Obnovljivi izvori energije | Profil Klett

25. travanj 2020.

Obnovljivi izvori energije

Autor: Uredništvo STEM područja

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja kao spomen na katastrofu u nuklearnoj elektrani u Černobilu koja se dogdila na ovaj datum. Želi se ukazati na nužnost istraživanja i primjene obnovljivih izvora – vjetra, Sunca, vode, biomase, bioplina, geotermalnih izvora i sl.

 

Što je to energija?

 

Sunce je najstariji izvor energije koji su poznavali i njime se služili i davni čovjekovi predci. Nakon Sunca, čovjek je upoznao vatru koja bi najčešće nastala kao posljedica udara groma ili vulkanskih erupcija. Vatra je energija koja se smatrala darom bogova. Omogućila je grijanje, svjetlost, pripremu hrane, obranu od životinja.
 

 

Za današnjeg Homo sapiensa, najjednostavnije rečeno, energija je sposobnost tijela da obavi rad. To uključuje njezinu promjenu iz jednog oblika u drugi na način da je ona iskoristiva. U modernom dobu omogućuje čovjeku lagodan život: pokreće automobil, peče kolač u pećnici, proizvodi čokoladu, grije dom, stvara led u hladnjaku, kuha čaj, uključuje i isključuje računalo…Ipak, koliko često razmišljamo o načinu korištenja energije? Znamo li što su obnovljivi izvori energije i prepoznajemo li njihovu važnost? Držimo li da su izvori nafte i plina neiscrpni?!

Izvori energije

 

Iz dana u dan, Sunce sja, vjetar puše i rijeke teku. To su obnovljivi izvori energije koji se neprestano obnavljaju, za razliku od fosilnih goriva (nafte, ugljena, zemnog plina) čije je stvaranje dugotrajan proces i čija proizvodnja i transport mogu uzrokovati velike ekološke katastrofe. Osim toga, njihove su zalihe ograničene i s vremenom će se iscrpiti. Zašto se onda ne koristi više obnovljivih izvora energije? U prošlosti je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora uglavnom bila skuplja od uporabe fosilnih goriva koja su bila dostupnija. Smatralo se i da je korištenje obnovljivih izvora ograničeno jer oni nisu uvijek dostupni − za vrijeme oblačnih dana smanjuje se proizvodnja energije u solarnim postrojenjima, u danima bez vjetra u vjetroelektranama, a suše smanjuju količine potrebne vode za hidroelektrane.

 

 

Međutim, tijekom godina, svijest ljudi se mijenja i počinju se uočavati prednosti korištenja Sunčeve (solarne) energije, energije vjetra, vode, geotermalne energije, energije biomase i biodizela. Navedeni obnovljivi izvori energije neće nestati.

Zašto je korištenje obnovljivih izvora energije važno?

 

Ključne su prednosti:

  • briga za okoliš i zdravlje (tehnologije koje se koriste imaju puno manji negativni utjecaj na okoliš od poznatih konvencionalnih energetskih tehnologija; smanjenje zagađenja zraka i vode nusproduktima fosilnih goriva ima značajne zdravstvene beneficije)
  • osigurana budućnost naše djece (energija se obnavlja i ima velik potencijal)
  • posao i ekonomija (većina ulaganja u obnovljive izvore energije troši se za izgradnju i održavanje objekata, a ne na skupi uvoz energije)
  • sigurnost (energetski neovisna i konkurentna država)

 

Diljem našeg planeta jaki vjetrovi, sunčano nebo, biljni ostatci, toplina iz zemlje i brze vode različiti su prirodni izvori koji mogu pružiti nekoliko puta više energije od one koja je čovječanstvu potrebna.

Vodimo se riječima Nikole Tesle: „Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode. Ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.“

 

Prijedloge aktivnosti koje možete provesti u nastavi potražite u IZZI digitalnim obrazovnim sadržajima:

Priroda 5; jedinica: Neobnovljivi i obnovljivi izvori energije

Kemija 7; jedinica: Energija u kemijskim reakcijama

Kemija 2; jedinica: Energija

 

Prijedlog pitanja za provjeru znanja o izvorima energije možete preuzeti u Repozitoriju digitalnih obrazovnih sadržaja Profil Kletta. 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja