Pet razloga zašto Želim stablo | Profil Klett

30. ožujak 2017.

Pet razloga zašto Želim stablo

Autor: Maja Trinajstić

Što možemo učiniti za prirodu? Razmišljajmo o raspolaganju prirodnim bogatstvima, koristimo papir odgovorno, kreativno i svrhovito, čuvajmo prirodu, darujmo joj ljubav i posadimo stablo ili biljku.

 

Razmišljamo.

Moramo razumjeti svijet oko sebe da bismo ga mogli očuvati. Odgovornim raspolaganjem prirodnim bogatstvima usmjeravamo se prema budućnosti i brinemo o svojem okolišu. Priroda nam, primjerice, daje papir koji nam pruža nebrojene mogućnosti: volimo ga listati, osjetiti pod prstima, bilježiti svoje ideje na njega riječima, crtežom, slikom…

Stvaramo.

Ljudi svakodnevno stvaraju, a civilizacijski dosezi omogućili su čovjeku da raspolaže i prirodnim resursima. Pritom moramo razmišljati o tome koliko uzimamo i koliko dajemo prirodi. Papiri koje daruje priroda omogućuju nam da ostvarujemo svoje potencijale, učimo i kreativno se izražavamo. No uvijek trebamo promisliti o vrijednostima koje nam papir pruža i načinima racionalnog korištenja.

Odgajamo.

Naučimo svoju djecu i učenike kako da se brinu za okoliš. Umjesto da iz prirode samo uzimaju, neka joj također vrate sadnjom drveća i biljaka te ispravnom brigom za njih.

Čuvamo i volimo.

Poučimo ih kako da štite i vole ne samo članove svoje obitelji, prijatelje i kolege, nego i cijelu zajednicu kojoj pripadaju te svijet koji ih okružuje. Stabla, kao i ostala živa bića, trebaju puno brige i njege, od same sadnje pa do zalijevanja, dohrane i praćenja njihova rasta i razvoja. U taj se proces treba hrabro upustiti jer uspjeh biljke ovisi o nizu faktora, ali potrebna je vizija budućnosti i svijest o pozitivnim i odgojnim učincima brige za sva živa bića.

 

 

 

Sadimo.

Želim stablo je akcija Profil Kletta kojom želimo potaknuti racionalnu upotrebu papira u nastavi. Nizom edukativnih materijala i akcija: od darivanja biljaka učiteljima razredne nastave i njihove sadnje, do edukativnih filmova, webinara za sve zainteresirane te međupredmetnog natječaja nastojat ćemo pridonijeti odgovornom djelovanju prema našem okolišu kao zalog za održivu i bolju budućnost.

Pratite naše akcije na www.profil-klett.hr te u newsletterima koje pripremamo na tjednoj bazi.

 

U sljedećem razdoblju očekujte:

  • edukativne članke o održivom razvoju
  • kratke filmove kao poticaj za međupredmetno povezivanje u nastavi
  • PowerPoint prezentacije za sat razrednika u razrednoj nastavi
  • najave i praćenje ostalih aktivnosti.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Obilježavanje Dana planeta Zemlje u Osijeku kroz ekološki osviještene umjetničke intervencije

ReArt festival, koji se  već treću godinu održava u Osijeku, predstavlja mjesto susreta raznih tipova umjetnika i kreativaca te povezuje kreativnost, umjetnost, znanost i ekologiju. Kao najava samog festivala održat će se „ReArt piknik“ u subotu 22. travnja 2017. na livadi kod Državnog arhiva u Osijeku.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas