«Priče Roma» na Svjetski dan Roma | Profil Klett

Ja sam Sanuel, imam 23 godine...

07. travanj 2020.

«Priče Roma» na Svjetski dan Roma

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Na Svjetski dan Roma želja nam je predstaviti vam iznimni projekt „Priče Roma“ iza kojeg stoje složeno istraživanje i kvalitetna realizacija napravljena u partnerstvu Romskog resursnog centra iz Darde i zagrebačke udruge Fade In.

Cilj je tog izazovnog i hvalevrijednog projekta dati glas „nevidljivim“ i „nečujnim“ članovima društva te osobnim pričama manjina potaknuti empatiju, razbiti predrasude i doprinijeti integraciji manjina u širu društvenu zajednicu.

Mi smo Branka i Dragan, živimo u romskom naselju...

 

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine, kada su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni Roma te je službeno prihvaćen naziv “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek. Romi predstavljaju najveću etničku manjinu u Europi. Prema procjenama u EU živi oko 6 milijuna, a u Republici Hrvatskoj između 30 i 40 tisuća Roma.

 

Na području Republike Hrvatske najbrojnija skupina su Romi Bajaši, koji su doselili iz Rumunjske, gdje su od 14. pa sve do polovine 19. stoljeća živjeli u ropstvu, najčešće radeći kao rudari. O povijesti Bajaša ne zna se mnogo. S obzirom da je riječ o narodu „bez pisma“, Bajaši nemaju vlastitu pisanu povijest, odnosno vlastite izvore iz kojih bi se ona mogla iščitati. Znamo, tek, da su Bajaši, tijekom dugog razdoblja ropstva, zbog nasilne asimilacije i zabrane korištenja vlastitog jezika, izgubili materinski jezik te velik dio narodnih običaja i vjerovanja.

 

Upravo je ukazivanje jednog istaknutog pripadnika bajaške zajednice s područja Baranje na potrebu za istraživanjem i bilježenjem povijesti i kulture Bajaša, potaknulo pokretanje Muzeja osobnih priča, projekta koji bilježi životne priče «običnih», «malih» ljudi te prikuplja osobne predmete kao bi se sačuvalo sjećanje te identitet zajednice. Taj izniman projekt autorski potpisuje istaknuti zagrebački produkcijski studio Fade In, a sufinancirao ga je Europski socijalni fond putem natječaja Ministarstva kulture.

 

Prvi rezultat tog izvanrednog projekta su «Priče Roma».

 

 

U partnerstvu s Romskim resursnim centrom iz Darde Fade In je tijekom 2018. i 2019. godine proveo istraživanje na području Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, koje je obuhvatilo preko sto osoba različitih dobnih skupina, spolova i društvenog položaja, od istaknutih pojedinaca u romskoj zajednici pa sve do posve «običnih», «malih» ljudi. Svoje osobne priže kazuju Romi i Romkinje naseljeni u Slavoniji i Baranji, većinom Romi Bajaši, govornici rumunjskog dijalekta.

Pored osobnog narativa, nositelji osobnih priča predstavljaju se fotografskim portretom, videointervjuom te osobnim predmetom.

 

Detalj - eksponat s izložbe

Za izložbu «Priče Roma» – koja je predstavljena javnosti u proljeće 2019. godine u osječkoj Galeriji Kazamat te riječkoj Galeriji Kortil, a u siječnju ove godine prikazana je i u zagrebačkoj Galeriji SC – odabrano je 18 priča, koje svjedoče o društvenoj i ekonomskoj marginalizaciji Roma Bajaša, njihovim tradicionalnim vrijednostima i običajima, ali i o bremenu tradicije, rodnoj nejednakosti i dvostrukoj diskriminaciji, onoj „unutarnjoj“ od strane romske i onoj „vanjskoj“ od strane ne-romske zajednice.

Priče Roma, Galerija Kortil, Rijeka

Sugestivne i osobne «Priče Roma» možete razgledati i virtualno na web-stranici Muzeja osobnih priča te sadržajno uključiti u svoje nastavne materijele pri obilježavanju Svjetskog dana Roma kao i obradi međupredmetnih tema. 

Pozivamo vas da posjetite virtualni muzej i istražite zanimljive i sugestivne priče.

https://muzejosobnihprica.com/osobne-price/

Ja sam Snježana, imam 28 godina...

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja