09. studeni 2017.

Martinstag ist heut'

Autor: Doroteja Vojedilov

Stigao nam je i studeni, a s njim i omiljeni blagdan u Njemačkoj i Austriji – Martinstag ili po hrvatskom običaju Martinje. Ovom danu posebno se vesele djeca jer s lampionima u ruci hodaju gradom i pjevaju pjesme o svetom Martinu.

Ove jeseni zapjevajte i vi sa svojim učenicima barem jednu pjesmu o ovom dragom svecu. Dok slušate pjesme, ponudite svojim učenicima radne listiće o svetom Martinu i tradiciji vezanoj uz njegov blagdan ili izradite lampion te prošetajte oko škole u pravoj povorci Martinsumzug.

Traditionell essen am Martinstag

Uz svetog Martina vežu se različiti običaji. Saznajte više o običajima u zemljama njemačkog govornog područja te ih usporedite s običajima koje možemo pronaći u našoj zemlji. Zasladite se slasticama tipičnim za Martinje: "In vielen Häusern bekommen die Kinder einen Weckmann. Das ist ein Hefegebäck mit Rosinen, das die Form eines Männchens hat und extra für den Martinstag gebacken wird. Es gibt auch die Martinsbrezel. Sie ist eine süße mit großen Zuckerkörnern bestreute Brezel." (Izvor: http://www.scoofy.de/brauchtum/martinstag-braeuche.html)

A ako želite znati kakva nas zima očekuje, proučite poslovice o vremenu koje su vezane uz svetog Martina u našim listićima za višu razinu učenja njemačkoga jezika.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Strategije i metode učenja njemačkoga jezika - s osvrtom na udžbenik Maximal 2

Dvije su glavne paradigme koje sugerira novi kurikul Njemačkog jezika: samostalnost učitelja u odabiru aktivnosti i sadržaja kojima će ostvariti pojedini ishod i čim veća samostalnost učenika u procesu njegovog učenja. Učitelj tako može i sam sastaviti vlastiti obrazovni materijal ili koristiti neki od gotovih materijala dostupnih na internetu. Kako izrada samostalnih materijala zahtijeva obično jako puno vremena, učitelji vole pouzdan i kvalitetan udžbenik na koji se mogu osloniti.

Zanima nas

Hallo, Ostern!

 

Promjenjivo vrijeme, kojemu smo svakodnevni svjedoci, siguran je znak da je stiglo proljeće, a s njim i ćudljivi travanj. No bez obzira na povremeni oblak ili kišu, svi se osjećamo puni energije i spremni za akciju. Pa krenimo.

 

Razmjena učenika: Osnovna škola „Ljudevit Gaj“ iz Krapine i Srednja škola Krapina – Gottfried-Kinkel-Realschuke Erftstadt/Köln

Od 19. - 26. travnja 2017. realiziran je uzvratni posjet učenika Gottfried-Kinkel-Realschule iz Erftstadta (Köln) učenicima Osnovne škole "Ljudevit Gaj“ iz Krapine i Srednje škole Krapina. Nakon boravka naših učenika u Kölnu krajem listopada/početkom studenog prošle godine, jedva smo dočekali dolazak naših prijatelja i nastavak suradnje.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Giorgio Motta, Mirjana Klobučar
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić Ajkholt, Danica Holetić
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Ivana Vukančić