Latinski i grčki korijeni u engleskom jeziku | Profil Klett
Razvoj današnjih jezika iz praindoeuropskog

18. svibanj 2017.

Latinski i grčki korijeni u engleskom jeziku

Autor: Sana Perić

Pripremio Omer Rak

Latinski i grčki pripadaju istoj obitelji praindoeuropskih jezika (Proto-Indo-European). Pretpostavlja se da su se svi indoeruopski jezici razvili iz zajedničkog prajezika koji nije sačuvan u izvornom obliku. Indoeuropski su se jezici razdvajanjem razvili u narječja koja su postala posebni jezici, da bi se ponovno razdijelili po narječjima, zatim po jezicima, stvarajući jezične obitelji poput germanske ili romanske (latinske) obitelji. Daljnjim cijepanjem jezika obitelji u narječja, a potom u jezike, konačno dolazimo do postojećih jezika u većem dijelu Indije i Europe; odatle i današnji naziv “indoeuropski”.

 

Iako su se latinski i grčki razvili u romanske jezike odnosno u moderni grčki, njihova je literatura nastavila imati snažan učinak na europske narode. Svi moderni jezici potječu iz oba jezika, a također iz njih posuđuju riječi. Dolje su navedene neke od engleskih riječi i korijena posuđeni iz latinskih riječi:

Engleski jezik nije tako opsežno posuđivao iz grčkoga kao iz latinskoga, no ipak postoji nekoliko tisuća grčkih posuđenica ili riječi temeljenih na grčkim korijenima. Grčki je poglavito bogat izvor medicinskih izraza. Pogledajmo sljedeći popis kako bismo dobili ideju o ulozi koju igraju grčke riječi i korijeni u engleskom jeziku:

Nisu sve te riječi posuđene izravno iz grčkoga: neke su posuđene iz francuskoga jezika koji ih je posudio iz grčkoga. Važno je napomenuti da značenja tih riječi proistječu od izvornog značenja grčkih korijena u njima. Te korijene upotrebljavaju i danas liječnici i drugi kako bi stvorili nove riječi u engleskom jeziku.

 

Izvor: http://www.alphadictionary.com/articles/ling008_a.html

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Stigli su novi listići!

Predstavljamo radne listiće CLEVER ME! za 4. razred osnovne škole, autorica Martine Jeren i Nine Rezo. Listići su kompletan dodatni materijal za vaše učenike 4. razreda i posebno su pogodni za roditelje koji žele s djecom raditi kod kuće.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ivana Bokavšek, Zorana Brodarić, Ivana Pavlović
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer