26. kolovoz 2019.

Novi počeci - novi izazovi

Autor: Doroteja Vojedilov

Stižu nam zadnji dani kolovoza i naše misli sve se više okreću novom početku – pred nama je još jedna školska godina.

Iako većina nastavnika gotovo cijelo ljeto nesvjesno razmišlja o nastavi („Ova školjka će biti odlična za moju učionicu.“, „Ovakve magnete još nisam imala, da ih kupim?“), sada je pravo vrijeme za ozbiljne pripreme kako bismo u novu školsku godinu uplivali što lakše i uspješnije.

Aktivnosti za dušu i tijelo

Nadam se da smo svi pronašli vrijeme za potpuno opuštanje, što smo svakako i zaslužili. No trebali bismo razmišljati i na koji ćemo način pripremiti naše tijelo na sve obaveze koje nas očekuju u rujnu, a i nadalje. Ovo je idealno vrijeme za početak bavljenja nekom sportskom aktivnosti, naravno ako već niste aktivni učitelj-sportaš. Ne moramo čekati rujan kada kreću upisi u razne rekreacijske grupe. Dovoljno je odlučiti da ćemo svaki dan pronaći vrijeme za aktivnije kretanje. To mogu biti dulje i brže šetnje, vožnja biciklom, posjet bazenu gdje ćemo dosadašnje brčkanje zamijeniti ozbiljnijim plivanjem, te naravno trčanje, koje postaje sve omiljenija aktivnost ljudi oko nas (u koju se odnedavno zaljubila i sama autorica). Svakako pozovite članove obitelji ili kolegicu da vam se pridruži, u društvu je sve lakše. Ako vam bavljenje sportom sada postane rutina, lakše ćete ju zadržati i kada krenu obaveze.

Planirajte - bit ćete zadovoljniji

Sljedeće što će uvelike pomoći je dobra organizacija. Napravite okvirni, a zatim i detaljan plan svega što trebate odraditi na početku nove školske godine. Svakom planu obavezno dodajte i rok (bio on zadan ili ćete ga sami zadati) kako se izvršenje obveze ne bi proteglo u nedogled. Na taj način osjećat ćete se mirnije i sigurnije. Lakše ćete pratiti što sve trebate odraditi te se neće dogoditi da nešto preskočite ili zaboravite. No i vaši učenici će trebati pomoć, pogotovo oni koji se teže organiziraju. Proučite načine koji će i njima pomoći da budu uspješni i zadovoljni.  

Prostor za rad treba biti poticajan i ugodan

Kao što djeca uživaju u novoj torbi ili pernici, tako i mi nastavnici volimo krenuti s nečim novim prvi dan škole. Počastite se novim priborom, veselom majicom, ili nečime čime ćete ukrasiti učionicu te na taj način razveseliti i sebe i svoje učenike. Naravno, na vrijeme treba urediti učionicu, pano, objesiti poster dobrodošlice na vrata učionice, te možda pripremiti neki dar za prvi dan – pismo ohrabrenja za naše učenike i njihove roditelje, jednu olovku ili gumicu.

Samo hrabro i pozitivno: za pripreme zavirite u Metodički kutak

Ako vas sustignu teške misli, strah od novog početka ili neizvjesnost zbog tolikih novosti koje nam donosi reforma, probajte ostati snažni te misliti pozitivno. Kombinirajte obaveze s ugodnim aktivnostima, dogovarajte odlaske na kavu ili u kino, čitajte ono što volite i što vas opušta, čvrsto odlučite da ćete pronaći vrijeme za sebe jer ćete na taj način biti spremniji za zahtjeve koje vaš poziv stavlja pred vas. Postavljajte si realne ciljeve, one koji su dovoljno izazovni, ali opet i dostižni, te si odvojite dovoljno vremena za njihovo ostvarenje. I u slučaju neuspjeha – ne očajavajte! Svaki neuspjeh prilika je za novi početak i još bolji rezultat.

 

A kako biste se na vrijeme pripremili, zavirite u Profil Klettov Metodički kutak na www.profil-klett.hr i potražite metodičko-didaktičke materijal za sve predmete, uključujući i materijale za naš program Škole za život.

      Puno sreće i uspjeha u novoj školskoj godini!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Međunarodni dan Roma

U Hrvatskoj živi oko 17 tisuća Roma, pretpostavlja se i više, a još uvijek susreću s brojnim predrasudama i teškoćama u svakodnevnom životu.

U osnovnoj školi Fran Koncelak, u kojoj je više od 20% učenika romske nacionalnosti trude se poticati drugačiju, pozitivnu međuetničku i međukulturalnu priču.

Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt

U Gradskom muzeju Varaždin u Palači Sermage zainteresirani su posjetitelji imali priliku „vidjeti nevidljivo“ u proširenom postavu s pedesetak izloženih slika likovnoga dijela doktorskoga rada Slike u infracrvenom području – odlaganje vidljivoga, pod mentorstvom red. prof. art. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja