Hrvatski pleter u aluminijskom reljefu | Profil Klett
Motiv pletera

Motiv pletera

09. siječanj 2017.

Hrvatski pleter u aluminijskom reljefu

Autor: Maja Trinajstić

Ishodi učenja: upoznavanje s kulturnom baštinom RH, razumijevanje korelacije u strukturi i temi.

Učenici šestih razreda OŠ Samobor okušali su se u izradi niskog reljefa u aluminijskoj foliji

Motiv pletera
Motiv pletera

Ključni pojam reljefa i njegove vrste povezivali smo strukturalno s geografijom, a motiv koji smo odabrali za izradu na reljefu bio je iz povijesti. Kako učenici u šestom razredu uče i starohrvatsku kulturnu baštinu ornamenta pletera, izabrali smo nekoliko načina njegove izrade. 
Sam postupak izrade reljefa u aluminijskoj foliji sastojao se od pripreme aluminijske folije, maramice kojom smo uklonili sve masnoće, paus-papira i kemijske olovke. Crtež pletera učenici su izradili prvo na paus-papiru iste veličine kao aluminijska folija, a potom su crtež nalijepili selotejpom na rubovima o aluminijsku foliju. Postupak je uslijedio podmetanjem mekih linoleuma ispod aluminijske folije kako bi učenici radili inverzni postupak, uleknuti reljef, a tek okretanjem pločice na suprotnoj strani nastao je niski reljef kako je i vidljivo u prilogu.
Učenici su u prezentaciji vidjeli više različitih pletera, na izbor su imali dvostruko i trostruko pletenje. Posebnost u izradi crteža je da nije jednostavno nacrtati linije koje se pravilno trebaju preklapati. Kako je učenike zbunjivao niz, napravili smo demonstraciju na jednom primjerku. 
Učenici su iskazali zanimanje, ali i veliki interes za motiv pletera. Na njihove komentare kako pleter lijepo izgleda, ali ga nije lako nacrtati, a kamoli isplesti ili isklesati, objasnio sam im da se samo vježbom može doći do takvog umijeća. 
Nakon što su učenici prenijeli crteže na aluminijsku foliju, pritiskom kemijske olovke preko paus-papira, sada su mogli jačim pritiskom izrađivati različita uleknuća i ispupčenja u masi. Također, izrađivali su i njihove različite širine i veličine uleknuća i ispupčenja ovisno o vrsti pletera. Postupak je potrajao čitavih sat vremena, a po završetku učenici su još jednom provjerili jesu li načinili sve potrebno. Preokrenuvši svoje reljefe, uočili su izniman trud i rad u alufoliji. 
Uslijedilo je čišćenje maramicom površine pločice. Nakon ovog postupka da bi naši reljefi izgledali i starije, odlučili smo ih patinirati. Ono se izvodi tintom ili tušem u željenoj boji. Za stari izgled površine teksture reljefa poželjno je izabrati crni ili smeđi tuš. Učenici su gusti tuš nanijeli kistovima, a potom su sušili tuš sušilom za kosu. 
Po završetku smo spužvicom počistili i ugladili površinu tako da su ispupčeni dijelovi na masi postali srebrnkasti, a uleknuća tamna, tim se još više pojačao efekt stare patine. Reljefe smo u konačnici nalijepili na tvrde kartonske podloge s narančastim kolažem. Rezultate pokazujemo u prilogu fotografija. Uživajte u našem radu, u našem originalnom rješenju hrvatskog ornamenta na aluminijskom reljefu.   

Motiv pletera
Motiv pletera
Tekst pripremio Slaven Jurić, mag. educ. art

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Aleksandar Lukić, Vid Jakša Opačić, Ivan Paradi, Petar Perić
udzbenik
Snježana Koren
udzbenik
Slaven Imre, Petar Perić, Matija Pintarić, Zoran Stiperski