Karneval | Profil Klett
Pokladnice ili krafne

Pokladnice ili krafne

12. veljača 2018.

Karneval

Autor: Maja Trinajstić

Maškare ili kako se to kaže u njemačkim govornim zemljama Fasching ili Karneval svake je godine živopisan događaj. Učiteljice njemačkoga jezika Antonija Štefanič Agić (OŠ Sveta Nedelja) i Marijana Lagetar (OŠ fra Kaje Adžića, Pleternica) pripremile su radne listiće za obilježavanje petoga godišnjeg doba - Faschinga.

U nekim dijelovima Njemačke maškare su takozvano peto godišnje doba koje započinje 11. studenoga u 11 sati i 11 minuta, a obilježava se u veljači.

Maškare
Maškare

Maškare ili kako se to kaže u njemačkim govornim zemljama Fasching ili Karneval svake je godine živopisan događaj kojem se pridružuju i mali i veliki. Svatko ima priliku postati ili netko drugi ili nešto drugo. U nekim dijelovima Njemačke maškare su takozvano peto godišnje doba koje započinje 11. studenoga u 11 sati 11 minuta iako glavne proslave budu tek u veljači i traju do Čiste srijede, do početka Korizme, odnosno pripreme za Uskrs. Najviše se slavi u Porajnju. Karnevalske utvrde su Mainz, Düsseldorf i Köln.

Karneval u Koelnu
Karneval u Koelnu

Često se na pokladni ponedjeljak ne radi i djeca sa svojim roditeljima zamaskirani posjećuju karnevalske povorke u kojima prolaze kamioni ukrašeni velikim lutkama, najčešće karikaturama iz javnoga života. Djeca se zabavljaju kupeći bombone i slatkiše koje bacaju s kamiona, ostali se pozdravljaju govoreći „Alaaf“ ili „Helau“ uz karnevalske specijalitete ̶ krafne ili pokladnice. Treba se dobro najesti prije početka posta.

Karneval u Koelnu
Karneval u Koelnu

Spominje se podatak da se u Kölnu za vrijeme glavne povorke u publiku baci oko 330 tona slatkiša, 700 tisuća čokolada i oko tisuća kutija pralina te preko 300 000 buketića cvijeća. Radne listiće za obilježavanje karnevala možete preuzeti na sljedećim poveznicama: http://www.profil-klett.hr/sites/default/files/metodicki-kutak/karneval_... http://www.profil-klett.hr/sites/default/files/metodicki-kutak/karneval_...

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Hans-Heinrich Rohrer, Carsten Schmidt
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić
udzbenik
G.Barišić Lazar