05. travanj 2017.

Priroda, proljeće i igra – pravilnim disanjem do zdravlja

Autor: Adrijana Leko

Koliko često razmišljete o disanju? Neophodno za život, a ipak nesvjesno, disanje nam omogućuje prožetost tijela kisikom, bolju prokrvljenost, opuštenost, vitalnost. Ako smo uzrujani ili rastreseni disat ćemo plitko i brzo, a mirni i opušteni dišemo duboko i sporo. Iako stalno dišemo, razni stručnjaci sve češće naglašavaju da je potrebno naučiti pravilno disati jer takvim disanjem izbacujemo toksine iz tijela, podižemo imunitet i poboljšavamo zdravlje. Učenici trebaju puno energije, zdravlja i koncentracije za svakodnevno učenje i pamćenje. Pravilnim disanjem i vježbama disanja pomoći ćete im da budu uspješni i da se dobro osjećaju. U nastavku pročitajte primjere takvih vježbi u razredu i pokušajte i vi pravilnim disanjem ostvariti mir, opuštenost i dobru koncentraciju u svojim razredima.

 

Proljeće na livadi

Nekako se s prvim proljetnim danima u nastavu uvijek vraćaju igre koje su posebne za ovo godišnje doba. Jedne od njih smo se ovih dana iznova prisjetili. Riječ je o vrlo poznatoj igri među učiteljicama s kojom sam se susrela tijekom studija na kolegiju prof. Ercegovac-Jagnjić, a služi kao predvježba za pravilno disanje tijekom pjevanja, no zanimljiva je i kao igra opuštanja na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture.

Učenici leže u krugu (ili sjede na stolcima). Oči su im zatvorene. Slušaju učiteljičin glas koji ih vodi kroz igru.

 

Stiglo je proljeće. Toplo sunce vas grije. Nalazite se na livadi: velikoj, zelenoj, šarenoj. Livada je puna mirisnih cvjetića. Pomirišite cvijet: udahnite kroz nos, izdahnite na usta. Pomirišite još jedan cvijet: ovog puta udahnite kroz nos, zadržite kratko dah i lagano izdahnite na usta. (Ovaj dio ponavljamo dva puta, kod zadržavanja daha brojim do tri.)

 

Zamislite da ste pčelice. Dolazite iz daljine pa tiho zujite: udahnite, kratko zadržite dah i izdahnite izgovarajući glas zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz (tiho). Pčelice su došle jako blizu pa zuje glasno: udahnite, kratko zadržite dah i izdahnite izgovarajući glas zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz (glasno). Pčelice odlaze u daljinu pa ih sve slabije čujemo, tiho zuje: udahnite, kratko zadržite dah i izdahnite izgovarajući glas zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz (tiho).

Oprez! Dolaze veliki, ljuti bumbari. Zamislite da ste bumbari: udahnite, kratko zadržite dah i izdahnite izgovarajući glas vvvvvvvvvvvvvvvv (tiho). Bumbari su jako blizu: udahnite, kratko zadržite dah i izdahnite izgovarajući glas vvvvvvvvvvvv (glasno). Bumbari odlaze pa ih sve slabije čujemo: udahnite, kratko zadržite dah i izdahnite izgovarajući glas vvvvvvvvvvvvvvv (tiho).

 

Sada ste leptiri koji lepršaju i udišu najslađe mirise: udahnite, kratko zadržite dah i izdahnite (bez izgovaranja glasova).

Na livadi je puhnuo lagani vjetrić. Šušte krošnje stabala, čujemo ih kako šušte: udahnite, kratko zadržite dah i izdahnite izgovarajući glas šššššššššššššš (glasnoću odaberite ili prepustite učenicima da šušte koliko god glasno žele).

 

Vjetar je probudio sjemenke maslačka. Mali padobranci lete livadom. Uberite i vi jedan bijeli pahuljasti maslačak i puhnite u njegovu bijelu glavicu: udahnite, kratko zadržite dah i izdahnite izgovarajući kratko ph-ph-ph-ph-ph (od glasnog prema tihom). Otvorite oči i gledajte kao sjemenke lete nošene vjetrom.

Ovakve vježbe disanja kroz vođenu priču u učionici mogu doživjeti različite varijacije. Ponekad možete puhati u rođendanske svjećice, ponekad u tanjur pun vruće juhe ili u mjehuriće od sapunice. Vježbe disanja u kombinaciji s maštom učitelja (ili vještog učenika koji je voditelj igre) nemaju granica. Same vježbe su vrlo važne jer učenike potiču na potpuno iskorištavanje zraka, učenici postaju svjesni svog disanja, a budu li pravilno disali sigurno će i pravilnije zapjevati, boje učiti, više razumijeti i češće se smijati.

 

Stoga uživajte u proljeću, pjevanju i vođenoj igri disanja.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Danijela Janda Abbaci, Ksenija Ćosić, Nada Hižak, Edita Sudar