Miris ove biljke poboljšava radnu memoriju učenika | Profil Klett

08. lipanj 2020.

Miris ove biljke poboljšava radnu memoriju učenika

Autor: Uredništvo STEM područja

 Premda posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, ružmarin nije samo simbol ljubavi već je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje.

 

„Izlaganje mirisu ružmarinova hlapljiva ulja može značajno poboljšati radnu memoriju djece“, navodi se u članku objavljenom na službenoj internetskoj stranici Britanskog psihološkog društva (BPS).

Dr. Mark Moss je kazao: „Naša prijašnja istraživanja ukazala su na to da miris ružmarinova hlapljiva ulja može pojačati kognitivnost zdravih odraslih osoba. Znajući koliko je važna radna memorija za školski uspjeh, željeli smo saznati može li se sličan učinak očekivati i kod djece školskog uzrasta u učioničkom okružju.

U razrednom ispitivanju raznolikih mentalnih zadaća ukupno je sudjelovalo 40 djece u dobi od 10 do 11 godina. Djeca su nasumce raspodijeljena u dvije sobe: jednu u kojoj je bilo raspršeno ružmarinovo ulje, i drugu bez mirisa. Trajanje pokusa iznosilo je deset minuta.

Djeca su bila ispitivana pojedinačno, sjedeći na stolu nasuprot istraživaču. Nakon što bi se predstavio djetetu, istraživač bi objasnio: „Ovdje si da se poigraš s nekim memorijskim igricama. Molim te ne budi nervozan nego pokušaj dati sve od sebe kako bi zapamtio ono što te pitam.“

Analizom je potvrđeno da su djeca koja su boravila u sobi s mirisom ružmarina postigla znatno bolje rezultate od onih koji su bili u sobi bez mirisa. Test prisjećanja riječi pokazao je najveće razlike u rezultatima.

Dr. Moss smatra da je odgovor na pitanje zašto i kako miris ružmarina ima takav učinak i dalje stvar rasprave. Moguće je da mirisi utječu na električnu aktivnost u mozgu ili da se apsorbiraju farmakološki aktivni spojevi kada su mirisu izloženi odrasli.

„Znamo da je oskudna radna memorija povezana s lošim školskim uspjehom, a ovi nalazi nude moguću isplativu i jednostavnu intervenciju za poboljšanje školskog uspjeha djece. Došlo je vrijeme za široki raspon isprobavanja mirisa u školskom okruženju.“

 

Izvor:

http://beta.bps.org.uk/news-and-policy/rosemary-aroma-can-aid-children%E2%80%99s-working-memory

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pjesmom ususret božićnim blagdanima

 

U ovo predblagdansko vrijeme nije nikakav problem uklopiti blagdane sv. Nikole, običaje adventa, te na kraju božićne običaje u nastavu njemačkog jezika. No s godinama izrade plakata, pisanje pisama sv. Nikoli, odnosno Nikolausu, maleni igrokazi na tu temu i slično postanu djeci uobičajena tema. Zato se ove godine raspjevajte sa svojim učenicima na njemačkom jeziku, a motivaciju potražite u tekstu i radnim listićima.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja