Pokladnice ili krafne

Pokladnice ili krafne

12. veljača 2018.

Karneval

Autor: Maja Trinajstić

Maškare ili kako se to kaže u njemačkim govornim zemljama Fasching ili Karneval svake je godine živopisan događaj. Učiteljice njemačkoga jezika Antonija Štefanič Agić (OŠ Sveta Nedelja) i Marijana Lagetar (OŠ fra Kaje Adžića, Pleternica) pripremile su radne listiće za obilježavanje petoga godišnjeg doba - Faschinga.

U nekim dijelovima Njemačke maškare su takozvano peto godišnje doba koje započinje 11. studenoga u 11 sati i 11 minuta, a obilježava se u veljači.

Maškare
Maškare

Maškare ili kako se to kaže u njemačkim govornim zemljama Fasching ili Karneval svake je godine živopisan događaj kojem se pridružuju i mali i veliki. Svatko ima priliku postati ili netko drugi ili nešto drugo. U nekim dijelovima Njemačke maškare su takozvano peto godišnje doba koje započinje 11. studenoga u 11 sati 11 minuta iako glavne proslave budu tek u veljači i traju do Čiste srijede, do početka Korizme, odnosno pripreme za Uskrs. Najviše se slavi u Porajnju. Karnevalske utvrde su Mainz, Düsseldorf i Köln.

Karneval u Koelnu
Karneval u Koelnu

Često se na pokladni ponedjeljak ne radi i djeca sa svojim roditeljima zamaskirani posjećuju karnevalske povorke u kojima prolaze kamioni ukrašeni velikim lutkama, najčešće karikaturama iz javnoga života. Djeca se zabavljaju kupeći bombone i slatkiše koje bacaju s kamiona, ostali se pozdravljaju govoreći „Alaaf“ ili „Helau“ uz karnevalske specijalitete ̶ krafne ili pokladnice. Treba se dobro najesti prije početka posta.

Karneval u Koelnu
Karneval u Koelnu

Spominje se podatak da se u Kölnu za vrijeme glavne povorke u publiku baci oko 330 tona slatkiša, 700 tisuća čokolada i oko tisuća kutija pralina te preko 300 000 buketića cvijeća. Radne listiće za obilježavanje karnevala možete preuzeti na sljedećim poveznicama: http://www.profil-klett.hr/sites/default/files/metodicki-kutak/karneval_... http://www.profil-klett.hr/sites/default/files/metodicki-kutak/karneval_...

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Weihnachtsgeschichte

Frohe Weihnachten

Prolistajte slikovnicu Weihnachtsgeschichte auf der Trauminsel Peninsula te ju uz pomoć naših prijedloga obradite na satu. Za niže razrede je Profil Klettova suradnica Ana Kolar Ištuk pripremila i prigodne igre za uvježbavanje i ponavljanje "blagdanskog" rječnika. 
 

Martinstag

Blagdan svetog Martina je u zemljama njemačkoga govornog područja dan koji posebno veseli najmlađe. Taj dan djeca sudjeluju u večernjoj povorci kroz svoje selo ili grad noseći u rukama lampione koje su prije izradili. U povorci često sudjeluje i jahač na konju zaogrnut crvenim plaštem, koji predstavlja samog svetog Martina. Prema legendi, Martin je podijelio svoj plašt sa siromahom kojeg je sreo na svom putu. Djeca pjevaju pjesme o svetom Martinu te se na kraju zaslade slatkim pecivom. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Giorgio Motta, Mirjana Klobučar
udzbenik
Sanda Marjanović
udzbenik
Barišić-Lazar Gordana