Keep Up the Great Work! | Profil Klett

08. kolovoz 2018.

Keep Up the Great Work!

Autor: Marta Užarević

Razgovarali smo s članicom stručnog žirija literarnog natječaja Let's Build a Story!, Paolom Accattoli. Zanimalo nas je zašto je čitanje i pisanje priča važno te što misli o pričama hrvatskih osnovnoškolaca.

 

Paola Accatoli, urednica je lingvističkih časopisa ELI izdavaštva i jedno od imena koje stoji iza iznimno uspješnih serija prilagođenih lektira na stranom jeziku. ELI lektire na engleskom podijeljene su prema dobi i jezičnoj kompetenciji čitača, opremljene su sjajnim ilustracijama i zadacima koji imaju za cilj obogatiti čitanje i olakšati razumijevanje i učenje, bez smanjenja užitka čitanja. Podsjećamo da će svi pobjednici natječaja dobiti jedan od nagrađivanih lektirnih naslova.

 

Kada se javila vaša ljubav prema jezicima?

Moj interes za jezike pojavio se još u ranom djetinjstvu. Obožavala sam priče i uživala sam u čitanju. Prvi puta kada sam čitala na engleskom otkrio mi se jedan posve novi svijet te sam polako shvatila ogromnu ulogu i važnost jezika i komunikacije u poimanju svijeta koji nas okružuje. 

 

Kako je započeo vaš iznimno uspješan projekt prilagođenih lektira na stranim jezicima?

To je bio velik izazov. Moje kolege i ja, naumili smo učiniti čitanje na stranom jeziku jednostavnim i dostupnim svakome. Htjeli smo naći način kako zapaliti tu iskru kod djece i probuditi njihovu strast za čitanjem i fikcijom. Krenuli smo prije deset godina i moram reći kako smo izuzetno ponosni na sav naš dosadašnji rad.

 

A zašto je čitanje na stranom jeziku važno?

Čitanje na stranom jeziku vrlo je bitno jer u čitača razvija samopuzdanje te pruža priliku da usvajamo strukture i riječi te razvijamo cjelokupnu jezičnu kompetenciju. Potiče na drugačije razmišljanje o jeziku koji učimo. To je način da sigurno učvrstimo svoje znanje. Osim toga, približava nas autorima koje počinjemo čitati u njihovom originalnom izričaju, na njihovom materinjem jeziku...

 

 

Kojim ste se kriterijima rukovodili prilikom čitanja priča hrvatskih osnovnoškolaca?

Slijedila sam vaše naputke izvedene iz rubrike o 6 svojstava kreativnog pisanja. Vrlo je teško ocjenjivati kreativno pisanje pa su se ti naputci pokazali vrlo korisnima jer su objektivni, jednostavni i široko primjenjivi. Moram vam čestitati na odlično odrađenom poslu i sjajnoj inicijativi. 

 

Za kraj, imate li kakav savjet za naše mlade autore?

Prvo moram reći da su vam priče prekrasne - maštovite, originalne i pune zanimljivih riječi i struktura. Vjerujem da ste se zabavili i mnogo naučili pišući ih, kao i ja čitajući ih!

 

Uvijek slijedite svoju maštu i pokušajte biti što precizniji u svojoj ideji. Pisanje je komunikacija i želimo da poruku koju šaljemo pričom svi mogu lako shvatiti. Čestitam svim kreativnim mladim autorima i njihovim marljivim mentorima, odradili ste sjajan posao! Samo tako dalje ili keep up the great work!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Dobrodošli u svijet priča

Iskustvo svakoga od nas bogato je barem jednom pričom vrijednom pričanja. Svi volimo čuti dobru priču, dobnih ograničenja nema. Kada dobro razmislimo, svakodnevno smo okruženi pričama raznih profila, bilo da je u pitanju priča o događaju iz novina, informacija koju smo sasvim slučajno čuli na javnom mjestu, poruka koju smo primili preko Messengera ili događaj u razgovoru s bliskom osobom. Smisao pričanja bilo koje priče je jednak – stvoriti emocionalnu vezu s publikom kojoj je priča usmjerena.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Christina Latham Koenig,Clive Oxenden,Jerry Lambert
udzbenik
Cheryl Palin
udzbenik
Mirta Jelenc Župan, Vida Lukić, Jasna Pavuna
udzbenik
Marinko Uremović, (Daška Domljan)