Motiv pletera

Motiv pletera

09. siječanj 2017.

Hrvatski pleter u aluminijskom reljefu

Autor: Maja Trinajstić

Ishodi učenja: upoznavanje s kulturnom baštinom RH, razumijevanje korelacije u strukturi i temi.

Učenici šestih razreda OŠ Samobor okušali su se u izradi niskog reljefa u aluminijskoj foliji

Motiv pletera
Motiv pletera

Ključni pojam reljefa i njegove vrste povezivali smo strukturalno s geografijom, a motiv koji smo odabrali za izradu na reljefu bio je iz povijesti. Kako učenici u šestom razredu uče i starohrvatsku kulturnu baštinu ornamenta pletera, izabrali smo nekoliko načina njegove izrade. 
Sam postupak izrade reljefa u aluminijskoj foliji sastojao se od pripreme aluminijske folije, maramice kojom smo uklonili sve masnoće, paus-papira i kemijske olovke. Crtež pletera učenici su izradili prvo na paus-papiru iste veličine kao aluminijska folija, a potom su crtež nalijepili selotejpom na rubovima o aluminijsku foliju. Postupak je uslijedio podmetanjem mekih linoleuma ispod aluminijske folije kako bi učenici radili inverzni postupak, uleknuti reljef, a tek okretanjem pločice na suprotnoj strani nastao je niski reljef kako je i vidljivo u prilogu.
Učenici su u prezentaciji vidjeli više različitih pletera, na izbor su imali dvostruko i trostruko pletenje. Posebnost u izradi crteža je da nije jednostavno nacrtati linije koje se pravilno trebaju preklapati. Kako je učenike zbunjivao niz, napravili smo demonstraciju na jednom primjerku. 
Učenici su iskazali zanimanje, ali i veliki interes za motiv pletera. Na njihove komentare kako pleter lijepo izgleda, ali ga nije lako nacrtati, a kamoli isplesti ili isklesati, objasnio sam im da se samo vježbom može doći do takvog umijeća. 
Nakon što su učenici prenijeli crteže na aluminijsku foliju, pritiskom kemijske olovke preko paus-papira, sada su mogli jačim pritiskom izrađivati različita uleknuća i ispupčenja u masi. Također, izrađivali su i njihove različite širine i veličine uleknuća i ispupčenja ovisno o vrsti pletera. Postupak je potrajao čitavih sat vremena, a po završetku učenici su još jednom provjerili jesu li načinili sve potrebno. Preokrenuvši svoje reljefe, uočili su izniman trud i rad u alufoliji. 
Uslijedilo je čišćenje maramicom površine pločice. Nakon ovog postupka da bi naši reljefi izgledali i starije, odlučili smo ih patinirati. Ono se izvodi tintom ili tušem u željenoj boji. Za stari izgled površine teksture reljefa poželjno je izabrati crni ili smeđi tuš. Učenici su gusti tuš nanijeli kistovima, a potom su sušili tuš sušilom za kosu. 
Po završetku smo spužvicom počistili i ugladili površinu tako da su ispupčeni dijelovi na masi postali srebrnkasti, a uleknuća tamna, tim se još više pojačao efekt stare patine. Reljefe smo u konačnici nalijepili na tvrde kartonske podloge s narančastim kolažem. Rezultate pokazujemo u prilogu fotografija. Uživajte u našem radu, u našem originalnom rješenju hrvatskog ornamenta na aluminijskom reljefu.   

Motiv pletera
Motiv pletera
Tekst pripremio Slaven Jurić, mag. educ. art

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Oslikani zid u Korčuli

Korčula_oslikani zid

U dvorištu Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli nalazi se betonski potporni zid dužine 23 m i 2,30 cm visine. Površina sivog betona mamila je da ga „oživimo“ oslikavanjem. Tema podmorja, koju smo slikali za dva likovna natječaja, činila nam se zanimljivom. A oslikavanje motiva iz podmorja omogućilo nam je da koreliramo s prirodom odnosno biologijom u poznavanju bogatih i raznovrsnih stanovnika našeg podmorja, raznolike mogućnosti pružile su flora i fauna.
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Snježana Koren
udzbenik
Manuela Kujundžić, Anita Gambiraža Knez