Savjeti za njegu Magičnog jedarca | Profil Klett

10. svibanj 2017.

Savjeti za njegu Magičnog jedarca

Autor: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Ovu prekrasnu sobnu biljku cvjetova nalik na bijela jedra neki zovu jedarce, neki mirni ljiljan, a neki jednostavno Spathiphyllum (čitamo spatifilum), što je i njezin latinski, odnosno botanički naziv. Među ljubiteljima biljaka već je odavno popularna jer nije osjetljiva, pa ju lako njeguju čak i djeca. No to ne znači da ju možemo potpuno zanemariti. Brinemo li se o njoj na pravilan način, bit će zdrava i cvjetati gotovo bez prestanka.

 

Smjestite jedarce uza sjeverni prozor

Spatifilum ne podnosi previše sunca i najbolje će uspijevati ako ga smjestimo uza sjeverni prozor. No u slučaju da je učionica veći dio dana izložena suncu, svakako ga udaljite barem 1 ili 2 metra od prozora. Također, pripazite da to mjesto ne bude na propuhu, odnosno gdje se često otvaraju i zatvaraju vrata. U takvim će uvjetima rasti brzo i bujno, i možda jednoga dana doseći više od metra visine. Naravno, pri tom ne treba zaboraviti na redovno zalijevanje i vlagu općenito. Spatifilum je tropska biljka, a u tropima kiša pada svaki dan i vlage ima mnogo. Slične uvjete možemo joj osigurati i mi. U tu je svrhu najbolje uvijek pri ruci imati kanticu punu vode koju smo napunili dan ranije. Voda tako neće biti prehladna, a i malo će „omekšati“, odnosno postati sličnija kišnici.

 

Zalijte biljku triput tjedno

Na pitanje koliko često treba zalijevati spatifilum nema sasvim točnog odgovora jer to ovisi o veličini biljke, količini vlage u prostoriji, godišnjem dobu i slično. No nećete pogriješiti ako je zalijete triput tjedno, na primjer u ponedjeljak, srijedu i petak. I ne brinite se, višak vode ionako će izići kroz rupicu za odvod koja se nalazi na dnu posude u kojoj biljka raste. Stoga bi bilo dobro da ispod posude stavite i tanjurić da se voda ne bi izlila gdje ne želimo. Dapače, voda u tanjuriću čak je i poželjna jer osigurava vlagu u blizini listova, pa tako još i više imitiramo tropske uvjete.

 

Osigurajte listovima vlagu

Vlagu, koja je potrebna listovima, mogli bismo osigurati i redovnim prskanjem listova prskalicom, barem jednom dnevno. No postoji i lakše rješenje, a to je tanjurić s vodom. Uzmite, dakle, malo veći tanjurić i napunite ga šljunkom ili kuglicama za drenažu. Nakon toga napunite vodu do ruba i potom na njega stavite posudu sa spatifilumom. U slučaju da ste se odlučili za ovakvo rješenje, pripazite pri zalijevanju da ne bi došlo do suvišnog izlijevanja vode kroz rupicu za odvod, a potom i preko ruba tanjurića.

 

Osim svjetla i vode, biljka treba i hranu

Naravno, osim svjetla i vode, vaša biljka treba i biljnu hranu, odnosno gnojivo. U tu je svrhu najbolje potražiti neko tekuće biljno gnojivo namijenjeno sobnim biljkama koje cvatu i dodavati ga svaka dva tjedna u vodu za zalijevanje. No kada dođe zima, gnojenje treba prekinuti i jednostavno pustiti biljku da se malo odmori. Isto vrijedi i za zalijevanje. Umjesto triput, dovoljno je da ju zalijemo samo jednom tjedno. A kada dođe proljeće, opet krećemo s intenzivnijim zalijevanjem i gnojenjem. Biljka će na tu promjenu odgovoriti ubrzanim rastom i stvaranjem cvjetova, a to znači da bi ubrzo mogla postati prevelika za posudu u kojoj raste. U tom ju je slučaju bitno presaditi tek u malo veću posudu, a ne odmah u preveliku. Slično je s kupnjom cipela. Nikada ne preskačemo brojeve cipela, već ih mijenjamo kao noga raste. Isto vrijedi i za veličine posuda. Korijen se tako lakše prilagođava na presađivanje i brzo pokazuje dobre rezultate.

I na kraju ne zaboravite. Biljke su živa bića i osjećaju našu brigu i pažnju. Budemo li dobri prema njima, bit će lijepe i zdrave!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege, Suzana Delić