Propustili ste webinar? Nema problema, pogledajte snimku. | Profil Klett

Propustili ste webinar? Nema problema, pogledajte snimku.

Četvrtak, 04.05.2023. u 18:00 h

Svatko ima svoju ulogu – roditelji i učitelji u obrazovanju

Goruća tema odnosa roditelja prema učiteljima šokirala je naciju. 

Pridružite nam se na prvom predstavljanju velikog istraživanja Pulsa škole na kojem će nam se pridružiti Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja i Nataša Gjuran, direktorica edukacije i projekata u Profil Klettu, a podatke će predstaviti voditelj istraživanja prof. dr. sc. Dragan Bagić.


Srijeda, 03.05.2023. u 18:00 h

Važnost razvijanja čitalačke pismenosti u nastavi

Tko su sudionici i dionici obrazovnog procesa?

Mogu li svi zajedno pomoći djeci da stasaju i postanu čitalački pismeni?

Sveučilišni profesori, učitelji, knjižničari i roditelji imaju važnu ulogu u opismenjavanju djece. Oni će podijeliti svoja razmišljanja o temi čitalačke pismenosti u nastavi, ispričati nam primjere koje svakodnevno provode te raspraviti svoje stavove i mišljenja. 

O temi će govoriti: 

 

Srijeda, 26.04.2023. u 18:00 h

Jesmo li čitateljski uzor?

Znamo da su učitelji na mnogo različitih načina uzori svojim učenicima. Učenici ih oponašaju u govorenju, obraćanju, načinu ponašanja… Učenici često žele biti kao njihovi učitelji. Mogu li učitelji biti i čitateljski uzori? O toj temi progovorit ćemo pri kraju Škole čitalačke pismenosti.

Srijeda, 19.04.2023. u 18:00 h

Trebamo li razvijati čitalačku kompetenciju?

Što je čitalačka kompetencija? Kako će ju učenik primijeniti u svakodnevnom životu? Je li mu ona potrebna? O čemu ovisi i na što utječe? Koja je njezina vrijednost i koliko je ona bitna? Na koje je načine možemo razvijati kod učenika? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete moći odgovoriti nakon ove teme Škole čitalačke pismenosti.

Srijeda, 05.04.2023. u 18:00 h

Kako vrednovati čitalačku pismenost?

U hrvatskom obrazovnom sustavu vrednovanje proteklih godina poprima drukčije značenje. Ono se detaljnije istražuje, o njemu se progovara u svjetlu sustavnog praćenja učenika, ono se propituje s ciljem stalnog unapređivanja. Je li područje čitalačke pismenosti lako za vrednovati? Treba li ga vrednovati ili samo pratiti? Što se vrednuje u tom području? Kako uskladiti vrednovanje, očekivanja i cjelokupni proces poučavanja, doznajte tijekom Škole čitalačke pismenosti.

Srijeda, 29.03.2023. u 18:00 h

Jezičnim djelatnostima do čitalačke pismenosti

Čitalačka pismenost danas je preduvjet aktivnog i uspješnog sudjelovanja svakog čovjeka u svim područjima života. Stoga se od rane školske dobi nameće potreba njezinoga razvoja. Kako čitajući, pišući, govoreći, ali i slušajući s učenicima uspješno razvijati čitalačku pismenost? Kako nam u tome jezične djelatnosti mogu biti oslonac i kako s pomoću njih možemo unaprijediti razvoj čitalačke pismenosti doznajte od izvrsnih predavača i iskusnih zagovaratelja vrijednosti čitalačke pismenosti.

Srijeda, 22.03.2023. u 18:00 h

Primarno obrazovanje – temelj čitalačke pismenosti

„PISA definira čitalačku pismenost kao sposobnost razumijevanja, korištenja i vrednovanja tekstova te promišljanja i angažiranosti prilikom čitanja radi postizanja osobnih ciljeva, razvoja vlastita znanja i potencijala te aktivnog sudjelovanja u društvu.“ Čitalačka je pismenost usko povezana sa školovanjem, pa je stoga i školska dob vrijeme u kojemu se ona pojačano razvija. Koliko je bitno svjesno činiti napore koji mogu dovesti do oblikovanja čitača već u primarnom obrazovanju, te kako to činiti, doznajte tijekom Škole čitalačke pismenosti.

Srijeda, 15.03.2023. u 18:00 h

Razvojni jezični poremećaji (poput posebnih jezičnih teškoća, disleksije, disgrafije)

Jeste li se u razredu susreli s djetetom koje sporije usvaja sadržaj, koje pri izražavanju često radi zamjene unutar riječi, te sporije usvaja grafeme? Jeste li primijetili da je to dijete nespretno u rukopisu i da mu je matematika najslabija karika? Što je u pozadini takvih problema te kako pomoći djeci s razvojnim jezičnim teškoćama, disleksijom, disgrafijom i/ili diskalkulijom doznajte na webinaru Profil Kletta uz magistru logopedije Moniku Ivanović. Snimku webinara možete pogledati ovdje.

Srijeda, 01.03.2023. u 18:00 h

Poremećaj iz spektra autizma – zastani, prepoznaj, nauči i priđi na ispravan način

Jeste li se kad susreli s učenikom koji pokazuje znakove autizma? Poteškoće iniciranja i održavanja komunikacije, nerazumijevanje socijalnih situacija, repetitivni pokreti tijela, neke su od karakteristika osoba na autističnom spektru. Kako raditi s učenicima koji imaju dijagnozu poremećaja iz spektra autizma, na koje situacije paziti, koje događaje nastojati spriječiti i kako pomoći djeci – pitanja su o kojima će govoriti magistra logopedije Monika Ivanović na webinaru Profil Kletta. Pridružite nam se i doznajte više.

Srijeda, 15.02.2023. u 18:00 h

Od zdravstvenih problema do ozljeda – kako reagirati u razredu?

Tijekom webinara prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, specijalist pedijatar, govorit će o nekim situacijama s kojima se svi učitelji mogu suočiti. Naučite kako prepoznati ponekad opasna zdravstvena stanja, kako reagirati i pomoći učenicima. 

 

Imat ćete priliku više čuti o:

 

•    epileptičnom napadaju 
•    nesvjestici
•    ozljedama pri padu (otekline, modrice)
•    otvorenim ranama i krvarenju 
•    udarcima u glavu
•    naglom porastu temperature
•    gušenju
•    naglim alergijskim reakcijama