Klimtova zlatna slika kao inspiracija modnog dizajna | Profil Klett
Gustav Klimt, portret Adele Bloch Bauer

Gustav Klimt, portret Adele Bloch Bauer

20. ožujak 2017.

Klimtova zlatna slika kao inspiracija modnog dizajna

Autor: Slaven Jurić

Učenicima šestih razreda OŠ Samobor na nastavi likovne kulture, pod mentorstvom profesora Slavena Jurića, glasovit Klimtov portret Adele Bloch Bauer poslužio je kao inspiracija za temu modnog i tekstilnog dizajna.

Povodom izložbe Izazov moderne: Zagreb - Beč oko 1900. koja traje od 9. veljače do 7. svibnja 2017. godine u Galeriji Klovićevi dvori.

Modni dizajn, radovi učenika OŠ Samobor
Modni dizajn, radovi učenika OŠ Samobor

Učenici šestih razreda OŠ Samobor na likovnoj kulturi učili su o modnom i tekstilnom dizajnu. Postojeći rad koristili su i za nadolazeću nastavnu temu slikarskih tekstura. Kombinirali su dvije slikarske tehnike: suhu, novinski kolaž i mokru tehniku tempera i akrilnih boja. Na nastavu likovne kulture donijeli su model iz časopisa koji su izrezali i nalijepili na narančasti papir iz mape. Od ostataka papira iskidali su komadiće od kojih su napravili teksturu haljine. Za inspiraciju je poslužila haljina s čuvene Klimtove slike Portret Adele Bloch Bauer iz 19. stoljeća.

Modni dizajn, radovi učenika OŠ Samobor
Modni dizajn, radovi učenika OŠ Samobor

Sljedeći nastavni sat učenici u oslikali rad. Koristili su se određenim bojama koje pronalazimo na slici Adele Bloch Bauer, a to su žuta, smeđa, bijela, crna i posebna Klimtova boja, boja zlata. Učenici su uočili da je slikar inspiraciju crpio iz staroegipatske umjetnosti. Zato su geometrijske i slobodne oblike načinili na haljini njihova modela. Nije riječ o doslovnosti već reinterpretiraciji viđenog. Portret Adele Bloch Bauer sjajan je primjer slikareva kreativnog i originalnog pristupa, a nudi niz mogućnosti. Također nanos boje i slikarev rukopis vrlo su specifični i svojstveni samo njemu. Zato su učenici koristili lazurne i pastozne namaze boja pritom nanoseći boju mrljama, potezima i u plohama. Rezultat toga kreativnog stvaralaštva pokazujemo učenicima i učiteljima škole te svima vama izložbom radova u školi i na portalu Profil Kletta.

Galeriju radova učenika OŠ Samobor pogledajte u nastavku.

Galerija: 
Modni dizajn, radovi učenika OŠ Samobor

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pojam o sebi

Četvrti trijenale autoportreta otvara se 5. rujna 2017. u 20 sati u Galeriji Prica, u Samoboru, a ostaje otvoren do 8. listopada 2017. Ovogodišnji trijenale autoportreta, kao i prethodna tri, nastavlja tradiciju razrade motiva počivajući prvenstveno na bogatoj Zbirci Lukin koja je objedinila autore različitih generacija i raznolikih izraza te zabilježila duh i karakter jednoga vremena.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Martina Kosec, Romana Nikolić
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor