Školski projekt: Milko Cepelić | Profil Klett

08. lipanj 2020.

Školski projekt: Milko Cepelić

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

AUTORICE: Božica Borbaš i Iva Černošek, OŠ Milka Cepelića, Vuka

 

Osnovna škola Milka Cepelića u Vuki ove je godine obilježila važne obljetnice. Prošlo je četrdeset godina otkako je sagrađena sama zgrada škole i stotinu godina od smrti znamenitog Vučanina čije ime nosi. Milko Cepelić rođen je 1853. godine u Vuki, a umro je 1920. u Đakovu. Bio je svećenik, etnograf, književnik, povjesničar te veliki ljubitelj prirode i domoljub. Biskup Strossmayer postavio ga je za svojega tajnika jer ga je izrazito cijenio i smatrao jednim od najodanijih prijatelja.

 

Ovogodišnji Dan škole poseban je i stoga što smo ga prvi put obilježili bez prigodnoga programa za posjetitelje, ali zato uz mnoštvo projektnih aktivnosti u kojima su učenici razredne nastave sudjelovali u školi, a učenici predmetne nastave u svojim virtualnim učionicama.

 

Učenici razredne nastave crtali su Milkov portret, kao i svoju školu te prikazivali narodne nošnje, dio folklora svojega kraja, o čijem se očuvanju Milko Cepelić posebno brinuo. Četvrtaši područne škole u Beketincima sa svojom su učiteljicom snimili i režirali film o Milku Cepeliću. U filmu su prezentirali geocaching, svjetski poznatu igru skrivanja i traženja blaga. Kod rodne kuće Milka Cepelića, koja se nalazi u Vuki, učenici su postavili kutijicu (blago) i pozvali sve da sami ili sa svojim obiteljima i prijateljima iziđu u prirodu i dobro se zabave tražeći postavljeno „blago“, a uz to i nešto nauče o ljepotama i vrijednostima njihova rodnog kraja.

 

U predmetnoj nastavi učenici su pisali činkvine te izrađivali portrete, plakate, digitalne postere i prezentacije. U virtualnoj učionici matematike učenici su osmišljavali zadatke kojima je rješenje godina rođenja i godina smrti Milka Cepelića. Osim toga, izrađivali su lentu vremena na kojoj su prikazali važne događaje iz Cepelićeva života. Surađivali su radeći na zajedničkom dokumentu u kojem su naveli te događaje i godine. Zatim su ih smjestili na brojevni pravac. Događaji koje su odabrali prikazani su na infografici. U konačnici, učenici su pokazali svoje novostečeno znanje popunjavajući križaljku.

 

Najbolji radovi ovoga projekta objavljeni su na školskoj mrežnoj stranici. Istražujući život Milka Cepelića, ali i radeći u izmijenjenim uvjetima, učenici i učitelji ovim su projektom pokazali kako je zajedničkim doprinosom moguće ostvariti i ostaviti u nasljeđe bogate i vrijedne sadržaje.

 

IZVOR: Kopljar, Mijo. Milko Cepelić (1853. – 1920.). Đakovo: Osnovna škola Milka Cepelića; Mijo Kopljar, 1995.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Veljača - veseljača

Zamislite najsmješnije maskirane povorke, originalne maske, rasplesane sudionike pod maskama i njihove svakojake ludorije. Možemo se pretvoriti u što god želimo, a da nas pritom nitko ne smatra ĉudnim, jer mi smo likovi, uloge, maske. Kad je veljača nek je veseljača!

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Prvi je put Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada (12. lipnja) obilježen 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanja djece tražeći potporu pojedinih vlada, socijalnih partnera, civilnog društva, kao i medija u kampanji protiv svakog oblika izrabljivanja djece.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja