10. veljača 2018.

More maski, more društvene zabave i kritike u Samoboru

Autor: Maja Trinajstić

Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, a ove godine obilježava se 192. godina njegova održavanja i postojanja Slobodne Fašničke Republike.

Ovogodišnji fašnik u Samoboru predstavlja more maski, more društvene zabave i kritike pod sloganom: Panonsko more u Samoboru te Sve operi na Srakinoj rivijeri. Na poziv Turističke zajednice grada Samobora, kao glavnog pokrovitelja uređenja dekoracija na javnim površinama, uređenje je koordinirao Slaven Jurić, učitelj likovne kulture u OŠ Samobor uz odabir suradnika iz likovne struke.

Skulptura 'Fašnička Republika' na ulazu u grad Samobor, autor: Slaven Jurić; u tehnici stiropora i lesonitnih ploča
Skulptura 'Fašnička Republika' na ulazu u grad Samobor, autor: Slaven Jurić; u tehnici stiropora i lesonitnih ploča
Šetnja Fašničkom Republikom

Predstavljamo vam fašničke atrakcije Samobra na izabranu temu. Na ulazu u grad Samobor postavili smo veliku skulpturu Fašnička Republika, univerzalni logotip grada Samobora s fašničkom krunom i Srakom koja slijeće brbljajući na skulpturu.

Fašnička vrata, rad autorica: Biserke Ladišić, prednja strana i Tatjane Novak, stražnja izlazna strana
Fašnička vrata, rad autorica: Biserke Ladišić, prednja strana i Tatjane Novak, stražnja izlazna strana

U Fašničku Republiku ulazi se kroz Fašnička vrata. Vrata su široka deset metara i visine šest metara, a postavljena su u Perkovčevoj ulici otkud polaze sve fašničke povorke za velike i male. 

Na putu prema glavnom mjestu događanja, glavnom trgu nalazi se skulptura-instalacija u fontani. Riječ je o duhovitoj instalaciji koja objašnjava „bezgraničnu ljubav“, spomen-obilježje hrvatsko-slovenskih riba i njihovo kretanje po Savudrijskoj vali. Ovaj rad je djelo i spoj ideja Tatjane Novak, Slavena Jurića i Biserke Ladišić.

Put nas vodi prema trgu kralja Tomislava gdje se proglašava slobodna Fašnička republika i mjesto gdje se uživa Fašnička sloboda. Glavna atrakcija na trgu je Srakin svjetionik od 11 metara visine koji nadgleda sva događanja. Ova atrakcija spoj je ideja i tehničke izvedbe cijelog tima postavljen uz tehničku pomoć kooperanata i djelatnika Samoborskog komunalca.

Trg je upotpunjen duhovitim slikama i fotopanoima za fotografiranje. Čitav trg postao je mjesto rivijere, apartmana, pošalica, koncerata, dobre klope i uživanja u predivnim fašničkim dekoracijama.

I na kraju poslušajte savjet Samoboraca: 'Bedaki noriju s'aki dan, a pametni samo na Fašnik!'

Preuzeto s:https://www.putovnica.net/dogadanja/samoborski-fasnik

Voditelj dekorativnog uređenja: Slaven Jurić; stručne suradnice: Tatjana Novak, Biserka Ladišić; tehnička podrška: Ladislav Ladišić
Voditelj dekorativnog uređenja: Slaven Jurić; stručne suradnice: Tatjana Novak, Biserka Ladišić; tehnička podrška: Ladislav Ladišić

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kreativnost na kraju školske godine

Podmorje, skupni rad polaznika umjetničkih radionica Artmix

Razvoj kreativnih sposobnosti i potencijala talentirane djece moguće je postići upornim i kontinuiranim radom. Kako je u sportu bitan intenzivan fizički rad, zalaganje i kontinuitet, tako je i u umjetnosti bitan intenzivan i kontinuiran višegodišnji kreativan rad da bi se došlo do najboljih mogućih rezultata. - kažu Marko A. Cinotti i Ksenija Filipović, iskusni likovni pedagozi koji, između ostalog, djeluju i udruzi znakovitog naziva Artmix.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ