Hrvatski pleter u aluminijskom reljefu | Profil Klett
Motiv pletera

Motiv pletera

09. siječanj 2017.

Hrvatski pleter u aluminijskom reljefu

Autor: Maja Trinajstić

Ishodi učenja: upoznavanje s kulturnom baštinom RH, razumijevanje korelacije u strukturi i temi.

Učenici šestih razreda OŠ Samobor okušali su se u izradi niskog reljefa u aluminijskoj foliji

Motiv pletera
Motiv pletera

Ključni pojam reljefa i njegove vrste povezivali smo strukturalno s geografijom, a motiv koji smo odabrali za izradu na reljefu bio je iz povijesti. Kako učenici u šestom razredu uče i starohrvatsku kulturnu baštinu ornamenta pletera, izabrali smo nekoliko načina njegove izrade. 
Sam postupak izrade reljefa u aluminijskoj foliji sastojao se od pripreme aluminijske folije, maramice kojom smo uklonili sve masnoće, paus-papira i kemijske olovke. Crtež pletera učenici su izradili prvo na paus-papiru iste veličine kao aluminijska folija, a potom su crtež nalijepili selotejpom na rubovima o aluminijsku foliju. Postupak je uslijedio podmetanjem mekih linoleuma ispod aluminijske folije kako bi učenici radili inverzni postupak, uleknuti reljef, a tek okretanjem pločice na suprotnoj strani nastao je niski reljef kako je i vidljivo u prilogu.
Učenici su u prezentaciji vidjeli više različitih pletera, na izbor su imali dvostruko i trostruko pletenje. Posebnost u izradi crteža je da nije jednostavno nacrtati linije koje se pravilno trebaju preklapati. Kako je učenike zbunjivao niz, napravili smo demonstraciju na jednom primjerku. 
Učenici su iskazali zanimanje, ali i veliki interes za motiv pletera. Na njihove komentare kako pleter lijepo izgleda, ali ga nije lako nacrtati, a kamoli isplesti ili isklesati, objasnio sam im da se samo vježbom može doći do takvog umijeća. 
Nakon što su učenici prenijeli crteže na aluminijsku foliju, pritiskom kemijske olovke preko paus-papira, sada su mogli jačim pritiskom izrađivati različita uleknuća i ispupčenja u masi. Također, izrađivali su i njihove različite širine i veličine uleknuća i ispupčenja ovisno o vrsti pletera. Postupak je potrajao čitavih sat vremena, a po završetku učenici su još jednom provjerili jesu li načinili sve potrebno. Preokrenuvši svoje reljefe, uočili su izniman trud i rad u alufoliji. 
Uslijedilo je čišćenje maramicom površine pločice. Nakon ovog postupka da bi naši reljefi izgledali i starije, odlučili smo ih patinirati. Ono se izvodi tintom ili tušem u željenoj boji. Za stari izgled površine teksture reljefa poželjno je izabrati crni ili smeđi tuš. Učenici su gusti tuš nanijeli kistovima, a potom su sušili tuš sušilom za kosu. 
Po završetku smo spužvicom počistili i ugladili površinu tako da su ispupčeni dijelovi na masi postali srebrnkasti, a uleknuća tamna, tim se još više pojačao efekt stare patine. Reljefe smo u konačnici nalijepili na tvrde kartonske podloge s narančastim kolažem. Rezultate pokazujemo u prilogu fotografija. Uživajte u našem radu, u našem originalnom rješenju hrvatskog ornamenta na aluminijskom reljefu.   

Motiv pletera
Motiv pletera
Tekst pripremio Slaven Jurić, mag. educ. art

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

SVJETLOST SVIJETU – HOMMAGE TESLI

Likovna instalacija, Cest is d' Best

Ove se godine 21. izdanje međunarodnoga uličnog festivala Cest is d’ Best na temu SVJETLOST SVIJETU – HOMMAGE TESLI održava od 30. svibnja do 3. lipnja. U pripremi su i tri natječaja za likovno-umjetnički program i to za likovno-urbanu instalaciju, 10. međunarodni festival umjetničkih zastavica i Cestklupaonicu.

Od suvremene likovne mape za velika djela do njegovanja tradicije i baštine

„Mi smo, primjerice, izišli u park 'zagrliti' stablo. Ne samo kako bi izmjerili njegov opseg, već zato da svako dijete doživi 'susret' s prirodnom baštinom kojom se dičimo. Sigurno znate koliko je teško danas naći hrast u urbanoj sredini, što zbog sječe, što zbog bolesti, što zbog drugih vrsta, hrast je rijetkost čiji opstanak ovisi o nama.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Martina Glučina, Vedran Ristić, Valerija Turk Presečki
udzbenik
Damir Agičić
udzbenik
Tatjana Somer, Vesna Janko, Đurđica Regelja