26. ožujak 2020.

Kutija po kutija - kuća iz snova

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Uz učiteljicu Sanju Gjurčević iz OŠ Julija Klovića iz Zagreba i njenog sina Bernarda, danas pravimo kuću iz snova, dvorac od kutija koje imamo kod kuće.

Mnogi će nastavnici, roditelji, a i sami učenici posvjedočiti kako su dani „pod ključem“, kad smo zatvoreni u četiri zida svojega doma, zapravo jako dugi. Vrijeme prolazi sporije, a čini se da i dosada često postaje pratitelj naše djece. Isprva se činilo da dnevnog sadržaja ne nedostaje jer nakon praćenja nastave na daljinu i rješavanja svih nastavnih obveza, učenicima ostaje dosta vremena i za hobije (u zatvorenom), virtualna druženja i igranja kompjutorskih igrica, za pomaganje u kući, ali i za druženja s ukućanima. No kad vam i sve društvene igre dosade, krenimo u drugom, kreativnom smjeru. Svaki ćemo vam tjedan predlagati različite mogućnosti i donositi ideje za kvalitetno provođenje vremena u našoj novoj kreativnoj rubrici Želim, stvaram, oblikujem.

Pribor koji nam je potreban su razne prazne kartonske kutije i kutijice, škare, kistovi, ljepilo (kakvo imate), kolaž-papir (mogu biti i šareni časopisi ili papir za omatanje darova), tempera ili akrilna boja (ili opet kolaž-papir), razne kartonske rolice i sve ostalo prema vlastitom kreativnom nahođenju.

 

 

1. korak

Bernard je odabrao veću praznu kutiju kao bazu dvorca. Nju je omotao kolaž-papirom onako kako inače zajedno omatamo darove.

2. korak

Odabrao je manju kutiju za drugi dio dvorca. Na njoj je škarama napravio ulaz. Taj dio obojio je plavom temperom. Ako nemate temperu, možete i drugu kutiju omotati kolažem ili šarenom stranicom časopisa.

3. korak

Kutije koje su dobile boju, dobile su i manje i veće mrlje četverokutnog oblika koje će obogatiti zidove dvorca. Predstavljat će cigleni zid. Oblici plave i crvene boje slobodno su  raspoređeni po zidovima dvorca.

4. korak

Obojio je užu i širu kartonsku rolicu. One će mu predstavljati dvije kule dvorca.

5. korak

Na crvenom kolaž-papiru nacrtao je dva kruga koja je izrezao i zalijepio kao krovove tornjeva.

6. korak

Manji četvrtasti karton obojio je smeđom i crnom temperom. On će predstavljati pokretna drvena vrata (most) u dvorac.

Najveće je veselje nastupilo na kraju kada su svi dijelovi bili čvrsto zalijepljeni i kada je dvorac bio gotov.

Napravili smo još jedan u kojemu će živjeti princeza.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja