08. kolovoz 2018.

Keep Up the Great Work!

Autor: Marta Užarević

Razgovarali smo s članicom stručnog žirija literarnog natječaja Let's Build a Story!, Paolom Accattoli. Zanimalo nas je zašto je čitanje i pisanje priča važno te što misli o pričama hrvatskih osnovnoškolaca.

 

Paola Accatoli, urednica je lingvističkih časopisa ELI izdavaštva i jedno od imena koje stoji iza iznimno uspješnih serija prilagođenih lektira na stranom jeziku. ELI lektire na engleskom podijeljene su prema dobi i jezičnoj kompetenciji čitača, opremljene su sjajnim ilustracijama i zadacima koji imaju za cilj obogatiti čitanje i olakšati razumijevanje i učenje, bez smanjenja užitka čitanja. Podsjećamo da će svi pobjednici natječaja dobiti jedan od nagrađivanih lektirnih naslova.

 

Kada se javila vaša ljubav prema jezicima?

Moj interes za jezike pojavio se još u ranom djetinjstvu. Obožavala sam priče i uživala sam u čitanju. Prvi puta kada sam čitala na engleskom otkrio mi se jedan posve novi svijet te sam polako shvatila ogromnu ulogu i važnost jezika i komunikacije u poimanju svijeta koji nas okružuje. 

 

Kako je započeo vaš iznimno uspješan projekt prilagođenih lektira na stranim jezicima?

To je bio velik izazov. Moje kolege i ja, naumili smo učiniti čitanje na stranom jeziku jednostavnim i dostupnim svakome. Htjeli smo naći način kako zapaliti tu iskru kod djece i probuditi njihovu strast za čitanjem i fikcijom. Krenuli smo prije deset godina i moram reći kako smo izuzetno ponosni na sav naš dosadašnji rad.

 

A zašto je čitanje na stranom jeziku važno?

Čitanje na stranom jeziku vrlo je bitno jer u čitača razvija samopuzdanje te pruža priliku da usvajamo strukture i riječi te razvijamo cjelokupnu jezičnu kompetenciju. Potiče na drugačije razmišljanje o jeziku koji učimo. To je način da sigurno učvrstimo svoje znanje. Osim toga, približava nas autorima koje počinjemo čitati u njihovom originalnom izričaju, na njihovom materinjem jeziku...

 

 

Kojim ste se kriterijima rukovodili prilikom čitanja priča hrvatskih osnovnoškolaca?

Slijedila sam vaše naputke izvedene iz rubrike o 6 svojstava kreativnog pisanja. Vrlo je teško ocjenjivati kreativno pisanje pa su se ti naputci pokazali vrlo korisnima jer su objektivni, jednostavni i široko primjenjivi. Moram vam čestitati na odlično odrađenom poslu i sjajnoj inicijativi. 

 

Za kraj, imate li kakav savjet za naše mlade autore?

Prvo moram reći da su vam priče prekrasne - maštovite, originalne i pune zanimljivih riječi i struktura. Vjerujem da ste se zabavili i mnogo naučili pišući ih, kao i ja čitajući ih!

 

Uvijek slijedite svoju maštu i pokušajte biti što precizniji u svojoj ideji. Pisanje je komunikacija i želimo da poruku koju šaljemo pričom svi mogu lako shvatiti. Čestitam svim kreativnim mladim autorima i njihovim marljivim mentorima, odradili ste sjajan posao! Samo tako dalje ili keep up the great work!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Let's Build a Story!

Ljudi su oduvijek pričali svoje priče prikazujući vlastito iskustvo i prenoseći ga kroz stoljeća. Od spiljskih slika do objava na društvenim mrežama- sve nas oduvijek vežu priče.

Pozivamo Vas da se prijavite na literarni natječaj Let's Build a Story! i na engleskom jeziku ispričate nam svoju priču!

Zanima nas

Clever Cubes - pametne kocke za pametnu nastavu engleskog jezika

Clever Cubes

Za naše vjerne korisnike pripremili smo set od 9 kocaka s čak 54 originalne ilustracije koje prikazuju stvari, likove, emocije, događaje, aktivnosti i mjesta.

 

Jednostavno bacite kockice, pustite mašti na volju i neka priča krene. Osmislite kakav će lik proći kakvu avanturu i koja je priča – bitno je tko, što, gdje, kako i zašto!

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ankica Knezović
udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer