Međupredmetne teme u razrednoj nastavi | Profil Klett

10. siječanj 2019.

Međupredmetne teme u razrednoj nastavi

Autor: Gabriela Kukanja

Međupredmetne teme su važne za ostvarenje cjelovite nastave i jedan od pokazatelje kako znanje usvojeno iz jednog predmeta možemo primijeniti na više razina.

Korelacija sadržaja u nižim razredima omogućuje učinkovitiju racionalizaciju nastave i bolju povezanost odgojno obrazovnih sadržaja, a samim tim i bolju primjenu stečenih znanja u svakodnevnom životu.

Sadržaj nastavnog predmeta Priroda i društvo, zbog  osobitosti koje ujedinjuje prirodne i društvene sadržaje, većinom su temelj za ostvarivanje međupredmetnih tema i polazište za integriranu nastavu.

Ove godine sam sa svojim drugašićima, pri obradi teme Obitelj iz Prirode i društva, «zbrajala» braću i sestre u razredu, izračunavala ukupan broj godina svih članova uže obitelji i na kraju smo uspoređivali čija obitelj je prema ukupnom zbroju godina «najstarija» odnosno «najmlađa». Svidjelo im se izračunavanje i primjena matematike na taj način. 

Projektna nastava povezuje predmete

Međupredmetne teme u nastavi koristim i kao neku vrsta intermezza u radu. Kada rješavamo zadatke riječima u kojima se spominju mravi, pčele, ili neke druge životinje, zgodno je učenicima ispričati neku zanimljivost o životu tih životinja, njihovoj građi i prehrani, prisjetiti se neke izreke ili priče vezane uz njih.

Kada je riječ o cjelovitijoj  međupredmetnoj povezanosti ona je rezervirana za neke posebne dane tzv. «projektne» dane kao npr. Dan planeta Zemlje, Dan voda, razne blagdane i slično.

Djeca se vesele tim danima jer je vrijeme provedeno na nastavi prožeto većim brojem raznih aktivnosti i izmjenama u načinu rada. Tada je nezaobilazna povezanost i odgojnih predmeta, likovne i glazbene kulture, s ostalim sadržajima nastave. Nije naodmet spomenuti da su i matematičke strukture iznimno važne za shvaćanje kompozicije i harmonije, bilo u glazbi ili likovnoj umjetnosti.

Nerijetko u nastavi svjedočim situacijama u kojima su učenici znanje usvojeno iz pojedinog nastavnog predmeta smjestili u tzv. «ladicu» koja pripada upravo tom predmetu, te primjenu tog znanja i vještina ne upotrebljavaju u drugim nastavnim predmetima ili je primjena manjkava, pa se s pravom možemo zapitati jesu li oni određeno gradivo zbilja svladali.

U idealnim uvjetima, rješenje za «umrežavanje» rascjepkanog znanja i nepovezanih sadržaja bilo bi određenu temu proučavati iz svih nastavnih predmeta istovremeno. Nažalost udžbenici kojima se služimo u nastavi nisu tako zamišljeni, a vrijeme za pripremu materijala koji objedinjuju znanje iz svih predmeta nije beznačajno. Ostaje nam nadati se da će reforma školstva donijeti i promišljenije i zanimljivije udžbenike koji će više povezivati školske predmete i kod djece razvijati svijest o primjeni stečenih znanja i vještina u svakodnevnim životnim situacijama, te međusobnoj povezanosti raznih sfera života i znanja.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Nastava nakon potresa − primjena vježbi

Najavili smo u prošlom članku da nastavljamo s prijedlozima kako učenicima olakšati izazovan period nastave nakon potresa. Koje vježbe možete provoditi u razredu da biste učenicima pomogle da se lakše nose s osjećajem anksioznosti kao posljedicom traumatske situacije kojoj su bili izloženi radi potresa?

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas