pišući ih, kao i ja čitajući ih!

 

Uvijek slijedite svoju maštu i pokušajte biti što precizniji u svojoj ideji. Pisanje je komunikacija i želimo da poruku koju šaljemo pričom svi mogu lako shvatiti. Čestitam svim kreativnim mladim autorima i njihovim marljivim mentorima, odradili ste sjajan posao! Samo tako dalje ili keep up the great work!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Let's Build a Story!

Ljudi su oduvijek pričali svoje priče prikazujući vlastito iskustvo i prenoseći ga kroz stoljeća. Od spiljskih slika do objava na društvenim mrežama- sve nas oduvijek vežu priče.

Pozivamo Vas da se prijavite na literarni natječaj Let's Build a Story! i na engleskom jeziku ispričate nam svoju priču!

Zanima nas

Clever Cubes - pametne kocke za pametnu nastavu engleskog jezika

Clever Cubes

Za naše vjerne korisnike pripremili smo set od 9 kocaka s čak 54 originalne ilustracije koje prikazuju stvari, likove, emocije, događaje, aktivnosti i mjesta.

 

Jednostavno bacite kockice, pustite mašti na volju i neka priča krene. Osmislite kakav će lik proći kakvu avanturu i koja je priča – bitno je tko, što, gdje, kako i zašto!

 

Priče hrvatskih osmaša

Izuzetno smo ponosni na brojku od 468 priča koje su nam pristigle na natječaj Let’s Build a Story i želimo zahvaliti svim mladim spisateljima na izvrsnim pričama te njihovim mentorima na inspiraciji i entuzijazmu.

 

Zbog velikog broja priča od kojih svaka zaslužuje pomno čitanje odlučili smo ovo dugo toplo ljeto provesti u čitanju!

 

Prije nego osmaši zauvijek odlepršaju iz svojih školskih klupa, saznat ćemo koje su tri priče osmih razreda najbolje prema stručnom sudu našeg žirija. Stoga vam predstavljamo naše partnere i članove žirija.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović
udzbenik
Irena Pavlović, Ivana Špiranec, Rebecca Charry Roje
udzbenik
Ivana Kirin, Marinko Uremović, (Daška Domljan)
udzbenik
Ira Raše, (Ankica Knezović)